Keskusvaalilautakunta, kokous 23.1.2022

§ 15 Ennakkoäänten laskenta 

TRE:6130/00.00.02/2021

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Keskusvaalilautakunta laski ennakkoäänestyksessä annetut äänet vaalilain 86 §:n mukaisesti seuraavalla tavalla:

-​ Laskentahenkilöstö jaettiin 50 pöytäkuntaan,​ joissa kussakin oli pöytäkuntaa edustanut pöytäpäällikkö ja kaksi muuta laskijaa. Kahdessa pöydässä oli vain pöytäpäällikkö ja yksi laskija.

-​ Avustava henkilöstö oli kello 10.00 alkaen puheenjohtajan suostumuksella ja valvonnassa avannut vaalikuoret valmiiksi ja ne oli jaettu äänestysalueittain pöytäkunnille.

-​ Laskeminen aloitettiin ohjeiden antamisen jälkeen kello 12.15.

- Hylättäväksi ehdotettavat äänestysliput esitettiin pöydittäin ja keskusvaalilautakunta päätti kunkin pöydän osalta,​ mitkä äänestysliput olivat mitättömiä (vaalilaki 85 §).

-​ Äänestysliput järjestettiin pöydissä ehdokkaittain, laskettiin ja laskentatulos merkittiin Ennakkoäänet-​lomakkeeseen.

-​ Laskennan tulos tallennettiin Ennakkoäänet-​lomakkeesta vaalitietojärjestelmään.

- Keskusvaalilautakunnan jäsen Suvi Parhankangas ilmoitti kello 16.55, että hänen lähisukulaisensa on ehdokkaana Pirkanmaan hyvinvointialueella. Parhankangas oli hyvin pahoillaan tilanteesta ja siitä, ettei hän ollut huomannut asiaa aikaisemmin. Hän ilmoitti olevansa esteellinen lähisukulaisuuden johdosta ja poistuvansa kokouksesta välittömästi. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 1-kohdan nojalla. Parhankangas jäi Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen taukotiloihin kello 20.00 asti. Keskusvaalilautakunta päätti, että Parhankankaan esteellisyyden johdosta kaikki äänestysliput lasketaan uudelleen esteettömän keskusvaalilautakunnan kokoonpanossa.

-​ Kaikkien äänestysalueiden äänestysliput (100 %) oli laskettu kello 20:00.

-​ Suoritettiin äänten varmistuslaskenta siten,​ että jokaisen äänestysalueen äänestysliput laskettiin uudelleen. Varmistuslaskennan suoritti eri pöytäkunta kuin varsinaisen ennakkoäänten laskennan oli tehnyt.

-​ Viimeinen varmistuslaskettu laskentaerä oli valmis kello 22:19,​ jolloin lopulliset ennakkoäänten tulokset (100 %) oli korjattu vaalitietojärjestelmään.

-​ Tallennuksesta tulostettiin kunkin äänestysalueen osalta tallennusraportti,​ joka arkistoitiin yhdessä äänestyslippujen kanssa.

-​ Ennakkoäänet-​lomakkeet säilytetään asiakirjoissa.

Ennakkoäänten laskenta päättyi kello 22:19.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Lakimies

Merkitään perusteluosioon kirjatut tapahtumat ja toimenpiteet tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)