§ 35 Osallistuminen SDG-tavoitteiden strateginen johtaminen kaupungeissa -projektiin

Lataa  Kuuntele 

TRE:5790/02.04.01/2021

Päätöspäivämäärä

26.8.2021

Päätöksen tekijä

Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehityspäällikkö Sanna Mari Huikuri, p. 050 432 4022, etunimi.m.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Strategiajohtaja Reija Linnamaa, p. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

YK:n Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteet (Sustainable Development Goals, SDG) ovat kansainvälinen kestävän kehityksen viitekehys, jota käytetään kansainvälisesti niin valtioiden, kuin enenevissä määrin myös alueiden ja kaupunkien kehitystyössä. Tampereella on pitkä historia kestävän kehityksen sitoumusten ja yhteistyön edistämisessä. Kaupungin johtoryhmä linjasi kokouksessaan 29.9.2020, että SDG-tavoitteiden toimivuus ja toimintamalli Tampereella ratkaistaan tulevan strategiatyön aikana.

Koska SDG-työn strategiset kehittämisteemat ja -tarpeet ovat uuden valtuustokauden käynnistyessä kaupungeilla varsin yhtenevät, ovat kuuden suurimman kaupungin kestävän kehityksen asiantuntijat tunnistaneet tarpeen kaupunkitasoisen yhteistyön kansalliselle syventämiselle. Tämän myötä Tampere, Espoo, Helsinki, Oulu, Turku ja Vantaa ovat yhdessä Kuntaliiton kanssa valmistelleet yhteisen SDG-verkostoprojektihakemuksen työ- ja elinkeinoministeriön alueiden välisen verkostoyhteistyön rahoitushakuun. Teemaverkostoja rahoitetaan TEM:n koordinoimasta alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen (AKKE) määrärahasta.

Verkostoprojektin tavoitteena on toimivan verkostomallin luominen kaupunkien välille SDG-tavoitteiden paikallisen toteuttamisen ja kestävyyden strategisen johtamisen tueksi. Tavoitteena on myös jakaa toimintamalleja laajemmin sekä hyödyntää kansainvälisten verkostojen kautta tulevia uusia kehitysideoita. Verkostossa kehitetään strategisen tason työkaluja muun muassa talouden ja toiminnan suunnittelun tueksi sekä kestävän kehityksen mittareita. Lisäksi kehitetään konkreettisia työkaluja kaupunkilaisten ja sidosryhmien osallistamiseen

Projektin suunniteltu kokonaisbudjetti on 367 000 euroa. Projektin pääkoordinaattorina toimii Kuntaliitto ja kaupungeista projektiin osallistuvat Tampereen lisäksi, Espoo, Helsinki, Oulu, Turku ja Vantaa. 

Projektille myönnetty avustussumma on 270 000 euroa, jonka lisäksi Kuntaliitto ja kaupungit osallistuvat projektiin omarahoitusosuuksilla. Tampereen kaupungin omarahoitusosuus on yhteensä 12 000 euroa vuosina 2021-2023, jakautuen siten, että vuonna 2021 rahoitusosuus on 2 000 euroa ja vuosina 2022 ja 2023 molempina 5 000 euroa. Kuutoskaupunkien omarahoitusosuudet ovat yhtä suuret.

Projektille perustetaan ohjausryhmä, johon nimetään Tampereen kaupungin osalta strategiajohtaja Reija Linnamaa (varahenkilönä strategiapäällikkö Nina Mustikkamäki). Projektin koordinaattorina Tampereella toimii kehityspäällikkö Sanna Mari Huikuri. 

Konsernihallinnon toimintasäännön 8 §:n mukaan konserniyksikön johtajan tehtävänä on johtaa toimintaa ja vastata toiminnan sisäisestä järjestämisestä ja kehittämisestä.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu kuutoskaupunkien ja Kuntaliiton yhteiseen SDG-tavoitteiden strateginen johtaminen kaupungeissa -teemaverkostoprojektiin.

Tampereen kaupungin omarahoitusosuus projektissa on yhteensä 12 000 euroa vuosina 2021-2023. Vuonna 2021 rahoitusosuus on 2 000 euroa ja vuosina 2022 ja 2023 molempina 5 000 euroa. Rahoitusosuus maksetaan strategia- ja kehittämisyksikön kustannuspaikalta 113220.

Projektin ohjausryhmään nimetään Tampereen kaupungin osalta strategiajohtaja Reija Linnamaa (varahenkilönä strategiapäällikkö Nina Mustikkamäki) ja projektin koordinaattorina Tampereella toimii kehityspäällikkö Sanna Mari Huikuri.

Allekirjoitus

Strategiajohtaja Reija Linnamaa