Kaupunginhallitus, kokous 25.10.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 491 Päihdehoidon tiekartta vuosille 2021-2023 

TRE:6316/05.01.06/2021

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Hyvönen Sini, Suunnittelupäällikkö, Sini.Hyvonen@tampere.fi

Perustelut

Integraation, kaupungin uusien palvelukokonaisuuksien, PirSote-hankkeiden ja valmistuneiden selvitysten vuoksi meneillään on useita kehittämislinjoja, joiden yhteensovittamista pyritään tekemään tiekartan avulla. Tiekartan valmistelusta sovittiin sosiaali- ja terveyslautakunnan lautakunnan kokouksessa kesäkuussa 2020. Tiekarttaa valmistellessa on ilmestynyt pormestarin asettaman Päihdehoidon kehittäminen Tampereella -työryhmän loppuraportti, joka toimii tiekartan strategisena pohjana. Tiekartta muotoilee raporttiin nostetut toimenpiteet konkreettisiksi kehittämistoimiksi ja vie kehittämistä yhteisesti toivottuun suuntaan.

Tiekartan laatiminen aloitettiin keväällä 2020 nykytilan selvityksellä. Mielenterveys- ja päihdepalveluiden integraation valmistelun pohjaksi yhteistyökumppaneilta ja palveluiden käyttäjiltä kysyttiin helmikuussa 2020 millaiset mielenterveys- ja päihdepalvelut Tampereen tulisi järjestää. Kerättyä materiaalia ja hiljattain valmistuneita aiheeseen liittyviä selvityksiä on hyödynnetty tiekartan valmistelussa. Nykytilan selvityksen jälkeen pidettiin sosiaali- ja terveyslautakunnan työpaja. Keväällä 2021 käynnistettiin sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavien tahojen sekä päihde- ja mielenterveysjärjestöjen kanssa johtoryhmätason kick off -keskustelut. Työpajan ja keskusteluiden kautta tunnistettiin palveluiden keskeisimmät kehittämistarpeet, joiden työstämistä kehittämistoimenpiteiksi jatkettiin keskeisten avainhenkilöiden kanssa. Tiekartta sisältää yhteensä 34 pääasiassa vuosille 2021–2023 ajoittuvaa toimenpidekokonaisuutta, joiden etenemistä raportoidaan palvelu- ja vuosisuunnitelman yhteydessä.

Tiekarttaa on sen valmistelun aikana esitelty sidosryhmille ja sitä on käsitelty sosiaali- ja terveyspalveluiden johtoryhmässä, sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja kaupunginhallituksessa. Tiekartta on vapaasti hyödynnettävissä hyvinvointialueen valmistelussa. Tiekartan hyväksyy sosiaali- ja terveyslautakunta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Tirronen Anniina, Kehittämisjohtaja, Anniina.Tirronen@tampere.fi

Päihdehoidon tiekartta vuosille 2021–2023 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Erikoissuunnittelija Sini Hyvönen ja palvelujohtaja Maritta Närhi olivat asiantuntijoina paikalla asian käsittelyn aikana.

Puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi päätti viiden minuutin kokoustauon pitämisestä asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Valmistelija

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Sini Hyvönen, puh 040 806 3847, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveyspalveluissa on meneillään useita kehittämislinjoja,​ joiden yhteensovittamista pyritään tekemään tiekartan avulla. Tiekartan valmistelusta sovittiin sosiaali-​ ja terveyslautakunnan kokouksessa kesäkuussa 2020. Tiekarttaa valmistellessa on ilmestynyt pormestarin asettaman Päihdehoidon kehittäminen Tampereella -​työryhmän loppuraportti,​ joka toimii tiekartan strategisena pohjana. Tiekartta muotoilee raporttiin nostetut toimenpiteet konkreettisiksi kehittämistoimiksi ja vie kehittämistä yhteisesti toivottuun suuntaan. Tiekartta sisältää yhteensä 34 pääasiassa vuosille 2021-2023 ajoittuvaa toimenpidekokonaisuutta,​ joiden etenemistä raportoidaan palvelu-​ ja vuosisuunnitelman yhteydessä.

Tiekarttaa on sen valmistelun aikana esitelty sidosryhmille ja sitä on käsitelty sosiaali-​ ja terveyspalveluiden johtoryhmässä,​ sosiaali-​ ja terveyslautakunnassa ja kaupunginhallituksessa. Tiekartta on vapaasti hyödynnettävissä hyvinvointialueen valmistelussa. Sosiaali-​ ja terveyslautakunta hyväksyi Päihdehoidon tiekartan vuosille 2021-​2023 kokouksessaan 15.9.2021 § 120.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Päihdehoidon tiekartta vuosille 2021-2023 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päihdehoidon tiekartta vuosille 2021-2023 merkittiin tiedoksi.

Kaupunginhallitus edellyttää, että laajasta kokonaisuudesta eritellään tulevaan palvelu- ja vuosisuunnitelmaan budjetin raameissa selkeästi ne toimet, joita Tiekartasta aiotaan toimeenpanna jo v. 2022, sekä ne toimet, jotka jäävät hyvinvointialuemuutoksen jälkeen uuden kunnan vastuulle jatkosuunnittelua varten.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Taru Kuosmaselle sekä erikoissuunnittelija Sini Hyvöselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Ilmari Nurminen poistui kokouksesta.

Asian käsittelyn kuluessa Anne-Mari Jussila teki seuraavan lisäponsiehdotuksen:
"Kaupunginhallitus edellyttää, että laajasta kokonaisuudesta eritellään tulevaan palvelu- ja vuosisuunnitelmaan budjetin raameissa selkeästi ne toimet, joita Tiekartasta aiotaan toimeenpanna jo v. 2022, sekä ne toimet, jotka jäävät hyvinvointialuemuutoksen jälkeen uuden kunnan vastuulle jatkosuunnittelua varten." Kalervo Kummola kannatti ehdotusta.

Puheenjohtaja tiedusteli Jussilan lisäponsiehdotuksen saamaa kannatusta ja totesi sen tulleen hyväksytyksi yksimielisesti.

Tiedoksi

Johanna Loukaskorpi, Maritta Närhi, Taru Kuosmanen, Sini Hyvönen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)