Kaupunginhallitus, kokous 17.1.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 11 Lautakuntien ja kaupunginhallituksen alaista toimintaa ohjaavien palvelusuunnitelmien 2022-2025 valmistelun tilannekatsaus 

TRE:8746/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Strategiapäällikkö Nina Mustikkamäki, puh. 040 138 9234, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen strategia Tekemisen kaupunki hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 15.11.2021. Strategia on valmisteltu pormestari Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelman pohjalta. Pormestariohjelman ja strategiaprosessissa kerättyjen aineistojen keskeiset viestit kiteytettiin vuoteen 2030 ulottuvaan strategiaan. Pormestariohjelman kaikkia konkreettisia sisältöjä ei ollut tarkoituksenmukaista sisällyttää strategiadokumenttiin. Kaupunginhallitus linjasi 6.9.2021, että pormestariohjelman toimeenpano varmistetaan sisällyttämällä ohjelman keskeisiä sisältöjä myös muihin kaupungin strategisen johtamisjärjestelmän asiakirjoihin (mm. palvelusuunnitelmat, vuosisuunnitelmat ja erillisohjelmat ja -suunnitelmat). Kaupunginhallitus esitti lisäksi 27.9.2021 toiveen palvelusuunnitelmien valmistelun tilannekatsauksesta kaupunginhallituksen kokouksessa ennen palvelusuunnitelmien hyväksymiskäsittelyjä.

Palvelusuunnitelma ja vuosisuunnitelma ovat Tampereen strategisen johtamisjärjestelmän asiakirjoja ja välineitä kaupunginhallituksen ja lautakuntien alaisen toiminnan johtamiseen. Palvelusuunnitelmat laaditaan ja hyväksytään valtuustokaudeksi 2022-2025. Niiden tarkoituksena on tukea ja ohjata pitkän aikavälin (valtuustokausi) suunnittelua ja johtamista. Palvelusuunnitelmat tarkentavat ja konkretisoivat strategiaa, strategiaa täydentäviä ohjelmia ja suunnitelmia sekä strategian laadinnan pohjana olevaa pormestariohjelmaa. Palvelusuunnitelmilla myös viestitään siitä, miten kukin lautakunta ja konsernihallinto edistää strategian ja pormestariohjelman toteutumista.

Vuosisuunnitelmat laaditaan syksyisin osana toiminnan ja talouden prosessia ja ne hyväksytään kyseessä olevassa toimielimessä vuoden loppuun mennessä. Vuosisuunnitelmissa tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmia ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmilla toimeenpannaan myös pormestariohjelman sisältöjä.

Palvelusuunnitelmien valmistelu on käynnistynyt lautakunnissa ja konsernihallinnossa loppusyksyn 2021 aikana. Vuosisuunnitelmien valmistelu painottuu joulu-tammikuulle. Palvelusuunnitelmien ja vuosisuunnitelmien valmistelussa on huomioitu pormestariohjelman sisällöt. Valmistelijoiden tueksi on koottu pormestariohjelman linjaukset, tavoitteet ja konkreettiset toimenpiteet sisältävä taulukko. Palvelusuunnitelmien painopisteisiin ja toimenpidekokonaisuuksiin on sisällytetty koko valtuustokaudelle kohdistuvia pormestariohjelman tavoitteita ja linjauksia, vuosisuunnitelmien valmistelussa huomioidaan ohjelman konkreettisia vuositason toimenpiteitä, joiden toteuttaminen jaksotetaan koko valtuustokaudelle vuosille 2022-2025. Lautakunnat ovat osallistuneet palvelusuunnitelmien valmisteluun. Joulukuun aikana on järjestetty lautakunnittaiset työpajat, joissa lautakunnan jäsenet ovat työstäneet painopisteitä ja toimenpidekokonaisuuksia sekä antaneet alustavia syötteitä vuoden 2022 toimenpiteiden valmisteluun. Myös lautakuntien työpajoissa on huomioitu pormestariohjelman sisällöt.

Vuonna 2021 toteutetun strategiavalmistelun aikataulusta johtuen palvelusuunnitelmat 2022-2025 ja vuosisuunnitelmat 2022 hyväksytään lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa 18.2.2022 mennessä. Sosiaali- ja terveyslautakunta ei laadi palvelusuunnitelmaa 2022-2025. Lautakunta hyväksyi 9.12.2021 vuosisuunnitelman 2022.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Lautakuntien ja kaupunginhallituksen alaista toimintaa ohjaavien palvelusuunnitelmien 2022-2025 valmistelun tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Taru Kuosmaselle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Lauri Savisaarelle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle sekä strategiapäällikkö Nina Mustikkamäelle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Ilmari Nurminen poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Nina Mustikkamäki, Heidi Ilvonen, Tuomas Huhtala, Teppo Rantanen, Mikko Nurminen, Lauri Savisaari, Taru Kuosmanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)