§ 20 Tampereen kaupungin osallistuminen Bastella Media Oy:n Katkeamaton 2 -tuotannon tukemiseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:984/12.03.03/2022

Päätöspäivämäärä

2.2.2022

Päätöksen tekijä

Johtaja, elinvoiman palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Elinkeinojohtaja Timo Antikainen, puh. 050 321 1279, etunimi.sukunimi@tampere.fi, Fanny Heinonen / Business Tampere Oy, puh. 040 665 5051, fanny.heinonen@businesstampere.com 

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Miia Anttila, puh. 040 484 3111, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin tavoitteena on olla luovuuden ja innovaatioiden kohtauspaikka vuoteen 2030 mennessä. Eri toimijoiden yhteistyötä vahvistavalla elinkeino- ja innovaatiopolitiikalla edistetään elinkeinorakenteen ja uusien toimialojen kasvua. Alueen nouseviin toimialueisiin lukeutuvat clean tech, kävijä- ja elämystalous sekä luovat alat. Alueen start up -ekosysteemin kehittämiseksi ja av-alan tukemiseksi on tavoitteena käynnistää uusia toimenpiteitä vuoden 2018 aikana. Yhtenä toimenpiteenä av-alan toiminnan edistämiseksi Tampereen kaupunki on ottanut käyttöön AV-alan tuotantokannustimen.

AV-alan tuotantokannustimen tavoitteena on vauhdittaa Tampereen seudulla toteutettavia tuotantoja. Elokuvatuotannoilla on todettu olevan positiivinen vaikutus niin aluetalouteen kuin kaupunkien vetovoimaan. AV-ala on elinkeinona Tampereelle tärkeä ja tuotannot työllistävät alueella suoraan ja välillisesti.

Tuotantokannustimen käytännön koordinoinnista ja valmistelusta vastaa Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampere Oy:n hallinnoima Film Tampere Tampereen kaupungin ja Business Tampere Oy:n välisen sopimuksen nojalla. Film Tampere toimii elinkeinopoliittisena ohjelmana, jonka toimenpitein kehitetään audiovisuaalista tuotantoa ja kasvatetaan alan liiketoimintaa sen eri osa-alueilla.

Tuotantokannustimen suuruus on maksimissaan 10 % tuotannon kokonaisbudjetin siitä osasta, joka käytetään Tampereen seudun audiovisuaalista tuotantoa kehittäviin ja Tampereen seudulla syntyneisiin kustannuksiin. Lisäksi tuotannolle voidaan myöntää lisätukea Tampereen seudun saamasta julkisuudesta ja näkyvyydestä 0-5 %. Tuotantotukea voi hakea yritys tai muu yhteisö taikka yksityinen elinkeinonharjoittaja, joka toimii audiovisuaalisen tuotannon vastuullisena tuottajana.

Bastella media Oy on hakenut tuotantokannustinta tuotannolle nimeltä Katkeamaton 2. Film Tampere on todennut, että tuotanto täyttää kannustimelle asetetut kriteerit. Tampereen kaupunki ja Bastella Media Oy solmivat sopimuksen yllä mainitun tuotannon tuotantokannustimesta. Sopimus liitteineen on salainen viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 § 1 mom. 20 kohdan perusteella.

Sopimusta laadittaessa on arvioitu EU:n valtiontukisääntöjen vaikutusta sopimuksen sisältöön. Tukea koskeva poikkeus ennakkoilmoitusvelvollisuudesta on niin sanottu yleinen ryhmäpoikkeusasetus (komission asetus 651/2014 EU tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti). Asetuksella on yleisesti vapautettu tietyt edellytykset täyttävät tukimuodot ennakkoilmoitusvelvollisuudesta, koska ne katsotaan yhteismarkkinoille soveltuviksi SEUT 107 artiklan 3 kohdan nojalla.

Ryhmäpoikkeusasetuksen nojalla myönnetyistä tuista raportoidaan komissiolle yhteenvetotiedot jälkikäteen ja komissio valvoo tukia jälkivalvontana. 1.7.2014 voimaan tulleessa uudessa ryhmäpoikkeusasetuksessa asetuksen soveltamisalan piiriin tulivat myös audiovisuaalisten teosten edistämiseen tarkoitetut tukiohjelmat (54 art.)

Hallintosäännön 37 §:n kohdan 4) mukaan palvelualueen johtaja päättää sopimusten hyväksymisestä lautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu Bastella Media Oy:n ja Katkeamaton 2 -tuotannon tukemiseen liitteenä olevassa sopimuksessa määritellyin ehdoin. Tuotantoa koskeva Bastella Media Oy:n ja Tampereen kaupungin välinen sopimus hyväksytään. Sopimus sitoo kaupunkia vasta, kun päätös on saanut lainvoiman.

Sopimuksen mukainen tuki maksetaan toteutuneiden kustannusten perusteella kuitenkin enintään sopimuksessa määriteltyyn summaan asti kustannuspaikalta 154051, yrityspalvelut ja edunvalvonta.

Lausunnot

Lakimies Janne Kytö:

Lakiosastolla ei huomautettavaa.

Film Tampere:

Vuonna 2022 AV-alan tuotantokannustinta on tähän mennessä myönnetty 155 438,91 €.

Allekirjoitus

Johtaja Teppo Rantanen