Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunta, kokous 23.2.2022

§ 15 Talouden ja toiminnan tilannekatsaus 

TRE:1274/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Saarinen Johanna, Talous- ja hallintopäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Talous- ​ja hallintopäällikkö Johanna Saarinen,​ puh. 040 187 4582,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela,​ puh. 040 556 0604,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Liikevaihto tilikaudella 2021 oli 70,4 milj. euroa ja oli 0,9 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempi. Liikevaihto toteutui edellisvuotta suurempana. Liikevaihtoa kasvatti tilikauden alussa tehdyt korotukset jäteveden käyttömaksuun, veden ja jäteveden perusmaksuihin sekä liittymismaksun yksikköhintaan.

Valmistus omaan käyttöön kasvoi edellisestä vuodesta johtuen projektien odotettua nopeammasta etenemisestä loppuvuodesta. Palveluiden ostot toteutuivat edellisvuotta suurempana mutta vuosisuunnitelmaa pienempänä. Palveluiden suunniteltua pienempään toteumaan on merkittävästi vaikuttanut rakentamisen ja alueiden kunnossapidon toteutuminen suunniteltua pienempänä sekä varautuminen pandemian tuomiin lisäkustannuksiin, jotka jäivät kuitenkin toteutumatta. Koneiden ja kaluston kunnossapitoon kohdistuvien palveluiden ostot ovat vedentuotantolaitoksilla, jätevedenpuhdistamoilla ja myös jätevedenpumppaamoilla olleet suunniteltua pienempiä, sekä pieniä korjaustöitä on tehty oletettua vähemmän. Kemikaalien ja sähkön hinnan muutokset ovat olleet vaikeasti ennustettavissa, joka heijastuu myös toteuman ja suunnitelman välisessä erossa.

Henkilöstökulut kasvoivat uusien rekrytointien ja siirtyneiden työntekijöiden myötä edellisvuodesta, mutta alittivat vuosisuunnitelman, johtuen pääosin viivästyneistä rekrytoinneista. Poistot ylittivät vuosisuunnitelman sekä edellisvuoden toteuman, johtuen odotettua suuremmasta määrästä valmistuneita projekteja vuoden aikana. Liiketoiminnan muut kulut kasvoivat hyvin vähän verrattuna edellisvuoden tasoon ja alittivat suunnitellun tason johtuen varautumisesta mahdollisiin ulkoisten palveluiden tarpeisiin, jotka eivät toteutuneet.

Liikeylijäämä tilikaudella 2021 on 31,1 milj. euroa. Liikeylijäämä oli 4,5 milj. euroa suunniteltua suurempi. Merkittävästi suurempi liikeylijäämä johtuu pääosin varautumisesta pandemian tuomiin hinnan nousuihin, jotka jäivät toteutumatta sekä palveluiden että aineiden ja tarvikkeiden pienemmästä kulutuksesta. Samalla Tampereen Vesi aloittaa varautumaan jäteveden käsittelyn liiketoimintamallin muutokseen, eli Tampereen Seudun Keskusvedenpuhdistamo Oy:n Sulkavuoren puhdistamon käyttöönottoon vuonna 2025, jonka johdosta operatiivista toimintaa pyritään tehostamaan jo etukäteisesti kasvavaan kulurakenteeseen varautuen. Korvaus peruspääomasta oli vuosisuunnitelman suuruinen 10,5 milj. euroa ja tilikauden ylijäämä 21,5 milj. euroa.

Tilikaudella 2021 investoinnit toteutuivat 21,3 milj. euron suuruisina. Vuosisuunnitelma oli 21,0 milj. euroa, joka ylittyi 0,3 milj. euroa. Investoinnit toteutuivat hieman suunniteltua suurempana. Merkittävimpiä syitä investointien suunnitellusta poikkeavaan toteutumaan on ollut suunnitelmien valmistumisen aikaistuminen, erityisesti kaupunkikonsernin sisäisissä hankkeissa. Suunniteltua suurempi toteuma aiheutui osittain myös alihankinnan ja omien projektien oletettua nopeammasta toteutusaikataulusta. Projektien odotettua nopeampi eteneminen verkostorakentamisessa oli merkittävin suunnitelmatason ylittymisen syy, laitospuolen investoinnit toteutuivat suunnitelman mukaisesti. Verkostorakentamiseen investoitiin yhteensä 16,3 milj. euroa, josta merkittävimmät kohteet olivat Verkatehtaankadun jätevesiviemärin saneeraus kaivamattomalla menetelmällä, Rusko- Kaupinoja päävesijohto sekä Vuoreksen paineenkorottamon ja jätevesipumppaamon rakentaminen. Laitosinvestointien toteuma on yhteensä 5,0 milj. euroa. Merkittävimpänä kohteena on ollut Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen saneerauksen loppuunsaattaminen täyteen tuotantovalmiuteen.

Tampereen Vedellä oli tilikaudella 2021 yhteensä kuusi toiminnallista tavoitetta. Kolme tavoitteista saavutettiin ja kolme jäi saavuttamatta. Sairauspoissaoloprosentissa ei päästy tavoiteltuun tilanteeseen, jossa vertailuvuosi oli 2019, samoin tapaturmamäärissä. Suurimpana vaikuttavana seikkana sairauspoissaoloihin oli yleinen pandemiatilanne ja tapaturmien määrä pysyi kuitenkin maltillisena henkilöstömäärän nousuunkin nähden eikä vakavia tapaturmia tapahtunut lainkaan. Myös verkostossa tapahtuneiden häiriöiden määrä oli hieman kasvanut suhteessa verkoston pituuteen, kuitenkin kokonaisuudessa arvioituna häiriömäärä pysyi varsin kohtuullisena. Häiriöiden määrään vaikuttaa suuresti myös seikat, jotka eivät ole Tampereen Veden säädeltävissä kuten esim. säätila tai mahdolliset muilla työmailla aiheutetut häiriöt.

Tavoitteet Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen saneerauksen valmistumisesta, yhtiöittämisselvityksen valmistumisesta sekä verkoston keskimääräisestä uusiutumisajasta saavutettiin.

Tampereen Vesi Liikelaitos parantaa tuottavuutta uutta teknologiaa hyödyntäen. Vuodelle 2021 asetettiin kolme tuottavuuden parantamiseen tähtäävää toimenpidekokonaisuutta; jätevesiverkoston analytiikkapalveluiden käyttöönotto, energiatehokkuuden parantaminen, hankintastrategian toteuttaminen ja hankintamenettelyjen yhdenmukaistaminen.

Jätevesiverkoston analytiikkapalveluiden käyttöönotto mahdollistaa jätevesiviemärin vuotomäärien selvittämisen pumppaamoalueittain ja siten parantaa verkostonsaneerauksen kohdistamista. Lisäksi se mahdollistaa mahdollisten viemäritukosten löytämisen mahdollisimman aikaisin pumppaamoiden valuma-alueilla ja jätevesiverkoston kapasiteetin riittävyyden tarkastelun. Analytiikkapalvelu on käytössä.

Energiatehokkuuden parantaminen on Tampereen Vedellä jatkuvaa toimintaa. Laitteiden (esim. pumppujen) uusinnan yhteydessä kiinnitetään huomiota niiden energiatehokkuuteen. Lisäksi optimoidaan laitteiden ajotapaa energiankulutuksen vähentämiseksi. Myös hankinnoissa panostetaan energiatehokkuuteen. Energiatehokkuuden parantamisen osalta yhdeksi toimenpiteeksi on määritelty energiankulutuksen seurantajärjestelmän käyttöönotto. Toimenpide on edennyt siten, että noin 130:n sähkönkulutuspisteen kulutustieto siirtyy jo Vedelle. Sähköenergian kulutus eri kohteissa on seurattavissa prosessiautomaation raportointijärjestelmän kautta.

Vuonna 2021 toteutettiin tehtyä hankintastrategiaa ja hankintamenettelyjä yhdenmukaistettiin. Hankintatoiminnassa sopimuksenhallintajärjestelmän, Efecten, käyttöönotto on aloitettu pilotoinnilla. Järjestelmän käytöstä on tulossa koulutuksia ja käyttöönotto koko organisaatiolle. Hankinnan toiminta- ja kehittämissuunnitelma vuosille 2022–2024 on tehty.

 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Jokela Petri, Toimitusjohtaja

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.