Avaa koko päätös
Bojang Merja, Eläinlääkintähuollon päällikkö
Valvontaeläinlääkäri Lauri Sund puh. 050 557 5515, valvontaeläinlääkäri Teemu Kipinoinen puh. 040 133 6266, valvontaeläinlääkäri Mari Porma puh. 040 133 6384 ja valvontaeläinlääkäri Otto Kivirauma puh. 040 180 6191; etunimi.sukunimi@tampere.fi
Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi
Minna Minkkinen ym. ovat valtuustoaloitteessaan 14.6.2021 esittäneet eläinsuojelutoimijoiden yhteistyöelimen perustamista Tampereelle. Yhteistyöelimeen kuuluisivat kaupungin lisäksi eläinsuojelujärjestöt, poliisi ja paikallinen eläinsuojelu. Aloitteen mukaan yhteistyöelimen muodostaminen on tarpeen lisääntyvien eläinsuojelutarkastusten vuoksi ja jotta saavutetaan laajempi yhteinen ymmärrys aiheesta ja tehostetaan eläinten suojelua alueella.
Valtuustoaloitteessa mainitut eläinsuojeluviranomaiset - valvontaeläinlääkärit, läänineläinlääkärit sekä poliisi - tekevät säännöllisesti yhteistyötä käytännön tasolla sekä pitävät tietyin väliajoin yhteispalavereja ja koulutuksia. Vapaaehtoisjärjestöt jäävät pääsääntöisesti käytännön ja nykyisestä lainsäädännöstä johtuen näiden tapahtumien ulkopuolelle. Paikallistasolla valvontaeläinlääkärit ovat järjestäneet säännöllisesti yhteispalavereja paikallisjärjestöjen kanssa. Tarpeen vaatiessa tällainen kokous voidaan järjestää nopeallakin aikataululla aloitteessa mainittujen tahojen pyynnöstä. Tämä on joustavaa ja kevyempää kuin yhteistyöelimessä toimiminen.
Valvontaeläinlääkärit ovat paikallisesti tällä alueella Tampereen kaupungin palveluksessa. Valvontaeläinlääkärien palkkaus- ja muut toimintaan tarvittavat kulut korvataan valtion varoista. Muut aloitteessa mainitut viranomaistahot ovat Suomen valtion palveluksessa. Pirkanmaan alueella on useita vapaaehtoisjärjestöjä, jotka toimivat eläinsuojelun parissa.
Tampereen kaupungin hallintosäännön 34 §:n mukaan pormestari päättää luottamushenkilötyöryhmien, sidosryhmien edustajia sisältävien työryhmien ja muiden tarpeelliseksi katsomiensa työryhmien nimeämisestä. Hallintosäännön 14 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää vaikuttamistoimielinten kokoonpanosta, asettamisesta ja toimintaedellytyksistä.
Aloitteessa mainitut tahot ovat moninaiset. Tampereen kaupungilla on mahdollisuus kutsua eri tahoja palvelualueen valmistelusta pormestarin päätöksellä nimeämään työryhmään toteamalla työryhmän tarpeellisuus ja sen jälkeen varmistamalla ennakkoon henkilöiden suostumuksen työryhmään osallistumisesta. Työryhmissä kustannukset työryhmän työskentelystä ja mahdollisista palkkioista kohdennetaan sille palvelualueelle, mitä työryhmän tehtävä koskettaa. Aloitteessa mainituissa viranomaisissa toimivien henkilöiden suuren työkuorman vuoksi yhteistyöelimeen osallistuminen ei kuitenkaan olisi välttämättä mahdollista.
Kyseessä olevat tahot tekevät yhteistyötä tälläkin hetkellä niissä raameissa missä se on mahdollista. Yhteistyöelintä ei siten ole tarpeen esittää pormestarille työryhmänä muodostettavaksi tai kaupunginhallitukselle vaikuttamistoimielimenä muodostettavaksi.
Bojang Merja, Eläinlääkintähuollon päällikkö
Esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston päätettäväksi:
Minkkinen Minna ym. valtuustoaloite ja siihen annettu vastaus merkitään tiedoksi. Aloite ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin.
Päätösehdotus hyväksyttiin.