§ 7 Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös, poikkeaminen, Tampellan esplanadi 14, Tampella IX, putkikeräysjärjestelmän imukeräysasema (koonta-asema)

Lataa  Kuuntele 

TRE:4967/10.03.01/2020

Päätöspäivämäärä

7.3.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Anna-Kaisa Anttila, puh: 041 730 4636, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala,​ puh. 040 737 8042,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Yhdyskuntalautakunta myönsi 24.11.2020 (§ 312) putkikeräysjärjestelmän koonta-aseman rakentamiseksi luvan saada poiketa asemakaavan rakennusalaa, rakennusoikeutta ja autopaikkamääräystä koskevista määräyksistä IX (Tampella) kaupunginosassa kiinteistölle 837-109-969-2 osoitteessa Tampellan esplanadi 14. Päätöksestä tehtiin neljä valitusta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on päätöksellään 10.2.2022 (H230/2022) hylännyt valitukset.

Päätöksessään hallinto-oikeus toteaa, että putkijätekeräysjärjestelmän koonta-aseman paikalle soveltuvuus on tutkittu jo asemakaavan laatimisen yhteydessä, joten poikkeamislupamenettelyn yhteydessä tehdyt haju- ja ympäristömelumallinnus eivät anna aihetta arvioida hankkeen paikalleen soveltuvuutta toisin. Hankkeen toimintojen tarkoituksenmukainen ja turvallinen sijoittaminen edellyttää kuitenkin aseman rakentamista asemakaavassa osoitettua suurempana. Haettua ylitystä asemakaavassa sallitusta rakennusoikeudesta ja rakennusalasta ei voida pitää liiallisena. Samoin autopaikkojen vähentäminen on perusteltua. Koonta-asemalle suuntautuva liikenne ei lisää oleellisesti alueen meluhaittaa, kun otetaan huomioon kiinteistön sijainti rautatiealueen vieressä. Kun lisäksi asemapiirustuksen mukaan asema-alue tullaan aitaamaan, myönnetyn poikkeamisen ei voida arvioida aiheuttavan merkittävää turvallisuusriskiä alueen vireiselle Y-alueelle osoitetun päiväkodin toiminnalle.

Hallinto-oikeus toteaa, että edellä mainitun lisäksi poikkeamislupapäätöksessä asetetut lupaehdot huomioiden poikkeamisen myöntäminen ei aiheuta haittaa kaavan toteuttamiselle eikä alueiden käytön muulle järjestämiselle. Päätös ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Poikkeamiselle on katsottava olevan myös koonta-aseman toiminnan tarkoituksenmukaiseen ja turvalliseen järjestämiseen liittyvä erityinen syy. Lisäksi hallinto-oikeus toteaa, että poikkeamislupaharkinta on tapauskohtaista harkintaa. Hanke ei vaaranna alueen muiden maanomistajien tasapuolista kohtelua. Myös kuulemismenettely on toteutettu lainmukaisesti. Rakennushankkeen tarkempi toteuttaminen kuten hajuvaikutusten vähentämiseksi tehtävät rakenteelliset toimenpiteet tulevat lopullisesti ratkaistaviksi rakennuslupamenettelyssä. Rakennuksessa harjoitettavaan toimintaan mahdollisesti liittyviä haittoja voidaan tarvittaessa käsitellä ja ehkäistä ympäristönsuojelulain mukaisin menettelyin.

Päätökseen ei haeta muutosta Korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön mukaan asemakaavapäällikkö on toimivaltainen päättämään muutoksenhakuoikeuden käyttämisestä. 

 

Liite:

1 Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 10.2.2022 (H230/2022)

 

Päätös

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 10.2.2022 merkitään tiedoksi. Päätökseen ei haeta muutosta.

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen