§ 42 Takaisinsaantivaatimus polkupyörällä liukastumisesta Sammonvaltatien ja Aarikkalankadun risteysalueella

Lataa  Kuuntele 

TRE:1453/03.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

11.3.2022

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Pohjola Vakuutus Oy on takaisinsaantivaatimuksella vaatinut Tampereen kaupunkia maksamaan takaisin asiakkaalleen työnantajan lakisääteisen tapaturmavakuutuksen perusteella maksettuja korvauksia yhteensä 3 318,67 euroa.

Takaisinsaantivaatimus koskee 19.02.2021 noin klo 15.30 polkupyörällä tapahtunutta kaatumista Sammon valtatien ylittävällä suojatiellä Aarikkalankadun kohdalla.

Pohjola Vakuutus Oy:n takaisinsaantivaatimusta on perusteltu sillä, että asianosainen oli tapahtumakuvauksensa mukaan liukastunut 19.2.2021 kadun liukkauden vuoksi. Vahinkokuvauksen mukaan asianosainen on kaatunut ylittäessään suojatietä polkupyörällä ajaen, kun eturengas on ”lähtenyt alta” ja hän on “lentänyt sarvien yli asfalttiin”. Polkupyörässä on ollut nastoitettu eturengas.

Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Tieliikennelain mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Tieliikennelaissa todetaan myös, että ajoneuvon nopeus ja etäisyys toiseen tienkäyttäjään on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa.

 

Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Ajoneuvolain mukaan polkupyörä katsotaan ajoneuvoksi.

Urakoitsijan (Tampereen Infra Oy) selvityksen mukaan 19.2.2021 sää on ollut tapahtuma aikaan kuiva pakkassää -10 astetta. Säätila on ollut 18.2 ja 19.2 pakkasella -20 ja -5 asteen välillä, joten sulamista tai jäätymistä ei ole tapatunut.Täten uutta jäätä tai liukkautta ei ole syntynyt. (ks. liitteet olosuhteista)

Sammon Valtatieltä on tehty kunnosapitotoimenpiteinä aurausta ja polanteenpoistoa. Kyseisellä osuudella on poistettu polannetta 18.2.2021, josta liitteessä kuvaote ajoneuvokameran videosta (Vionice RoadAi). Työ on tehty tiehöylällä, alusteräautolla ja taajamakoneella. (ks liitteet toimenpiteistä GPS-otteista)

Polanne on poistettu ja aurattu pois myös suojatien kohdalta. Asfaltin pinta on ollut kuiva ja jäätön.

Riittävää huolellisuutta ja varovaisuutta noudattaen vahinko olisi ollut vältettävissä pyörän kuljettajan toimesta. Tienkäyttäjälle jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi.

Kunnossapitovelvollisuuden rajan määrittää kunnossapidon konkreettinen tarve. Voidaankin todeta, että tapaturmapaikan kunnossapito on hoidettu sääolosuhteiden vaatiman tarpeen mukaisesti, rutiininomaisesti ja huolellisuutta noudattaen.

Edellä mainitut seikat huomioon ottaen takaisinsaantivaatimus tulee hylätä perusteettomana.

 

Sovelletut säännökset:

Ajoneuvolaki (82/2021) 2 § 1 kohta.

Tieliikennelaki (729/2018) 3 § ja 5 §.

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 28.2.2022 § 39).

Päätös

Takaisinsaantivaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen