Kaupunginhallitus, kokous 31.1.2022

§ 32 Oikaisuvaatimus neljän palomestarin viran täyttämisestä 

TRE:5747/01.02.01/2021

Valmistelija

  • Ojanen Olli-Pekka, Pelastusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Operatiivinen päällikkö Mika Kupiainen, puh. 0400 645 502, pelastuspäällikkö Kari Alanko, puh. 041 730 4637, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Ojanen on ottanut päätöksellään 28.10.2021 § 112 palomestarin virkaan *********, *********, ********* ja *********. Varalle on valittu ********* ja *********. Tampereen kaupungille on saapunut 12.11.2021 valitsematta jääneen hakijan A oikaisuvaatimus. 

A vaatii oikaisuvaatimuksessaan, että pelastusjohtajan viranhaltijapäätös kumotaan ja virat julistetaan uudelleen haettavaksi. Hän katsoo, että kaikilla valituilla henkilöillä ei ole kelpoisuusvaatimuksena ollutta kolmen vuoden kokemusta pelastustoiminnan johtamisesta.

Kelpoisuusvaatimuksena palomestarin virkaan oli pelastuslain 57 §:n ja pelastustoimesta annetun asetuksen 6 §:n mukainen päällystöön kuuluvalta vaadittava pätevyys sekä BC-ajokortti. Lisäksi virkaan vaadittiin vähintään kolmen vuoden kokemus pelastustoiminnan johtamisesta ja hyvä suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito. Valinnassa painotettiin työn kannalta ajantasaista osaamista ja työkokemusta pelastustoiminnan johtamisesta. Kokemus pelastustoimen päällystötehtävissä (suunnittelu ja projektit) sekä kokemus pelastustoiminnan tilanne- ja johtokeskuksen työskentelystä katsottiin hakijan eduksi. 

A:n oikaisuvaatimuksessaan esittämän väitteen osalta todetaan, että kyseisen kelpoisuusvaatimuksen täyttymisen arvioinnissa on kunkin hakijan hyväksi luettu se aika, jolloin henkilö on ollut nimettynä yksikönjohtajaksi (paloesimies vuorotyössä), päivystäväksi palomestariksi (P3 tai P30 tehtävät) sekä päivystäväksi päälliköksi (P20).

A on ottanut omassa laskelmassaan huomioon pelkästään päivystyslistat sekä työvuorot, joiden mukaan pelastustoiminnan johtamista suoritettaisiin. Työnantajan näkemyksen mukaan henkilö saa johtamiskokemusta koko sen ajan, jonka hän on nimetty tehtävään, johon kuuluu osana pelastustoiminnan johtaminen, johtamisen ylläpitäminen sekä johtamisen suunnittelu ja kehittäminen. Tehtävään nimetyn henkilön on pidettävä johtamisosaamistaan yllä säännöllisellä harjoittelulla, koulutuksella ja kehittämällä monia johtamista tukevia asioita. Tämä velvoite on voimassa myös silloin, kun hän ei ole varsinaisessa johtamisvalmiudessa. Päivystysvuoron aikana käytännön johtamistoimintaa voi olla joistakin minuuteista muutamaan tuntiin, mutta jokaisessa työvuorossa sitä ei tapahdu. Johtamiskokemuksen laskeminen A:n esittämällä tavalla ei ole perusteltua.

Kolmen vuoden johtamiskokemus pelastustoiminnasta on täyttynyt kaikilla niillä hakijoilla, jotka katsottiin kelpoisiksi hakijoiksi. Valitut henkilöt täyttävät kaikki kelpoisuusvaatimukset ja heidät on arvioitu kokonaisarvioinnissa ansioituneimmiksi hakijoiksi.

Osa liiteasiakirjoista on salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 29. kohdan perusteella.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Lausunnot

Lakimies Minna Kaipinen:

Pelastusjohtaja on ollut toimivaltainen päättämään asian, päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä se ole muutoinkaan lainvastainen. Oikaisuvaatimuksessa ei ole muutoinkaan esitetty mitään sellaista uutta tietoa, jonka vuoksi päätöstä tulisi myöskään tarkoituksenmukaisuusperusteella muuttaa.  

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, Olli-Pekka Ojanen, Kari Alanko, Mika Kupiainen, Pirkko Lindström, Jutta Heikkilä, Saija Micklin, Minna Kaipinen

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa muutosta hakea se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen, kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen sekä kuntien yhteisen toimielimen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Hallinto-oikeus ei ota tutkittavakseen yksityisoikeudellista asiaa koskevaa valitusperustetta, jonka osalta toimivalta on käräjäoikeudella.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.