§ 12 Poikkeamishakemus tontille Laiturikatu 5, VIII (Särkänniemi), esiintymislavan uusiminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:1063/10.03.01/2022

Päätöspäivämäärä

17.3.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi    

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL § 53:n mukaisesta rakennuskiellosta.

Särkänniemen Koiramäen esiintymislava uusitaan.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Särkänniemen huvipuiston Koiramäen esiintymislavan kylmä takatila leikkivälinerakennelmineen puretaan kokonaan ja rakennetaan uusi lämmittämätön takatila sekä uusi katos näyttämön päälle. Näyttämön ja takatilan yhteydessä olevan terassitason puinen kansirakenne uusitaan.

Alueella on rakennuskielto valmisteilla olevan kaavamuutoksen vuoksi. Hankkeen toteutuksella on kiire saada poikkeamislupapäätös ja sen jälkeen rakennuslupapäätös, että se voidaan rakentaa valmiiksi ennen huvipuiston aukeamista kevätkesällä, hankkeella ei ole aikaa odottaa kaavan valmistumista.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu kaupungin toimesta. Naapurit on kuultu myös rakennuslupaa varten. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Tontille on laadittu uusi asemakaava nro 8663. Asemakaava on hyväksytty yhdyskuntalautakunnassa 2.11.2021 ja se on esitetty kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi edellyttäen, että kaavan toteuttamiseen liittyvät sopimukset on hyväksytty. Asemakaava ei ole vielä edennyt kaupunginvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn ja kaava-alue on rakennuskiellossa. Siitä poiketen esiintymislavan luparosessi halutaan saattaa päätökseen ennen rakennuskiellon päättymistä. 

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Rakennuspaikka sijaitsee Särkänniemen huvipuiston alueella, Koiramäen teemapuistossa. Voimassa olevassa ja tulevassa asemakaavassa alue on osoitettu huvi- ja viihdepalvelujen korttelialueeksi.  

Uuden takatilan pinta-ala on 30 m2. Näyttämän lavan pinta-ala on 24 m2.Tontille jää käyttämätöntä rakennusoikeutta 2 411 k-m2. Uusien kaavamääräysten mukaan korttelin nro 801 tontilla nro 7 saadaan rakentaa rakennusalan ulkopuolelle rakennuksia, rakennelmia ja laitteita kerrosalan puitteissa. Rakennukset, rakennelmat ja laitteet tulee sovittaa maisemaan ja olemassa oleviin rakennuksiin. Luonnonarvoja, avokallioita ja istutuksia tulee vaalia, jotta alueen erityispiirteet säilyvät.

Esiintymislavan uusiminen noudattaa uuden asemakaavan periaatteita, joten lupaprosessin eteneminen ja rakentaminen ennen uuden asemakaavan voimaantuloa ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle ja poikkeaminen on siten puollettavissa. 

Rakennuspaikka on jo ennestään rakennettu eikä tiedossa ole, että paikalla olisi arvokkaita luontokohteita.

Rakennuspaikalla tai sen läheisyydessä ei ole sellaisia rakennetun ympäristön kohteita, että esiintymislavan uusiminen vaikeuttaisi rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Rakennushanke on asemakaavan mukainen eikä se johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen rakennuskiellosta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu pohjoisessa huvipuistoalueeseen, idässä Laiturikatuun, etelässä suojaviheralueeseen ja lännessä tehdasrakennuksen tonttiin. Lähialueelle on aiemmin haettu yksi poikkeamislupa, joka on hyväksytty. 

Asemakaava: Tontin pääkäyttötarkoitus on huvi- ja viihdepalvelujen korttelialue. Tonttitehokkuus e= 0,15. 

Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. 

Suunnitelmat: Esiintymislava sijaitsee huvipuiston lounaisosassa. Uuden takatilan pinta-ala on 30 m2. Näyttämän lavan pinta-ala on 24 m2.Tontille jää käyttämätöntä rakennusoikeutta 2 411 k-m2. Rakennus on yksikerroksinen ja takaosastaan se muistuttaa pientä taloa. Talon toisella puolella on esiintymislava. Kattomateriaalina on huopa ja rakennuksen julkisivut ovat puupaneelia. Rakennuksen pääväri on keltainen.

 

Päätös

Myönnetään tontille 837-108-801-2 lupa saada poiketa rakennuskiellosta esiintymislavan uusimiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti VIII (Särkänniemi) kaupunginosassa, osoitteessa Laiturikatu 5.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen