§ 10 Poikkeamishakemus kiinteistölle Pehkusuonkatu 4 (Vackerinpuisto), Hallila, matkaviestintukiaseman rakentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:305/10.03.01/2022

Päätöspäivämäärä

17.3.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi    

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

Pehkusuonkadun viereen, kallioiselle puistoalueelle rakennetaan 36 metriä korkea putkiristikkopylväs sekä 8,5 m2 suuruinen laitesuoja.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Haetaan toimenpidelupaa uudelle matkaviestintukiasemalle. Tukiasema käsittää vapaasti seisovan putkiristikkopylvään h=36 m ja laitesuojan A=8,5 m2. Tukiasemaa varten on kiinteistöltä 837-585-1-63 vuokrattu noin 70 m² suuruinen määräala. Tällä matkaviestitukiasemalla on tarkoitus tuoda mobiilitekniikan palvelut Hallilan alueelle. Tämä tukiaseman pylvään malli on monioperaattori malli, mahdollistaa muiden teleoperaattoreiden tulon myös tähän paikkaan ja tästä on ollut kyselyä. 

Rakennetaan asemakaavan VL -alueelle. Alueen asemakaavassa ei ole huomioitu matkaviestintukiasemien tarvetta. Alueelle kuitenkin tarvitaan uusi tukiasema alueen langattomien verkkojen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Tätä hanketta on alustavasti käsitelty Tampereen poikkeuslupatyöryhmässä 13.01.2022, joka puoltaa hanketta. Nyt rakennettavan tukiaseman tilavaade on hyvin vähäinen, eikä tukiasema rajoita ympäröivän alueen käyttöä.”

Hakijan antama lisäselvitys hankkeesta löytyy liitteenä olevasta Maankäyttö- ja rakennusasetus 64 §:n mukaisesta selvityksestä.

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu kaupungin toimesta. Naapurit on kuultu myös rakennuslupaa varten. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Kiinteistö on asemakaavassa osoitettu lähivirkistysalueeksi, jolle ei ole osoitettu käyttötarkoitusta matkaviestintukiasemalle. Siitä poiketen alueelle rakennetaan matkaviestintukiasema.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Rakennuspaikka rajautuu pohjoisessa pysäköintialueeseen, idässä, etelässä ja lännessä Pehkusonkadun katualueeseen. Lähivirkistysalue on kallioinen ja siinä kasvaa lehti- ja havupuustoa. Rakennuspaikalta ei ole tarvetta kaataa puustoa. 

Hakijan antamassa, liitteenä olevassa MRA 64 §:n mukaisessa selvityksessä todetaan mm.:

”Rakennuspaikka sijaitsee lähivirkistysalueen eteläosassa. Matkaviestintukiasemalle vuokrattu alue, n. 70 m2, on varsin pieni osa n. 6 500 m2:n suuruisesta lähivirkistysalueesta eikä siten estä alueen virkistyskäyttöä. Matkaviestintukiasema ei aiheuta haittaa asemakaavan toteuttamiselle tai alueidenkäytön muulle järjestämiselle.

Masto/pylväs rakennetaan aina siihen sijoitettavien antennien kiinnitysalustaksi eli sen korkeuden ja järeyden määräävät radio- ja teletekniset vaatimukset. Minimivaatimus antennikorkeuksille on niiden sijoittuminen puuston yläpuolelle ja maaseutukohteissa yleensä 30–90 m:n korkeudelle maanpinnasta. Näin ollen masto/pylväs erottuu aina korkeutensa vuoksi ympäristöstään. Rakennetyypin oikealla valinnalla, sen oikealla sijoittelulla ja huolellisella suunnittelulla voidaan ympäristövaikutuksia vähentää. Tässä tapauksessa kyse on 36 m putkiristikkopylväästä. Pylväs tulisi olemaan vapaasti seisova putkiristikkopylväs ja sen juurelle tulee 8,5 m² laitesuoja.

Pylväästä aiheutuva ainoa haitta asutukselle on visuaalinen. Sen yläosan ristikko osuus näkyisi osittain luoteen puolella oleville asunnoille. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat luoteen puolella lähimmillään n. 84 m:n etäisyydellä. Radioverkkosuunnittelussa otetaan nämä asiat huomioon verkkoa suunniteltaessa. Lähimpiin asuinrakennuksiin uusi pylväs todennäköisesti näkyy puiden lomasta ristikkoyläosastaan.

Tukiasema ei aiheuta häiriöitä radio- ja tv-lähetyksiin, vaikka se käyttääkin tiedonvälitykseen radioaaltoja, kuten radio- ja tv-lähetykset. Tukiasema ei häiritse myöskään muiden operaattoreiden tukiasemia.

Teleoperaattorit noudattavat tukiasemarakentamisessaan maamme lakeja ja muita määräyksiä, jotka koskevat tätä toimintaa. Niihin kuuluu myös tukiasemien sähkömagneettista säteilyä säätelevät määräykset ja lait. Niiden valvontaa hoitaa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan kuuluva asiantuntijaviranomainen Säteilyturvakeskus, STUK.

Muita lähinaapureille pylväästä aiheutuvia vaikutuksia ovat rakennusaikana työmaalla liikkuvat työkoneet ja niistä mahdollisesti muodostuva melu. Varsinainen rakennusvaihe kestää 1–2 kuukautta, jonka jälkeen alueella liikutaan vain huollon ja uusien laiteasennusten tarpeiden mukaisesti muutaman kerran vuodessa.

Pylväs tulee palvelemaan myös muita teleoperaattoreita. Tiedossamme ei ole muita lähialueelle tarvittavia pylväs- tai mastohankkeita.”

Rakennuspaikka sijaitsee lähivirkistysalueen eteläosassa. Matkaviestintukiasemalle vuokrattu alue, n. 70 m2, on varsin pieni osa n. 6 500 m2:n suuruisesta lähivirkistysalueesta eikä siten estä alueen virkistyskäyttöä. Rakennuspaikalta on matkaa lähimpiin asuinrakennuksiin n. 75 metriä ja lähistön puusto peittää hyvin maston alaosan sekä laitesuojan. Mahdollinen ja vähäinen maisemahaitta tulee kapeasta mastosta, joka ulottuu puunlatvusten yläpuolelle. Matkaviestintukiasema ei aiheuta haittaa asemakaavan toteuttamiselle tai alueidenkäytön muulle järjestämiselle.

Vackerinpuiston eteläosa on tärkeä liito-oravan puustoinen kulkuyhteys ja se on jo nyt heikentynyt muiden rakentamistoimenpiteiden vuoksi. Ympäristönsuojelun lausunnon mukaan kyseinen kohta ei kestä enempää puiden poistoa, mutta mikäli puita ei tarvitse kaataa, sijainti on mahdollinen luontoarvojen puolesta. Hakijan vastauksen mukaan puustoa ei ole tarve poistaa, joten rakennushankkeella ei vaikeuteta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

Rakennuspaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole suojeltavia rakennetun ympäristön kohteita, joten rakennushankkeella ei ole vaikutuksia rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamiseen.

Vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena pidetään ympäristöstään täysin poikkeavaa rakentamista, kuten kerrostalon rakentamista omakotialueelle tai suuren päivittäistavarakaupan perustamista. Suunnitelman mukainen rakentaminen ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen asemakaavan käyttötarkoituksesta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Rakennuspaikka rajautuu pohjoisessa pysäköintialueeseen, idässä, etelässä ja lännessä Pehkusonkadun katualueeseen. Lähialueelle on aiemmin haettu yksi poikkeamislupa, joka on hyväksytty.

Asemakaava: Rakennuspaikan pääkäyttötarkoitus on lähivirkistysalue.

Lausunnot 3 kpl

Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. Henkilötietoja sisältävän liitteen verkkojulkisuutta on rajattu.

Suunnitelmat: Matkaviestintukiasema sijoittuu viereisen parkkipaikan eteläpuolelle. Maston korkeus on 36 metriä ja laitesuojan pinta-ala on 8,5 m2.

 

Päätös

Myönnetään kiinteistölle 837-585-1-63 lupa saada poiketa asemakaavan käyttötarkoituksesta matkaviestintukiaseman rakentamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Hallilan kaupunginosassa, osoitteessa Pehkusuonkatu 4 (Vackerinpuisto) sillä ehdolla,

että rakennushankeen yhteydessä ei kaadeta puustoa.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Lausunnot

Hakemuksesta on pyydetty lausunto ympäristönsuojelulta, terveydensuojelulta sekä viheralueet ja hulevedet-yksiköltä.

Ympäristönsuojelu:

”Tukiaseman sijainnista on käyty ennakkoneuvottelua, joilloin ympäristösuojelu kommentoi, että ”kyseinen kohta on tärkeä liito-oravan puustoinen kulkuyhteys ja se on jo nyt heikentynyt muiden rakentamistoimenpiteiden vuoksi. Näin ollen kohta ei kestä enempää puiden poistoa. Mikäli puita ei tarvitse kaataa, sijainti on ok luontoarvojen puolesta.” Hakijan vastauksen mukaan puustoa ei ole tarve poistaa, joten ympäristönsuojelu puoltaa sijaintia.

Terveydensuojelu: 

”Terveydensuojelulla ei ole huomautettavaa matkaviestintukiaseman rakentamiseen tähän sijaintiin.”

Vihearlueet ja hulevedet: 

”Maston sijainti esitetyssä paikassa ei haittaa viheralueen muuta käyttöä.”

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen