§ 17 Tampereen kaupungin ja nigerialaisen Lagosin osavaltion välisen yhteisymmärryspöytäkirjan hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:1673/04.04.00/2022

Päätöspäivämäärä

28.2.2022

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Pekka Pernu, puh. 041 730 2598, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Ritva Vakkuri, puh. 0400 780 866, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Business Tampereen ja Lagosin osavaltion keskustelut ovat käynnistyneet ja edistyneet lupaavasti vienninedistämisen osalta koulutuksen saralla. Tampereen kaupungin rooli on toimia mahdollistajana ja arvovaltapalveluiden tuottajana. Kaupunki on Tampereen seudulla tärkeä kumppani korkeakouluille ja muille oppilaitoksille, kun koulutusvientimarkkinoita avataan globaalisti. Koulutus- ja osaamisvienti tekee Tamperetta tunnetuksi kansainvälisesti, vahvistaa Tampereen mainetta huippuosaamisen kaupunkina sekä parantaa yritystoiminnan edellytyksiä, näin tukien kaupungin intressejä. Koulutusviennin alueellisessa ekosysteemissä kaupungin tuki on tärkeä erityisesti tilanteissa, joissa julkisten instituutioiden kumppanuus on edellytys hankkeiden toteutumiselle.

Nigerian paikallishallinto arvostaa kansainvälisiä alueiden keskinäisiä yhteistyösopimuksia,​ jotka merkittävästi vahvistavat edellytyksiä koulutusvientiin ja muun yhteistyön syntymiseen. Nigeria on Afrikan suurimpia talouksia ja maanosan väkirikkain valtio. Lagos on puolestaan Nigerian väkirikkain osavaltio. Suomalaisen koulutusosaamisen maine on alueella erinomainen, ja koulutusviennin potentiaali alueella suuri. Lagosin osavaltion koulutuskomissaarin vierailun aikana on tarkoitus allekirjoittaa yhteisymmärryspöytäkirja Tampereen kaupungin ja Nigerian Lagosin osavaltion välillä. Yhteisymmärryspöytäkirja edistää merkittävästi Tampereen seudun koulutusvientitoimijoiden mahdollisuuksia liiketoimintaan Nigeriassa.

Allekirjoittamalla yhteisymmärryspöytäkirjan, Tampereen kaupunki ja Lagosin osavaltio osoittavat tahtotilansa koulutusalan yhteistyöhön. Yhteisymmärryspöytäkirja ei velvoita osapuolia juridisesti eikä taloudellisesti. Pöytäkirja toimii tahdonilmauksena edistää yhteistyötä molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla.

Yhteisymmärryspöytäkirja on päätöksen liitteenä.

Hallintosäännön 34 §:n 1. kohdan mukaisesti pormestari päättää muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista.

Päätös

Tampereen kaupungin ja nigerialaisen Lagosin osavaltion yhteisymmärryspöytäkirja hyväksytään.

Yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittaa Tampereen kaupungin puolesta sivistyspalvelujen palvelualueen apulaispormestari Matti Helimo.

 

Allekirjoitus

Anna-Kaisa Ikonen, pormestari