Kaupunginvaltuusto, kokous 21.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 38 Valtuustoaloite Tammelantorin visiotyön aloittamiseksi - Jaakko Mustakallio ym. 

TRE:838/10.00.01/2020

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tenhunen Tero, Hankejohtaja, Tero.Tenhunen@tampere.fi

Perustelut

Jaakko Mustakallio ja 21 muuta valtuutettua ehdottavat 27.1.2020 jättämässään valtuustoaloitteessa Tammelantorin alueelle vuorovaikutteisen visiotyön aloittamista osana Viiden tähden keskustan kehittämisohjelmaa. Ehdotuksen mukaisesti visiotyössä otettaisiin kantaa ja kerättäisiin ideoita etenkin alueen asukkailta torin aukiolojen laajentamiseen, torikaupan avaamiseen eri toimijoille, toriravintoloiden lisäämiseen sekä torin kulkuyhteyksien ja yleisen viihtyisyyden parantamiseen ympärivuotisesti. Visiotyö perustuisi tutkittuun tietoon asiakasjakaumista, torille asetetuista odotuksista, torikaupiaiden toiveista ja muiden yrittäjien suhteesta torielämään.

Tammelantorin visiotyön aloittamista koskeva valtuustoaloite on monella tapaa oikeaan osunut ja hyvä. Vuorovaikutteisesti tehtävä visiotyö voi parhaimmillaan tarjota lisää ajantasaista taustatietoa ja ideoita Tammelantorin kaupunkitilan, kaupallisen kehittämisen, mahdollisen toriparkin, mahdollisen torihallin, mahdollisen pysyvän esiintymislavan, oleskelun ja tapahtumien, torin huoltoliikenteen, auto- ja pyöräpysäköinnin sekä toria reunustavien kortteleiden ja läheisiin puistoihin johtavien yhteyksien kehittämiseksi. Viiden tähden keskustan kehitysohjelma selvittää, voitaisiinko visiotyö tai sen alustava valmistelu aloittaa 2022, missä muodossa se voitaisiin toteuttaa, mitä sen tulisi sisältää sekä miten se kytketään Tammelantorin asemakaavamuutokseen ja sen vuoropuheluun. Lisäksi selvitetään, onko visiotyössä ja torin kehittämisessä tarpeen ottaa huomioon läheisen raitiotiepysäkin vaikutukset, Pinninkadun ja muiden katuympäristöjen saneeraukset, Tammelan liikenneverkko- ja viherverkkosuunnitelmat sekä rakennusvaiheessa oleva Tammelan stadion, sen tarpeet ja toiminnalliseen yhteistyöhön liittyvät mahdollisuudet. Visiotyön ja torin kehittämisen aikataulutuksen suhteen on otettava huomioon, ettei asemakaavatyötä ei ole ohjelmoitu kuuluvaksi valmisteilla olevaan kaavoitusohjelmaan.

Tammelantoria koskevassa valtuustoaloitteessa on tunnistettu samat mahdollisuudet ja potentiaali kuin Viiden tähden keskustan kehittämisohjelmassa 2018-2030 (kh 14.5.2018). Osana toimenpidekokonaisuutta 3.3 Urbaanit ulkotilat ja kaupunkivihreä Tammelantorista todetaan sivulla 55 kappaleessa ”Torit ja muut kaupunkitilat” seuraavasti: ”Tammelantorin kaupunkikuvaa, viihtyisyyttä, saavutettavuutta ja pysäköintiolosuhteita parannetaan”.  Torin kehittäminen on ohjelmoitu myös hanketaulukointiin s. 98, missä olevassa kuvauksessa todetaan: ”Torin kaupunkikuvallinen kehittäminen. Torihalli ja Toriparkki. Liittyminen torikortteleihin. Ympärivuotinen torikauppa ja muu kaupunkitilan käyttö läpi vuoden. Esiintymislava ja tapahtumapaikka Tammelan yhteistyöryhmän aloitteesta kesällä 2018.”  Hanketaulukossa olevaa torin merkittävän kehittämisen aikataulutusta on jouduttu siirtämään eteenpäin, mm. koska hanke ei ole mahtunut kuluneiden vuosien asemakaavaohjelmiin ja myös koska ensin on ollut tarpeen tehdä taustoittavia selvityksiä, joista osa koskee koko keskustaa.

Kehitysohjelma selvittää visiotyön taustatiedoksi, mitä ovat kaupungin muiden hallintokuntien ja Tammela 2.0 yhteistyöryhmän ajantasaiset näkemykset asiasta, voitaisiinko Tammelan virtuaalimallia hyödyntää vuoropuhelua tukevana digitaalisena alustana, mitä taustatietoa keskustan seurantajärjestelmä voi tarjota torin kehittämiselle sekä mitä muuta tietopohjaa tarvittaisiin. Lisäksi selvitetään, miten torin kehittäminen on mielekästä kytkeä rakenteilla olevan Tammelan stadionin toimintaan ja sinne johtavien jalankulkuyhteyksien kehittämiseen sekä ajankohtaisiin torin esiintymislavan ja kaupunkikuvan kohentamistarpeisiin. Samoin selvitetään, voisivatko torin vaikutusalueella käynnissä ja käynnistymässä olevat lukuisat yksityiset täydennysrakentamishankkeet olla mukana Tammelan toriparkin edistämisessä ja konseptoinnissa sekä olisiko uudenlaisia toteutukseen, rahoitukseen ja yhteiskehittämiseen liittyviä malleja löydettävissä myös Tammelantorin kokonaisvaltaiseen kehittämiseen.

Tammelantoriin liittyviä taustaselvityksiä vuoden 2015 jälkeen ovat olleet mm. torin, sen kaupunkikuvan historian ja torihallin konsepti-idean selvittäminen osana TTY-llä teetettyä diplomityötä, maanalaista infrastruktuuria koskevat maatutkaukset, maaperäkairaukset pohjarakentamisolosuhteiden selvittämiseksi, muut infratekniset tarkastelut, koko Tammelan kaupunginosaa koskevat liikenneverkon, kunnallistekniikan ja viherympäristön tarkastelut sekä pysäköintiä koskevat taustaselvitykset ja älykkään pysäköintijärjestelmän kehityshanke Smart Park Tammela. Parhaillaan laaditaan Tammelan stadionin ympäristön kaduilla yleis- ja katusuunnitelmia ja toteutetaan Pinninkadulle suunnitteluja toimenpiteitä parantamaan torin saavutettavuutta jalan ja pyörällä. Torin esiintymislavan parantaminen ja kaupunkikuvan kohentaminen nopein toimin on mahdollisesti alkamassa.  

Viiden tähden keskustan kehitysohjelman toimesta Tammelantorin elävyyttä on viime vuosien aikana tuettu monin keinoin. Näitä ovat olleet mm. väliaikainen esiintymislava ja sen tapahtumat, väliaikainen P-Peltokatu, torilla järjestetyt kaupunkisuunnitteluhankkeiden vuoropuhelutilaisuudet ja kävelykierrokset, pienimuotoiset valoviikkovalot sekä uusimpana Tammelan kaupunkikehitystä ja torinkin historiaa kuvaava videonäyttely syksyllä 2021. Näistä toimista monet ovat olleet Viiden tähden keskustan kehitysohjelman koordinoiman Tammela 2.0 yhteistyöryhmän aloitteita ja osa sen toimintaa. Lisäksi Viiden tähden keskustan kehitysohjelma on tehnyt kaupunkikuvan kehittämistä tukevan Tammelan virtuaalimallin ja onnistuneesti aktivoinut täydennysrakentamista niin, että torin tuntumassa on useita yksityisiä hankkeita vireillä, luoden painetta torinkin kehittämiseen osana tiivistyvää kaupunkirakennetta.

 Lisätietoa kaupunginosan omalla verkkosivulla osoitteessa www.tampere.fi/tammela.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Jaakko Mustakallion ym. valtuustoaloite ja Viiden tähden keskustan kehittämisohjelman lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tenhunen Tero, Hankejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankekehityspäällikkö Minna Seppänen, puh. 040 1509857, etunimi.e.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Jaakko Mustakallion ym. valtuustoaloite ja Viiden tähden keskustan kehittämisohjelman lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Jaakko Mustakallio, Tero Tenhunen, Minna E Seppänen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)