Kaupunginvaltuusto, kokous 21.2.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 28 Tiedoksi nuorisovaltuuston aloite nuorisovaalien järjestämisestä Tampereen kaupungin oppilaitoksissa 

TRE:6510/00.00.02/2021

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Savisaari Lauri, Johtaja, Lauri.Savisaari@tampere.fi

Perustelut

Tampereen Nuorisovaltuusto esittää, että nuorisovaalit järjestettäisiin Tampereen kaupungin oppilaitoksissa pakollisena osana yhteiskuntaopin opetusta. Aloite koskee sekä perusasteen kouluja että toisen asteen oppilaitoksia. Vaalien järjestäminen olisi kouluille ja oppilaitoksille velvoittavaa, mutta itse äänestäminen olisi vapaaehtoista.

Perusopetuksen puolella opetussuunnitelman perusteet määrittelee jokaisen oppiaineen osalta tavoitteet, sisällöt ja arvioinnin periaatteet. Opetuksen järjestäjällä on ollut mahdollisuus tietyin reunaehdoin sijoittaa oppiaineen tunnit vuosiluokille sekä määritellä vuosiluokkakohtaiset tavoitteet ja niihin liittyen sisällöt. Tampereen perusopetuksessa yhteiskuntaoppia opetetaan vuosiluokilla 4, 6 ja 9. Yhteiskunnan jäseneksi kasvamiseen ja demokraattiseen päätöksentekoon liittyviä tavoitteita ja sisältöjä on kirjattu näistä jokaiselle vuosiluokalle. Vuosiluokilla 4 ja 6 opetuksesta vastaa luokanopettaja ja vuosiluokalla 9 yhteiskuntaopin opettaja.

Äänestämistä ja vaaleihin liittyviä seikkoja harjoitellaan vuosittain kouluissa oppilaskuntavaalien myötä. Lisäksi koulut osallistuvat Nuorisovaltuuston vaaleihin, jotka toteutetaan yhdessä Liikunnan ja nuorison palveluryhmän kanssa.

Kulloinkin ajankohtaiset alueelliset tai kansalliset vaalit huomioidaan kouluissa monin eri tavoin mm. järjestämällä vaalipaneeleja tai tutustumalla ehdokkaisiin. Etenkin yläkoulujen osalta yhteiskuntaopin opettajat ovat olleet aktiivisia toteuttamaan myös Nuorisovaaleja omilla kouluillaan. Tämä sopii hyvin koko yläkoulun Yhteisön jäseneksi kasvaminen -teemaan. Tämän vuoksi jatkossa Tampereen perusopetuksen kouluja velvoitetaan järjestämään Nuorisovaalit siten, että vähintään vuosiluokkien 7-9 oppilaat voivat niihin osallistua. Vuosiluokkien 1-6 oppilaiden osalta suositellaan vahvasti osallistumista.

Perusopetus on valmis rakentamaan yhdessä Nuorsovaltuuston kanssa kokonaisuutta, jossa kannustetaan kouluja vaalien järjestämiseen ja luodaan kenties jotain yhteistä tukimateriaalia opettajien avuksi.  

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Savisaari Lauri, Johtaja, Lauri.Savisaari@tampere.fi

Nuorisovaltuustolle annetaan tiedoksi perusteluosassa oleva lausunto.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Kallioinen Outi, Johtaja, ammatillinen koulutus, Outi.Kallioinen@tampere.fi

Perustelut

Tampereen nuorisovaltuusto esittää, että Tampereen kaupungin oppilaitoksissa järjestetään pakolliset Allianssi ry:n nuorisovaalit osana yhteiskuntaopin opetusta. Äänestäminen ei olisi pakollista, mutta oppilaitoksissa olisi velvoittava järjestämisvastuu. 

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Tredussa halutaan tukea demokratiakasvatusta ja siten myös nuorisovaltuuston aloitetta. Tredussa yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen -tutkinnon osassa voidaan osana opintoja tarjota opiskelijalle mahdollisuus osallistua nuorisovaaleihin. Lisäksi selvitetään mahdollisuuksia sovittaa vaalien järjestäminen osaksi valinnaista kouluyhteisössä toimimisen -opintoja, jolloin opiskelijat itse olisivat järjestämässä vaaleja. Kuitenkin on huomioitava, että vaalit ja tämän kurssin suorittaminen eivät useimmiten osu yksiin ajallisesti. Toimipisteitä kannustetaan vaalien järjestämiseen, mutta velvoittavaa järjestämisvastuuta ei nähdä kannatettavana vaihtoehtona. 

Tredu kannattaa nuorisovaalien järjestämistä Tredussa jatkossakin. Huomioon tulee myös ottaa se, että äänestäminen vaatii kunkin toimipisteen koosta riippumatta huolellisen valmistautumisen ja järjestelyn sekä edellyttää riittävien resurssien osoittamista asianosaisille  opettajille järjestelyissä, joten nuorisovaaleihin liittyvä opintojakso aikataulutetaan tulevaisuudessa siten, että on mahdollista osoittaa opettajille resurssit asiaan liittyen. Tredu on valmis myös yhteistyöhön nuorisovaltuuston, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kanssa vaaleihin liittyvien tapahtumien järjestelyissä

Lukiokoulutus

Tampereen kaupungin lukiokoulutus suhtautuu myönteisesti nuorisovaalien järjestämiseen oppilaitoksissa. Lukioissa on perinteisesti järjestetty eri vaalien alla vaalipaneeleita ja myös äänestystapahtumia on toteutettu. Vaaleihin liittyvä toiminta nähdään hyvänä opetusta tukevana käytännön mahdollisuutena tutustuttaa opiskelijat demokraattiseen vaikuttamiseen ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Jatkossakin lukioita kannustetaan vaalien järjestämiseen, mutta velvoittavaa järjestämisvastuuta ei nähdä kannatettavana vaihtoehtona. Lukiokoulutus on valmis tarkastelemaan yhteistyömahdollisuuksia nuorisovaltuuston, perusopetuksen ja ammatillisen koulutuksen kanssa vaaleihin liittyvien tapahtumien järjestelyissä. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Rantanen Teppo, Johtaja, Teppo.Rantanen@tampere.fi

Nuorisovaltuustolle annetaan tiedoksi perusteluosassa oleva lausunto.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

nuorisovaltuuston aloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Savisaari Lauri, Johtaja, Lauri.Savisaari@tampere.fi
Rantanen Teppo, Johtaja, Teppo.Rantanen@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

nuorisovaltuuston aloite ja siihen annetut sivistys- ja kulttuurilautakunnan ja elinvoima- ja osaamislautakunnan lausunnot merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja
  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Vt. opetuspäällikkö Ulla Ojalammi, puh. 050 428 3044, erikoissuunnittelija Tanja Jurvanen, puh. 040 806 3513, opintoasiainjohtaja Merja Sarvala, puh. 041 730 0075, etunimi.sukunimi@tampere.fi, suunnittelupäällikkö Päivi H. Rajala, puh. 040 806 3105, etunimi.h.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Nuorisovaltuuston aloite ja siihen annetut sivistys- ja kulttuurilautakunnan ja elinvoima- ja osaamislautakunnan lausunnot merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Nuorisovaltuusto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)