§ 17 Poikkeamishakemus kiinteistölle Kuntokatu 24, Kauppi, tilapäisten konttien rakentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:2226/10.03.01/2022

Päätöspäivämäärä

13.4.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi    

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL § 53:n mukaisesta rakennuskiellosta.

Alueelle rakenteilla olevan hiihto- ja pesäpallostadionin yhteyteen rakennetaan 8 kpl tilapäisiä wc-kontteja sekä tilapäinen selostamokontti.

HAKIJAN ANTAMAT PERUSTELUT

”Tilapäisten konttirakennuksien rakentaminen:

Rakennetaan 8 kpl tilapäisiä WC-kontteja á 15 m2 ja tilapäinen selostamokontti 15 m2. Tilapäisten konttirakennuksien pinta-ala on yhteensä 135 m2. WC-kontit sijoittuvat pääosin stadionrakennuksen katsomon alle. Selostamokontti sijoittuu katsomon ylätasanteelle 3. kerrokseen katsomokatoksen alle ja stadionrakennuksen pääjulkisivua verhoavan säleikön taakse. Tilapäiset konttirakennukset sijoittuvat kahden kiinteistön (837-599-2-0 ja 837-589-23-0) alueelle.

Kaupin stadionille on myönnetty rakennuslupa 21-0810-R poikkeamisluvan 21-005-POI perusteella. Suunnitellut tilapäiset konttirakennukset korvaavat tilapäisesti stadionin ensimmäisessä toteutusvaiheessa kustannus- ja aikataulusyistä toteuttamatta jääviä toimintoja, jotka ovat välttämättömiä stadionin käyttöönottamiseksi jo aikataulutetuissa suurissa pesäpallo- ja hiihtotapahtumissa kausilla 2022-2023.

Poikkeaminen rakennuskiellosta. Ei voida odottaa asemakaavan vahvistumista.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu kaupungin toimesta. Naapurit on kuultu myös rakennuslupaa varten. Naapureilla ei ollut huomautettava hankkeesta.

POIKKEAMINEN 

Rakennuspaikan alueelle on hyväksytty asemakaavaehdotus nro 8767 (KV 14.6.2021 § 87). Hyväksymispäätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen ja rakennuspaikka on rakennuskiellossa siihen asti, kunnes uuden asemakaavan hyväksymispäätös on saanut lainvoiman. Siitä poiketen kontit halutaan toteuttaa ennen oikeuden päätöstä.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Rakennuspaikka on osa Kaupin urheilupuistoa, joka sijaitsee noin 3 km etäisyydellä keskustasta koilliseen Kaupin kaupunginosassa, Näsijärven ja TAYS:n sairaala-alueen välissä. Kaupin kansanpuistoksi nimettyä aluetta on kehitetty 1960 - 70-luvuilta alkaen urheilupuistoksi. 

Rakenteilla olevalle pesäpallo- ja hiihtostadionille on myönnetty poikkeamislupa ja rakennuslupa vuonna 2021. Suunnitellut tilapäiset konttirakennukset korvaavat väliaikaisesti stadionin ensimmäisessä toteutusvaiheessa kustannus- ja aikataulusyistä toteuttamatta jääviä toimintoja, jotka ovat välttämättömiä stadionin käyttöönottamiseksi jo aikataulutetuissa suurissa pesäpallo- ja hiihtotapahtumissa kausilla 2022-2023. 

Suunnitelman mukaan WC-kontit (8 kpl, a’ 15 m2) sijoittuvat pääosin stadionrakennuksen alle. Selostamokontti sijoittuu katsomon ylätasanteelle 3. kerrokseen katsomokatoksen alle ja stadionrakennuksen pääjulkisivua verhoavan säleikön taakse. Tilapäiset kontit eivät ole vastoin uuden asemakaavan nro 8767 periaatteita, joten niiden sijoittaminen stadionin yhteyteen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden muulle järjestämiselle. 

Tampereen kaupungilla olevan tiedon mukaan rakennuspaikalla ei ole arvokkaita luontokohteita. Kontit sijoitetaan rakenteilla olevan stadionin sisään tai pääosin sen alle. Hanke ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

Rakennuspaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita.

Kyse on yhteispinta-alaltaan 135 m2 suuruisista, stadionin toimintaan liittyvistä tilapäisistä konteista, jotka sijoittuvat eri puolille stadionia. Konttien tuominen stadionin yhteyteen ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen kahden vuoden määräajaksi rakennuskiellosta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Rakennuspaikka rajautuu Kaupin urheilupuistoon ja Kaupin metsiin. Lähialueelle on aiemmin haettu viisi poikkeamislupaa, jotka on hyväksytty.

Asemakaava: Tontin pääkäyttötarkoitus on urheilualue, jolle varsinaista urheilutoimintaa palvelevien rakennusten, kuten katsomoiden, toimistotilojen, pukusuojien, sauna- ja pesutilojen ja vastaavien lisäksi saa rakentaa majoitus- ja ravitsemustiloja muutakin kuin ainoastaan urheiluväkeä varten. Alueelle on autopaikkoja varattava yksi autopaikka 10 käyttäjää kohti. 

Asemapiirustus: Kontit sijoittuvat eri puolille stadionia, WC-konteista neljä sijoittuu stadionin länsipäätyyn ja neljä stadionin pohjoispäätyyn. Selostamokontti sijoittuu stadionin keskivaiheille.

Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. Hakijana on Tampereen kaupunki. 

 

Päätös

Myönnetään kahden vuoden määräajaksi kiinteistöille 837-599-2-0 ja 837-589-23-0 lupa saada poiketa rakennuskiellosta tilapäisten konttien sijoittamiseksi stadionin yhteyteen hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Kaupin kaupunginosassa, osoitteessa Kuntokatu 24.

Lupa on voimassa kaksi (1) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen