§ 9 Lausunto Tampereen kaupungin vesilupahakemuksesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:2112/11.01.02/2022

Päätöspäivämäärä

14.4.2022

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin lausuntoa Tampereen kaupungin vesilain mukaisesta hakemuksesta, joka koskee saunalauttalaiturin pysyttämistä Pyhäjärven Viinikanlahdella. Lausuntoa pyydetään 19.4.2022 mennessä, Dnro LSSAVI/218/2022.

Tampereen kaupunki hakee vesilain mukaista lupaa saunalauttalaiturin pysyttämiseen Soutukeskuksen pienvenesatamassa Pyhäjärven Viinikanlahdella. Laituri on siirretty nykyiselle paikalleen Ratinan suvannosta vuonna 2021.

Saunalauttalaituri on sijoitettu satama-alueen länsireunassa olevan aallonmurtajalaiturin yhteyteen. Kulku laiturille tapahtuu aallonmurtajalaiturin kautta.

Lauttalaituri on teräsbetonirakenteinen kelluva laituri. Laiturin pituus on 20,2 m ja leveys aisoineen 15,3 m. Laituri on yhdistetty aallonmurtajalaituriin 3 m pitkällä ja 1,2 m leveällä kulkusillalla. Laituri on ankkuroitu pohjaan neljällä betonipainolla. Laituriin mahtuu enintään viisi saunalauttaa. Laiturille on asennettu kesällä 2021 tuuliverho (korkeus 2 m) vaimentamaan tuulen vaikutusta saunalauttoihin.

Saunalauttalaituri sijoittuu kiinteistön 837-122-515-1 edustalle yhteiselle vesialueelle (kiinteistötunnus 837-876-2-0). Tampereen kaupunki omistaa molemmat alueet.

Tampereen kaupungin Hallintosäännön 35 §:n perusteella apulaispormestari päättää johtamiensa lautakuntien osalta lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta-asioissa.

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa 2040 vesialueelle ei ole merkintää. Ranta-alue on osoitettu keskustatoimintojen alueeksi (C). Rantaan on osoitettu viheryhteys. Alue kuuluu myös kaupunkiseudun keskusakselin kehittämisvyöhykkeeseen ja Pyhäjärven ympäristön kehittämisvyöhykkeeseen.

Yleiskaava

Alueella on voimassa Keskustan strateginen osayleiskaava (kuulutettu voimaan 16.1.2019.) Pyhäjärvi on osoitettu vesialueeksi Viinikanlahden selvitysaluetta lukuun ottamatta. Alue kuuluu Näsijärven ja Pyhäjärven rantojen kehittämisvyöhykkeeseen. Kehittämisvyöhykkeen kaavamääräyksen mukaan rantojen kehittämisen on vahvistettava Tampereen keskustaa järvenrantakaupunkina. Rantojen maankäyttöä on kehitettävä siten, että rannoille syntyy pääkäyttötarkoituksen lisäksi monipuolisia virkistyspalveluita ja -toimintoja sekä korkeatasoisia virkistäytymiseen soveltuvia alueita. Reittien jatkuvuutta rantojen suuntaisesti ja rantojen saavutettavuutta osana kaupungin keskustaa on parannettava. Alueilla on useita toimivia satamia ja venevalkamia. Niiden toimintaa tulee tukea. Tarkemmassa suunnittelussa määritellään toimintaan liittyvät rakennukset, rakennelmat, laitteet ja sallittu rakentamisen määrä.

Rantaan on osoitettu kehitettävä viher- ja virkistysvyöhyke. Viher- ja virkistysvyöhykkeellä on kehitettävä viher- ja virkistyspalveluiden laatua ja jatkuvuutta siten, että Pyynikin, Kaupin ja Iidesjärven saavutettavuus keskustasta sekä yhteydet järveltä järvelle paranevat. Vyöhykettä tulee kehittää kaupungin viihtyisyys- ja vetovoimatekijänä sekä tärkeänä kaupunkimaiseman osana. Merkinnän kuvauksen mukaan kaavamääräyksessä mainittujen yhteyksien lisäksi merkinnän tavoitteena on myös hyvät järvien rannoilla kulkevat yhteydet.

Rannan suuntaisesti on osoitettu tärkeä jalankulun reitti, jonka laatua ja jatkuvuutta on parannettava. Hankealueen itäpuolelle on osoitettu pohjois-eteläsuuntainen jalankulun yhteystarve Viinikanlahden poikki. sen toteuttamisedellytykset on tutkittava tarkemmassa suunnittelussa. Samaan yhteyteen on osoitettu keskustan pyöräilyn pääreitti.

Alueelle on hyväksytty valtuustossa 17.5.2021 Kantakaupungin vaiheyleiskaava – valtuustokausi 2017-2021, mutta se ei ole vielä valitusten vuoksi lainvoimainen. Vaiheyleiskaavassa selvitysalue on kumottu ja alue sijoittuu kaavan käyttötarkoituksen osalta vesialueen ja keskustatoimintojen alueen rajalle. Keskustatoimintojen alue varataan julkisille ja yksityisille palveluille, työpaikkatoiminnoille ja keskustaympäristöön soveltuvalle asumiselle sekä monipuolisesti virkistyksen, vapaa-ajan ja kaupunkikulttuurin toiminnoille. Osa-alueen merkintänä on etelään laajentuva keskusta, jonka mukaan rantojen maankäyttöä kehitetään siten, että ranta varataan julkiseen käyttöön ja rannalle syntyy pääkäyttötarkoituksen lisäksi monipuolisia virkistyspalveluita ja -toimintoja sekä korkeatasoisia virkistäytymiseen soveltuvia alueita. Alue kuuluu ohjeelliseen keskuspuistoverkoston kehittämistarvealueeseen, jolla on osoitettu kehitettävä Kaukajärvi-Kirkkosuonnotko-Iidesjärvi-Viinikanlahti puistoakseli. Lisäksi alue on osoitettu kansallisen kaupunkipuiston muutosalueena (hakemuksen rajaus kh 7.12.2020). Ranta sisältyy ohjeellisen viherverkoston yhteystarvealueeseen, jolla tarkoitetaan Hatanpää-Iidesjärvi-Keskusta-Sorsapuisto yhteyden kehittämistä. Rannassa on ohjeellinen virkistysyhteys. 

Asemakaava

Vesialuetta ei ole asemakaavoitettu. Rannassa on voimassa 30.9.1974 vahvistettu asemakaava nro 4512, jossa se on osoitettu urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi, jolle varsinainen käyttötarkoituksen lisäksi saadaan rakentaa kioski- ja kahvilatoimintoja kuitenkin enintään 8 % sallitusta rakennusoikeudesta (YU). Autopaikkoja tulee olla yksi (1) kutakin kerrosalan sataa (100) neliömetriä ja sen lisäksi kahvilan viittä (5) istuinpaikkaa kohti.

Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueen itä- ja länsipuolilla on virkistysaluetta. Eteläpuolella on asuinkerrostalojen korttelialuetta, jossa myös lähimmät asukkaat sijaitsevat, noin 125 metrin etäisyydellä.

Alueella on vireillä Viinikanlahden asemakaava nro 8755. Vireillä olevassa asemakaavassa Viinikanlahteen osoitetaan uusi asuinalue jätevedenpuhdistamon siirtyessä Sulkavuoreen. Pyhäjärven rantavyöhykkeen tärkeää viher- ja virkistysyhteyttä parannetaan. 

Keskuspuhdistamo Oy:n uuden jätevedenpumppaamon rakennustyöt alkavat kesällä 2022 alueen itäpäässä. Nykyisen Viinikan jätevedenpuhdistamon laitteiston ja linjojen siirto- ja purkutyöt alkavat, kun uusi Sulkavuoren jätevedenkäsittelylaitos valmistuu. Tavoitteena on, että Viinikanlahden asemakaavan nro 8755 valmisteluvaiheen kuuleminen on syksyllä 2022 ja asemakaavan hyväksymiskäsittely vuonna 2023. Kaavan mukainen alueen rakentaminen tulee todennäköisesti aiheuttamaan laitureiden siirtotarpeita. Ehdollinen vesilupa on tämän johdosta perusteltu.

Toiminta on sekä voimassa olevan että vireillä olevan asemakaavan tavoitteiden mukaista, mutta koska asemakaavan sisältö tarkentuu asemakaavaprosessin aikana, asemakaavoitus puoltaa viiden vuoden määräaikaista lupaa. 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti