Alueellinen jätehuoltolautakunta, kokous 30.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 16 Alueellisen jätehuoltolautakunnan vuosikertomus 2021 

TRE:5852/02.02.01/2021

Valmistelija

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Jätehuoltoinsinööri Anu Toppila, puh. 040 806 3362, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Alueellisen jätehuoltolautakunnan vuoden 2021 vuosikertomus on valmistunut. Vuosikertomuksessa esitetään jätehuoltolautakunnan toiminnallisten tavoitteiden ja talousarvion toteutuminen vuonna 2021. Laadittu raportti on liitteenä.

Jätehuoltolautakunta asetti vuoden 2021 toiminnan painopisteiksi uuden jätelainsäädännön toimeenpanon, jätelain ja jätehuoltomääräysten noudattamisen seurannan sekä jätestrategian toimeenpanon.

Uuden jätelainsäädännön toimeenpanoa koskeva painopiste toteutui pääosin suunnitellusti, vaikka jätelainsäädännön muutoksen hyväksyminen viivästyi eduskunnassa. Uudet, jätelain muutokset huomioivat kunnalliset jätehuoltomääräykset hyväksyttiin toimialueelle toimintavuoden aikana ja ne astuivat voimaan 1.7.2021. Muutosten toimeenpanoa päästiin edistämään suunnitellusti. Sen sijaan kompostointi-ilmoituksiin liittyvää tietojärjestelmäkehitystyötä ei pystytty toteuttamaan toimintavuoden aikana. Kehitystyö siirtyi suurelta osin tehtäväksi vasta vuonna 2022, sillä asiaa koskeva jäteasetus tuli voimaan vasta 1.12.2021.

Jätelain ja jätehuoltomääräysten noudattamisen seurantaa koskeva painopiste toteutui myös suunnitellusti. Seurantatyössä kiinnitettiin erityistä huomiota vakituisten asuntojen saostus- ja umpisäiliölietteiden tyhjennyksiin Parkanossa, Sastamalassa ja Pälkäneellä. Lisäksi vapaa-ajan asuntojen lietesäiliöiden tyhjennysten seurantaa tehtiin Tampereen Aitoniemen alueella, missä yhteistyötä tehtiin kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen kanssa mm. tyhjennystä vaativien säiliöiden kartoittamisessa. 

Kolmantena toiminnan painopisteenä vuonna 2021 oli jätestrategian toimeenpano. Toimintavuonna jatkettiin strategiassa määriteltyjen toimenpiteiden toteuttamista ja edistämistä yhteistyössä strategiassa määriteltyjen vastuutahojen kanssa. Erityistä huomiota kiinnitettiin sidosryhmäyhteistyön parantamiseen. Tavoite toteutui suunnitellusti, vaikka koronavirusepidemia toi edelleen tiettyjä rajoituksia työhön. Säännöllisten, vuosittaisten kuntapalaverien ohella yhteistyötä tehtiin myös uusien sidosryhmien, kuten Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n ja Suomen Omakotiliitto ry:n kanssa. Lisäksi yhteistyötä laajennettiin mm. kuntien kaavoituksen edustajiin ja rakennusvalvontoihin.

Jätehuoltoviranomaisen talousarvio vuodelle 2021 oli 415 000 €. Jätehuollon yksikön ja jätehuoltolautakunnan menot olivat yhteensä 411 000 €, joten budjetti toteutui suunnitellusti. Tampereen kaupunki on laskuttanut jätehuoltoviranomaisen toiminnasta aiheutuneet kustannukset Pirkanmaan Jätehuolto Oy:ltä kalenterivuoden loppuun mennessä yhteistoimintasopimuksen mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Alueellisen jätehuoltolautakunnan vuoden 2021 vuosikertomus hyväksytään liitteen mukaisena.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Toimialueen kunnat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)