§ 2 Haitallisten vieraslajien torjunnan hankinta pienhankintana

Lataa  Kuuntele 

TRE:2086/02.04.01/2022

Päätöspäivämäärä

4.4.2022

Päätöksen tekijä

Ympäristöpäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristösuunnittelija Teija Ahonen, puh. 041 730 4733, etunimi.sukunimi@tampere.fi Viherasiantuntija Kirsi Mäntysaari- Ukkola, puh. 044 423 5778, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari, puh. 050 521 5198, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon alittava hankinta. Hankintamenettelynä käytettiin neuvottelumenettelyä kustannustason selvittämiseksi Tampereen kaupungin hankintaohjeen (Konsernijohtaja 7.3.2019 § 40) mukaisesti. Neuvottelut käytiin sähköpostitse seuraavien kaupungin sidosyksiköiden kanssa:

1.Tampereen Sarka Oy (Y-tunnus 2419449-5)

2.Tampereen Infra Oy (Y-tunnus 3022425-9)

 

Hankinta sisälsi seuraavat palvelut:

Pyhäjärven rantaosuus, Tahmelan ja Hyhkyn lännenpalsamit: 

  • Lännenpalsamin torjunta Rahola-Villilänniemen alueelta (arvokas luontoalue), torjunta toistetaan 4 kertaa kasvukaudessa. Lännenpalsamia yht. n. 3250 m2, niitettävää n. 2600 m2, kitkettävää n. 650 m2. Niitettävät lännenpalsamit voi jättää maastoon, mutta kitkettävien kanssa on varauduttava säkitykseen ja kuljetukseen jätteenä polttoon. Maasto hankalakulkuinen rinne.
  • Tahmelan ja Hyhkyn lännenpalsamiesiintymien torjunta kitkemällä. Torjuntatoimet toistetaan neljä kertaa kasvukauden aikana. Kitkettävää lännenpalsamia on n. 500 m2. Torjuntajäteen säkitys ja kuljetus jätteenä polttoon.
  • Jättipalsamin torjunta Villilänniemi-Raholan alueen läheisyydestä n. 4 500 m2. Niittämällä siimaleikkurilla ennen kukintaa. Toistoja varaudutaan tekemään neljä kertaa kasvukauden aikana, niittojätteen voi jättää maastoon.
  • Kurtturuusun torjunta Villilänniemi-Raholan alueella, torjutaan kaivamalla ja näännyttämällä. Kurtturuusujen torjunta aloitetaan keväällä, kun maaperä on vielä kosteaa ja pehmeää. Kasvustot kaivetaan tai revitään juurineen pois niiltä osin kuin se on mahdollista. Näillä alueilla seuranta eli jatkotorjunta tehdään kaksi kertaa kasvukauden aikana. Alueilla, joilla kaivaminen ei ole mahdollista, käytetään näännytysmenetelmää, jolloin versot käydään katkomassa neljä kertaa kasvukaudessa. Kurtturuusuesiintymiä on alueella n. 200 m2. Kitkentäjätteen säkitys ja kuljetus polttoon.

Myllypuron puronvarsilehdon luonnonsuojelualue:

  • Jättipalsamin torjunta, torjunta aloitetaan ennen kukintaa ja sitä toistetaan neljä kertaa kasvukauden aikana. Torjutaan kitkemällä yht. n. 3 500 m2. Kitkentäjätteen säkitys ja kuljetus polttoon. Torjunta luonnonsuojelualueella, ympäristönsuojelun ohjeistuksessa. Alueella vältettävä mm. ylimääräistä kulkemista, eikä alueelle voi mennä moottoriajoneuvolla.
  • Komealupiinin torjunta, niittämällä ennen kukintaa ja torjunta toistetaan neljä kertaa kasvukaudessa, niitettävää komealupiinialuetta on n. 600 m2. Torjuntajäte voidaan jättää maastoon, esiintymät luonnonsuojelualueen ulkopuolella.

Kurtturuusut rannoilla ja arvokkailla luontokohteilla:

  • Kurtturuusun torjunta 11 kohdetta, yht. n. 600 m2. Torjuntamenetelmät alla. Torjuntajätteen säkitys ja kuljetus polttoon. Suurin esiintymä Tahmelan rannassa, jonka torjuntamenetelmä on koneellinen kaivaminen n. 250 m2.

 

SIJAINTI TORJUNTAMENETELMÄ
Villilänsaari alasleikkaus x 4
Kaarila lapiolla kaivaminen ja alasleikkaus x 4
Tahmela koneellinen kaivaminen, tarkistuskäyntejä x 2
Tahmelan uimaranta juuriston repiminen ja alasleikkaus x 4
Pyynikki 1 lapiolla kaivaminen ja alasleikkaus x 4
Pyynikki 2 lapiolla kaivaminen ja alasleikkaus x 4
Hatanpää juuriston repiminen, lapiolla kaivaminen ja alasleikkaus x 4
Härmälä 1 koneellinen kaivaminen, tarkistuskäyntejä x 2
Pyynikki 3 koneellinen murskaus, tarkistuskäyntejä x 2
Pyynikki 4 lapiolla kaivaminen ja alasleikkaus x 4
Härmälä 2 koneellinen kaivaminen, tarkistuskäyntejä x 2

 

Espanjansiruetanat kaupungin alueella:

  • Espanjansiruetanoiden torjunta keräämällä ja hävittämällä vieraslajit.fi ohjeistuksen mukaisesti. Keräyskertoja yht. 110 kpl, muutama tunti/keräyskohde eli keräyskerta. Alueilla: Vihiojan varsi Jokipohja-Turtola, Ryydynpohja, Leinola-Holvasti, Liuttu-Kaukaniemi, Hyhky, Raholan ja Epilän taimistot. Lisäksi pahimmille esiintymisalueille maahan laitettavia ”etana-ansoja” vaneripaloja tai vastaavia levyjä, joiden alta espanjansiruetanat poistetaan. Torjunnat ajoitetaan erityisesti kosteisiin ajankohtiin, jolloin etanat liikkuvat enemmän ja torjuntoja painotetaan etenkin keväälle. Torjuntoja jatketaan läpi kesän aina syksyyn saakka.

 

 

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi:
Valituksi tullut tarjoaja täytti tarjouspyynnössä tarjoajan soveltuvuudelle asetetut vaatimukset.

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arviointi:
Kaikki tarjouskilpailuun osallistuneet tarjoukset vastasivat tarjouspyynnön vaatimuksia.  

 

Tarjousten vertailu: 
Valintaperusteena on kokonaistaloudellisesti hinnaltaan edullisin tarjous.

 

Edellä mainitun perusteella ja tilaajan tekemän arvion mukaan haitallisten vieraslajien torjunta esitetään hankittavaksi Tampereen Sarka Oy:ltä (Y-tunnus 2419449-5). Tampereen Sarka Oy:n tarjous arvioitiin olevan hinnaltaan halvin (56 420 €) ja laadultaan hyvä. 


Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään Tampereen kaupungin sähköisessä arkistossa. 

 

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on yhteensä 56 420 €.

 

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

   

Päätös

Sopimus haitallisten vieraslajien torjunnan hankinnasta tehdään esityksen mukaisesti Tampereen Sarka Oy:ltä (Y-tunnus 2419449-5). 

Hankinnan arvonlisäveroton arvo yhteensä on 56 420 €.

Mikäli hankinnasta tehdään hankintasopimus, hankintapäätös on kaupunkia sitova vasta, kun hankintasopimus on allekirjoitettu. Muussa tilanteessa tilaus voidaan tehdä, kun hankintapäätös on lainvoimainen.

 

Allekirjoitus

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari