§ 28 High Level Forum – verkoston huippukokous Tampereella 2022 ja sopimuksen hyväksyminen 

Lataa  Kuuntele 

TRE:1159/04.04.00/2022

Päätöspäivämäärä

24.3.2022

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Minna Merikoski, p. 040 841 6917, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Ritva Vakkuri, p. 0400 780 866, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

High Level Forum (HLF) on johtavien innovaatiokaupunkien muodostama maailmanlaajuinen verkosto, jonka jäseneksi Tampere  pyydettiin vuonna 2016 kutsumismenettelyllä. Verkoston on perustanut ja sitä hallinnoi Ranskan Grenoblessa paikallinen innovaatiokampus GIANT.  Verkoston tavoitteena on johtavien innovatiivisten kaupunkiekosysteemien keskinäisen vuorovaikutuksen mahdollistaminen. Ekosysteemin toimijoina ovat kansainväliset johtajat tutkimuksen, koulutuksen, teollisuuden ja liike-elämän saralta sekä innovaatioita edistävien julkishallinnollisten tahojen edustajat. Tällä hetkellä verkostossa on noin 40 jäsentä. 

Verkoston tiedonjakoon perustuva ydintehtävä nojaa vahvasti jokavuotiseen huippukokoukseen, jonka isäntäkaupunkina on joka toinen vuosi verkoston kotikaupunkina toimiva Grenoble ja joka toinen vuosi jokin muu verkoston jäsenkaupunki. Tampereen kaupunki on toiminut foorumissa aktiivisesti saavuttaakseen kokouksen isännyyden ja tämä myönnettiin Tampereelle vuodelle 2022. Kokouksen ajankohdaksi on vahvistunut 6.-9.11.2022 (4 pv). Tapaamisen isännyydellä on suuri merkitys, koska se mahdollistaa paikallisten innovaatiotoimijoiden kutsumisen vuorovaikutukseen globaalisti merkittävien tahojen kanssa. Samassa yhteydessä alueelle tarjoutuu mahdollisuus tuoda esiin omia keskeisiä vahvuuksia ja toimintojaan. Tapahtuman osana on mahdollista tuoda näkyviin myös paikallista start up -yhteisöä sekä elinkeinoelämää mm. yritysvierailujen kautta. 

Tapahtumaa valmistellaan paikallisesti laajassa sidosryhmäyhteistyössä eri toimijoiden kesken. Paikallisella tasolla järjestelyjä ohjaa ja koordinoi järjestelytoimikunta, johon kuuluvat keskeiset rahoittajat sekä Dimecc. Tampereen kaupunki toimii järjestelytoimikunnassa puheenjohtajana (apulaispormestari Aleksi Jäntti). Tapahtumaan tulee olla nimetty henkilö, joka vastaa ohjelmajärjestelyistä paikallisella tasolla (ns. co-chair) HLF organisaation ohjauksessa ja toimii pääasiallisena yhteyshenkilönä HLF -verkoston hallinnon suuntaan. Tähän tehtävään on pyydetty Harri Kulmala (Dimecc Oy). Tapahtuma järjestetään Tampereen yliopiston pääkampuksella ja konferenssipalvelut hankitaan ulkopuoliselta palveluntarjoajalta. 

Huippukokous järjestetään yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa, joita on sopimuksen allekirjoitushetkellä tiedossa Tampereen kaupungin lisäksi Tampereen yliopisto, VTT ja Pirkanmaan Liitto. Järjestäjätahot vastaavat tapahtuman kustannuksista yhdessä ja paikalliset toimijat laativiat keskinäisistä vastuista ja tapahtuman rahoituksesta erillisen sopimuksen. Tampereen kaupunki toimii tapahtuman pääjärjestäjänä ja sopimusosapuolena verkoston hallinnoijan (GIANT) kanssa laadittavan sopimuksen osalta (charter). Tapahtuman kokonaiskustannusarvio on n. 100.000 euroa, kun talkootyön arvoa ei ole huomioitu kustannuksissa. Tampereen kaupungin rahoitusosuus koostuu vieraanvaraisuudesta (mm. juhlaillallinen) sekä myöhemmin muiden järjestäjien kanssa erikseen sovittavista kulueristä suhteessa rahoitusosuuksiin. Kaupungin kokonaisosuus on noin 20.000 euroa. Lopullisiin rahoitusosuuksiin vaikuttaa mm. saatavan yritysrahoituksen ja ilmoittautuvien osallistujien määrä. Tampereen kaupungilla kustannuksista ja tapahtumankoordinoinnista vastaa strategia- ja kehittämisyksikkö, suhdetoiminnan ja markkinoinnin tiimi.

Hallintosäännön 34 § mukaan pormestari johtaa kaupungin edunvalvontaa, suhdetoimintaa, kansainvälisiä asioita ja edustamista sekä vastaa yhteydenpidosta eri sidosryhmiin sekä päättää kohdan 1 mukaan muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista. 

Päätös

Tampereen kaupunki isännöi vuoden 2022 High level forum -verkoston vuoden 2022 huippukokouksen marraskuun 6.-9. päivinä.

Kaupunki toimii tapahtumassa pääjärjestäjänä ja hyväksyy liitteenä olevan yhteistyösopimuksen (charter) verkostoa hallinnoivan, ranskalaisen GIANT:n kanssa. 

Apulaispormestari Aleksi Jäntti vastuutetaan allekirjoittamaan Tampereen kaupungin ja GIANT:n välinen yhteistyösopimus (charter).

Sopimuksen vastuuhenkilönä Tampereen kaupungilla toimii suhdetoiminta ja markkinointipäällikkö Iina Ojala.

DIMECC Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala kutsutaan toimimaan foorumin puheenjohtajana ja sisällöllisenä vastuuhenkilönä (co-chair) sopimuksessa (charter) määritellyllä tavalla. 

Lisäksi kutsutaan koolle keskeisistä rahoittajista (ml. Dimecc) koostuva järjestelytoimikunta, johon tahot itse osoittavat henkilöt.

Tapahtuman kustannuksista ja operatiivisesta toteutuksesta vastaa kaupunkiorganisaation osalta Strategia- ja kehittämisyksikössä toimiva suhdetoiminnan ja markkinoinnin tiimi.

Kustannukset osoitetaan suhdetoiminnan ja markkinointitiimin kustannuspaikoille 113226 (kansainväliset suhteet) sekä 113272 (Raatihuone). 

Allekirjoitus

Anna-Kaisa Ikonen, pormestari