§ 41 Tampereen kaupungin kannanotto KRL-lakiluonnokseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:6681/10.00.02/2021

Päätöspäivämäärä

21.4.2022

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelujohtaja Jukka Lindfors, puh. 050 559 4139, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Ritva Vakkuri, puh. 0400 780 866, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Uuden rakennuslain luonnos esiteltiin 11.4.2022. Tiukan aikataulun vuoksi lakiin ei pyydetä lausuntoja, vaan ympäristöministeriö järjesti kuulemistilaisuuden 13.4.2022, minkä pohjalta lakiluonnosta voi kommentoida 22.4.2022 asti. 

Kuulemistilaisuuden kaikkien alustusten (Kuntaliitto, Rakennustarkastusyhdistys, Rakli) keskeinen viesti oli aikataulun kireys ja uuden lausuntokierroksen välttämättömyys. Myös muissa kommenttipuheenvuoroissa nostettiin ongelmana hyvän hallintotavan vastainen yhdeksän päivän pääsiäisen ympärille sijoittuva riittämätön kommentointiaika. Ongelmana pidettiin myös sitä, että ei tiedetty, mille tahoille tilaisuus on järjestetty. Useat organisaatiot toivat esille ongelmia ja keskeneräisyyksiä itse pykälissä, mutta myös siinä, että on vaikea näin lyhyessä ajassa saada käsitystä lain jakamisen vaikutuksesta. Lakipykäliä koskevat kommentit ovat luultavasti myös osin ristiriitaisia keskenään. 

Iso näkemysero oli siinä, että ministeriön mielestä lakiesitys on edellisestä muuttunut vain vähän, kun taas kuulijoiden mielestä kahtia jaettu laki ei voi mitenkään olla enää sama vaan on muuttunut täysin. Rakentamislaki, alueidenkäyttölaki ja RYTJ-laki ovat kokonaisuus ja sellaisena niitä pitää päästä arvioimaan. Ympäristöministeriö ei perustellut ratkaisuaan, jossa MRL:n osauudistuksen sijaan jaetaan MRL erillisiin alueidenkäyttöä ja rakentamista ohjaaviin lakeihin. Rakentamislailla ei uudistuksen myötä ole lainkaan tavoitepykälää.

C21-kunnat olivat keskustelussa yksimielisiä siitä, että kuulemistilaisuuden aikataulu ei ole hyväksyttävissä: menettely ei täytä asiallisen lainvalmistelun kriteereitä, vaan sidosryhmille on varattava todellinen mahdollisuus kuulemiseen ja muutokset verrattuna lausunnolla olleeseen krl-lakiehdotukseen ovat niin merkittävät, että uusi lausuntokierros on välttämätön.

Päätös

Ehdotukseen rakentamislaista annetaan Tampereen kaupungin kommentti:

Tampereen kaupunki katsoo, että ehdotukseen rakentamislaiksi ei esitetyillä muutoksilla ja annetussa aikataulussa ole mahdollista ottaa kantaa. Kuulemiskierros tulee järjestää uudestaan siten, että yhden kokonaisuuden muodostavaan rakentamislain, alueidenkäyttölain ja RYTJ-lain luonnokseen on aidosti mahdollisuus tutustua, vaikutuksia arvioida ja lausua.

Maankäyttö- ja rakennuslain osauudistuksen sijaan MRL on nyt esitetyssä ehdotuksessa jaettu kahdeksi: alueiden käyttöä ja rakentamista ohjaaviin lakeihin. Muutokset verrattuna lausunnolla olleeseen KRL-lakiehdotukseen ovat niin merkittäviä, että kuulemiskierroksen järjestäminen uudestaan on välttämätöntä.

Allekirjoitus

Anna-Kaisa Ikonen, pormestari