§ 27 Pirkanmaan pelastuslaitoksen valvontasuunnitelma 2022

Lataa  Kuuntele 

TRE:2175/00.01.02/2022

Päätöspäivämäärä

17.3.2022

Päätöksen tekijä

Z/Pelastusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Vs. pelastuspäällikkö Pekka Mutikainen, p. 040 569 8981, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen, p. 03 5656 2100, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Pelastuslaitoksen on pelastuslain 379/2011 79 § mukaan laadittava valvontasuunnitelma pelastuslaitokselle säädettyjen valvontatehtävien toteuttamisesta. Valvontasuunnitelmassa on määriteltävä suoritettavat palotarkastukset ja muut valvontatoimenpiteet, sekä kuvattava miten valvontasuunnitelman toteutumista arvioidaan. Valvonnan tulee perustua riskien arviointiin sekä palvelutasopäätökseen ja sen on oltava laadukasta, säännöllistä ja tehokasta. Valvontasuunnitelma on tarkistettava vuosittain ja muutoinkin, jos tarkistamiseen on erityinen syy.

Pelastuslaitoksen valvontatoiminnassa merkittävin muutos vuodelle 2022 on valtakunnallisesti yhtenäisen valvonnan prosessin käyttöön ottaminen määräaikaisissa palotarkastuksissa. Uudistuksessa keskeisin muutos on hyvän hallinnon periaatteiden huomioiminen, millä osaltaan pyritään myös vaikuttavuuden parantamiseen. Osana prosessin kehittämistä kiinnitetään edelleen huomiota myös jälkivalvonnan tehostamiseen. Prosessin kehittämistä jatketaan edelleen pelastuslaitosten yhteistyönä osana pelastuslaitosten kumppanuusverkoston toimintaa. 

Pirkanmaan pelastuslaitoksen valvontasuunnitelma perustuu keskeisiltä osiltaan pelastuslaitosten kumppanuusverkoston työryhmän valvontasuunnitelmaohjeeseen, johon verrattuna Pirkanmaan pelastuslaitoksen valvontasuunnitelmaa on kuitenkin täsmennetty ja tarkennettu vuosien saatossa useampaan kertaan paikalliseen riskienarviointiin ja valvonnan tarpeisiin perustuen. Vuodelle 2022 ei ole tehty mainittavia muutoksia valvontatoiminnan perusteisiin, mutta ohjeistusta valvonnan ohjeellisten määrävälien muuttamisesta tapauskohtaisesti on kuitenkin tarkennettu aiemmasta.

Pelastusjohtajan päätösvalta perustuu Tampereen kaupungin hallintosäännön liitteeseen 4, Pirkanmaan pelastustoimen johtosääntö.

Päätös

Liitteenä oleva Pirkanmaan pelastuslaitoksen valvontasuunnitelma vuodelle 2022 vahvistetaan.

Allekirjoitus

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen