§ 48 Sammon valtatien jalkakäytävä ja pyörätie välillä valtatie 9 – Tuomaalankatu

Lataa  Kuuntele 

TRE:3283/10.03.02/2022

Päätöspäivämäärä

27.4.2022

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue, liikennejärjestelmän suunnittelu

Valmistelijan yhteystiedot

Vanhempi erikoissuunnittelija Mikko Kielo, puh. 050 532 1029, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell, puh. 040 564 4518, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

 

Kangasalalle suuntautuvan pyöräilyn pääreitin parantaminen liittyy pyöräilyn laatukäytävien kehittämiseen ja on osa seudullista pyöräilyverkostoa. Kangasalalle johtavaa reittiä on kehitetty jo useamman vuoden ajan ja parannustoimenpiteitä väylällä on toteutettu tähän mennessä kaupungin suunnasta aina valtatie 9:lle saakka.

 

Hankkeen tavoitteena on toteuttaa yhtenäinen korkealuokkainen jalankulun ja pyöräilyn pääreitti koko Sammon valtatien osuudelle. Jalankulun ja pyöräilyn erottaminen toisistaan valtatie 9:n ja Tuomaalankadun välisellä osuudella edellyttää Sammon valtatien pohjoisreunassa sijaitsevan nykyisen noin 3,00 metrin levyisen yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän leventämistä. Hipunkulman uudisalueen kohdalla väylä on jo levennetty asuinalueen toteuttamisen yhteydessä, minkä vuoksi muutostoimenpiteet kohdentuvat tässä suunnittelukokonaisuudessa välille valtatie 9 – Hipunkulma sekä välille Linnainmaan puistokatu – Tuomaalankatu. Suunnitelmissa erotellun jalkakäytävän ja kaksisuuntaisen pyörätien kokonaisleveys on 5,00 metriä ja kulkumuotojen erotteleminen toteutetaan ajoratamerkinnöin, kuten jo aiemmin toteutetuilla väyläosuuksillakin.

 

Katualueilla pintavesien kuivatus hoidetaan avo-ojin sekä hulevesiviemäröinnillä, joita täydennetään tarvittavilta osin.

 

Kohteet sisältyvät Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualueen vuoden 2022 vuosisuunnitelmaan ja rakennustyöt pyritään aloittamaan kesällä 2022.

 

Sammon valtatien jalkakäytävän ja pyörätien katutöiden kustannusarvio on noin 365 000 euroa (66 €/m²), josta valtatie 9:n ja Hipunkulman välinen osuus noin 217 000 euroa (77 €/m²) ja Linnainmaan puistokadun ja Tuomaalankadun välinen osuus noin 148 000 euroa (54 €/m²).

 

Katusuunnitelmat eivät ole olleet nähtävillä, koska katutilassa tehtävät muutokset ovat luonteeltaan vähäisiä kadun poikkileikkausmuutoksia levennettäessä nykyistä kevyen liikenteen väylää kahdella metrillä.

Päätös

 

Sammon valtatien jalkakäytävä ja pyörätie välillä valtatie 9 – Hipunkulma Tuomaalankatu katusuunnitelma numero 1/21728,

Sammon valtatien jalkakäytävä ja pyörätie välillä Linnainmaan puistokatu – Tuomaalankatu katusuunnitelma numero 1/21473,

 

hyväksytään kustannusarvioineen ja,

 

Maankäyttö ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Allekirjoitus

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell