§ 18 Poikkeamishakemus tontille Poratie 4, Viiala, autotallin rakentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:2919/10.03.01/2022

Päätöspäivämäärä

25.4.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi    

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

Tontille rakennetaan 71,5 k-m2 suuruinen autotalli.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Uuden kaavassa sallittua suuremman lämpimän autotallin rakentaminen kaavassa osoitetun rakennuspaikan kohdalle, mutta kaavan rakennuspaikkaa lähemmäs pohjoisrajaa.

Kaavassa sallittu kerrosala talousrakennukselle on 40 m2, poikkeamalla haettava kerrosala 71,5 m².

1. Mielestämme asemakaavan mukainen ei ole riittävän kokoinen nykyajan vaatimuksiin. Tarvitsemme tallin useammalle kuin yhdelle autolle. Lisäksi tarvitsemme säilytystilaa myös muille liikennevälineille. Lisäksi rintamamiestalojen varastointi tilat ovat muutenkin rajalliset. Tontin koko huomioiden pidämme esittämäämme tallia kohtuullisen kokoisena ja sijoitettuna tontille luontevasti.

Rakennus ei mahdu kokonaan rakennusalalle ja sijainti merkittyä rakennusalaa lähempänä pohjoisnaapurin rajaa:

1. Ennakkolausunnon mukaan 8m etäisyys länsinaapurin rakennuksesta on riittävä.

2. Pohjoispuolella ei ole naapurin rakennuksia tai rakennuspaikkaa, jonka perusteella rajaetäisyyttä olisi tarve rajoittaa. Naapurustossa rakennukset sijaitsevat tyypillisesti varsin lähellä rajaa ja tämä on myös maankäytön tehokkuuden kannalta mielekästä, koska kapea maakaista rakennuksen ja naapurin välissä ei ole tiiviisti rakennetulla alueella mielekkäästi käytettävissä.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu hakijan toimesta. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Asemakaavassa tontille on osoitettu talousrakennukselle rakennusoikeutta 40 k-m2. Siitä poiketen tontille halutaan vanhan talousrakennuksen osan lisäksi rakentaa 71,5 k-m2 suuruinen autotalli, joka sijoittuu osittain rakennusalan ulkopuolelle. Poiketaan talousrakennuksen rakennusoikeudesta ja rakennusalasta.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Tontti sijaitsee Viialan kaupunginosan pientaloalueella rajautuen idässä Poratiehen ja muissa ilmansuunnissa pientalotontteihin. Alue on rakentunut sotien jälkeen, mutta vuosien saatossa tontteja on jaettu ja Viialan rakennuskanta on uudistunut merkittävästi.

Asemakaavassa tontti on osoitettu erillispientalojen korttelialueeksi. Rakennusoikeutta on osoitettu asuinrakennukselle 180 k-m2 ja talousrakennukselle 40 k-m2. Talousrakennuksen rakennusala sijaitsee tontin luoteisosassa.

Tontilla sijaitsee 110 k-m2 suuruinen asuinrakennus sekä osa vanhastatalousrakennuksesta (n. 20 m2), joka sijoittuu osittain myös naapurin tontille. Uusi autotalli on pinta-alaltaan 71,5 k-m2, jonka rakentamisen jälkeen tontilla on rakennusoikeutta jäljellä n. 18,5 k-m2. Tontin takaosaan on asemakaavassa osoitettu talousrakennuksen rakennusala, jonka koko on pohjakartasta mitattuna n. 6x10 m. Uudisrakennus sijoittuu jonkin verran rakennusalan ulkopuolelle. Pääikkunaetäisyys 8 m säilyy länsipuolen naapurin rakennusalaan nähden. Tontilla jäljellä olevan asuinrakennuksen rakennusoikeuden käyttäminen talousrakennukseen edesauttaa nykyisen, 1950-luvulla rakennetun asuinrakennuksen säilymisen alkuperäisessä muodossaan, kun asuinrakennuksen rakennusoikeus vähenee.  Uuden talousrakennuksen rakentaminen ei aiheuta haittaa kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Tampereen kaupungilla olevien tietojen mukaan rakennuspaikalla ei ole arvokkaita luontokohteita.

Tontilla tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita.

Vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena pidetään ympäristöstään täysin poikkeavaa rakentamista, kuten kerrostalon rakentamista omakotialueelle tai suuren päivittäistavarakaupan perustamista. Suunnitelman mukainen rakentaminen vastaa tavanomaista pientaloalueen rakentamista eikä johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen talousrakennuksen rakennusoikeudesta ja rakennusalasta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti sijaitsee Viialan kaupunginosan pientaloalueella rajautuen idässä Poratiehen ja muissa ilmansuunnissa pientalotontteihin.  Lähialueelle on aiemmin haettu kaksi poikkeamislupaa, jotka on hyväksytty.

Asemakaava: Asemakaavassa tontti on osoitettu erillispientalojen korttelialueeksi. Rakennusoikeutta on osoitettu asuinrakennukselle 180 k-m2 ja talousrakennukselle 40 k-m2. Talousrakennuksen rakennusala sijaitsee tontin luoteisosassa.

Suunnitelmat: Autotallin pinta-ala on 71,5 k-m2 ja se sijoittuu tontin luoteisosaan, kaksi metriä pohjoisrajasta ja noin viisi metriä tontin länsirajasta. Rakennuksen ulkomitat ovat 6,5x11 m. Harjakorkeus on n. 4,8 metriä. Vesikatto on punaista saumapeltiä ja julkisivut ovat harmaata puuta.

Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. Poikkeamislupahakemus on salassa pidettävä Tietosuojalain 29 §:n perusteella (henkilötunnus).

 

Päätös

Myönnetään tontille 837-55-5208-33 lupa saada poiketa talousrakennuksen rakennusoikeudesta ja rakennusalasta autotallin rakentamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Viialan kaupunginosassa, osoitteessa Poratie 4 sillä ehdolla,

että rakennuslupavaiheen suunnitelmissa autotallin korkeus ei ole korkeampi kuin poikkeamishakemuksen liitteenä olevissa suunnitelmissa.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen