Päätöksen perustelut
Köyhyys on ongelma suomalaisessa yhteiskunnassa ja hyvinvoinnin riskitekijä monille kuntalaisille. Tampereella pienituloisten osuus on tilastojen mukaan suurempi kuin Suomessa keskimäärin. Köyhyydessä elävät ovat huono-osaisemmassa asemassa verrattuna muuhun väestöön, ja köyhyys aiheuttaa heille merkittäviä rajoituksia. Kunnissa köyhyyttä ei voida poistaa kokonaan, mutta sen vaikutuksia voidaan lievittää erilaisin keinoin asukkaiden elämänlaadun parantamiseksi. Köyhyyden vaikutusten vähentämiseksi Tampereella on laadittu köyhyysohjelmat kahdella edellisellä valtuustokaudella. Köyhyysohjelmien laatimisesta ovat vastanneet pormestarien nimeämät työryhmät.
Tampereen kaupunkistrategiaan ”Tekemisen kaupunki” on kirjattu yhdenvertaiset yksilöt -painopisteeseen eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentäminen ja valtuustokauden tavoitteeksi alueiden välisten hyvinvointierojen kaventuminen. Tampereen pormestariohjelmaan, Mahdollisuuksien kaupunki, on kirjattu köyhyysohjelman toimeenpanon jatkaminen ja ohjelman uusiminen viimeistään valtuustokauden puolivälissä. Kaupunginvaltuusto lisäsi 15.11.2021 kokouksessaan talousarviokirjaan, että vuoden 2022 aikana perustetaan köyhyystyöryhmä päivittämään köyhyysohjelmaa.
Nimettävän köyhyystyöryhmän tehtävinä ovat köyhyysohjelman laatiminen köyhyyden vähentämiseksi ja sen vaikutusten lievittämiseksi valtuustokaudella sekä päivittää sen sisältö kaupungin tulevien tehtävien mukaiseksi vuoden 2022 loppuun mennessä sekä köyhyysohjelmassa määriteltävien tavoitteiden ja toimenpiteiden seuranta ja raportointi valtuustokauden puoleen väliin mennessä. Köyhyystyöryhmän ja -ohjelman laatimisen päävastuu sijoittuu sivistyspalveluihin.
Köyhyystyöryhmä kuulee sidosryhmiä työnsä aikana.
Työryhmä voi käyttää apunaan myös muita asiantuntijoita kuin työryhmään nimettyjä pysyviä asiantuntijoita.
Hallintosäännön liitteen 1 mukaisesti pormestarin päätöksellään asettaman ilman ratkaisuvaltaa olevan ohjaus-, seuranta- tai muun vastaavan ryhmän kokouksista maksetaan luottamushenkilölle (pl.apulaispormestarit) lautakunnan jäsenelle maksettavan kokouspalkkion suuruinen palkkio kokouksesta tehdyn muistion perusteella. Työryhmä voi käyttää apunaan myös muita asiantuntijoita kuin työryhmään nimettyjä pysyviä asiantuntijoita.
Muille mahdollisesti kuultaville aisantuntijoille, jotka eivät ole Tampereen kaupunkiin työsuhteessa, maksetaan korvaukset erikseen sovitusti matkakorvauksena ja/tai luentopalkkiona toimeksiantosopimuksella.
Köyhyystyöryhmän työskentelystä aiheutuvat kustannukset voidaan maksaa kustannuspaikalta xxxxx
Hallintosäännön 34 §:n mukaisesti pormestari päättää luottamushenkilötyöryhmien, sidosryhmien edustajia sisältävien työryhmien ja muiden tarpeelliseksi katsomiensa työryhmien nimeämisestä.