§ 10 Lausunto Ylöjärven kaupungin ympäristönsuojelumääräyksistä

Lataa  Kuuntele 

TRE:3043/11.01.00/2022

Päätöspäivämäärä

4.5.2022

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Jätehuoltosuunnittelija Jani Suoniemi, puh. 040 596 4737, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Ylöjärven kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen pyytää alueelliselta jätehuoltolautakunnalta lausuntoa ympäristönsuojelulain (527/2014) 202 §:n mukaisten ympäristönsuojelumääräysten päivittämisestä. Määräykset koskevat muun muassa autojen ja veneiden pesua, maalämpökaivoja, öljysäiliöitä, rakennus- ja purkutöitä, kunnossa- ja puhtaanapitotöitä, tapahtumien ja töiden melua sekä haja-asutusalueen jätevesien käsittelyä. Lausuntoa pyydetään 27.5.2022 mennessä.

 

Päätös

Annetaan Ylöjärven kaupungille oheinen lausunto.

Lausunnot

Alueellinen jätehuoltolautakunta toteaa lausuntonaan, että talousjätevesien käsittely viemäriverkostojen ulkopuolella on ympäristön- ja terveydensuojelun kannalta huomionarvoinen asia. Haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyssä tulee noudattaa alueellisen jätehuoltoviranomaisen toimialueella yhtenäisiä ja johdonmukaisia määräyksiä. Erityistä huomiota tulee kiinnittää siihen, että kiinteistökohtaisissa jätevesijärjestelmissä syntyvät jätevesilietteet voidaan tyhjentää säännöllisesti kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaisia tyhjennysvälejä noudattaen. On lisäksi olennaista huomioida kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien rakentamisen yhteydessä niiden huoltoon ja kunnossapitoon liittyvät seikat. Ylöjärven kaupungin ympäristönsuojelumääräysten luonnoksessa edellä mainitut seikat on huomioitu hyvin. Erityisen hyvin on tuotu esiin se, että saaressa tai muulla alueella, jossa lietetilan tyhjentäminen loka-autolla ei ole mahdollista tieyhteyden puuttumisen tai vastaavan syyn vuoksi, ei saa rakentaa jätevesien käsittelyjärjestelmää, jonka osana on loka-autolla tyhjennettävä lietetila.

Alueellinen jätehuoltolautakunta toteaa lisäksi, että Ylöjärven kaupungin ympäristönsuojelumääräysten luonnoksessa on hyvin huomioitu kunnallisten jätehuoltomääräysten asettamat vaatimukset kuivakäymäläjätteen, rakennusjätteiden sekä vaarallisen jätteen käsittelylle. Ympäristönsuojelumääräysten luonnoksessa on myös kiinnitetty erityistä huomiota talousjätevesien käsittelylle pohjavesi- ja ranta-alueilla sekä vesistöjen läheisyydessä ja riittävän yksityiskohtaisesti mainittu kyseisten alueiden jätevesijärjestelmien laatuvaatimuksista, ominaisuuksista sekä riittävistä suojaetäisyyksistä mm. vesistöjen pilaantumisen ehkäisemiseksi.  

Alueellisella jätehuoltolautakunnalla ei ole huomauttamista Ylöjärven kaupungin ympäristönsuojelumääräysten luonnoksesta.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti