Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 29.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 85 Tampereen kaupungin järjestämän esi- ja perusopetuksen keskeyttäminen 3.–9.5.2022 

TRE:2791/12.01.01/2022

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä, puh. 040 800 4678, varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus, puh. 050 523 7386, opetusjohtaja Ulla Ojalammi, opetusjohtaja Ville Raatikainen ja opetusjohtaja Petri Peltonen, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Leeni Herrala, puh. 040 481 8428, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

JUKO sekä ammattiliitot JHL ja Jyty ovat jättäneet viikon lakkovaroituksen ajalle 3.–9. toukokuuta 2022.

Lakon on ilmoitettu koskevan seuraavia sopimusaloja: 

  • Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES
  • Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus OVTES
  • Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus TS
  • Kunnallinen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus TTES
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus
  • Työnseisaus koskee työvuoroja, jotka alkavat tiistaina 3.5.2022 klo 00:01 ja maanantain 9.5.2022 klo 23:59 välisenä aikana. Työnseisaus kestää päättyvän työvuoron loppuun.

 

Suomen perustuslain (16 §) mukaan jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Perusopetuslain 23 § mukaan lukuvuosi alkaa perusopetuksessa 1.8. ja päättyy 31.7. Lukuvuodessa on 190 työpäivää. Lukuvuoden työpäivistä vähennetään kuitenkin muuksi arkipäiväksi kuin lauantaiksi sattuva itsenäisyyspäivä, loppiainen ja vapunpäivä. Opetukseen osallistuvalla on työpäivinä oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta, oppilaanohjausta sekä riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä (Perusopetuslaki 30 §). 

Lisäksi perusopetuslain (4 §) mukaan, että kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville 26 §:n 1 momentissa tarkoitetuille oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna esiopetusta. Kunta on velvollinen järjestämään myös oppivelvollisuuden alkamisvuonna esiopetusta oppivelvollisuuslain 2 §:n 3 momentissa tarkoitetun pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleville lapsille ja niille lapsille, jotka tämän lain 27 §:n nojalla aloittavat perusopetuksen vuotta säädettyä myöhemmin. 

Perusopetusasetuksen (7 §) mukaan lukuvuoden koulutyö päättyy viikon 22 viimeisenä arkipäivänä. Milloin opetusta ei pakottavasta syystä ole voitu järjestää työpäiviksi määrättyinä päivinä eikä opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita voida muutoin saavuttaa, on menetetyt työpäivät korvattava lisäämällä työpäiviä enintään kuudella päivällä. Perusopetusasetuksen (3 §) mukaan esiopetusta annetaan vähintään 700 tuntia vuodessa. Tampereen kaupungin järjestämänä esiopetusta annetaan lukuvuoden 2021–2022 aikana 752 tuntia. 

Aiempi lakko (12.–13.4.2022) osoitti, että esi- ja perusopetuksen henkilöstön järjestäytymisaste on korkea, joten esi- ja perusopetuksessa ei ole mahdollisessa lakkotilanteessa käytettävissä riittävästi henkilöstöä. Jokaisella opettajalla, päiväkodin johtajalla, rehtorilla ja virka-apulaisrehtorilla on mahdollisuus osallistua lakkoon tai jättää lakko-oikeutensa käyttämättä. Viranhaltijalla on myös mahdollisuus tehdä ratkaisu lakkoon osallistumisesta milloin tahansa lakon aikana. Tämä vaikeuttaa merkittävästi mahdollisuutta arvioida lakkopäivinä työtehtäviään hoitavien henkilöiden määrää ennalta.

Esi- ja perusopetuksen toteuttaminen ilman riittävää henkilöstöä vaarantaa merkittävästi perusopetuslain 29 § mukaisen oppilaan oikeuden turvalliseen opiskeluympäristöön. Lisäksi toimintaa ei ole mahdollista järjestää seuraavien asioiden perusteella: fyysiseen ja psyykkiseen turvallisuuteen liittyvät riskit, opetussuunnitelman toteutumattomuus, opetuksen tuen tarpeiden toteutumattomuus, terveydellistä huomiota vaativien oppilaiden opetuksen ja tuen järjestämisen haasteet, valvontavelvollisuuksien toteutumattomuus ja vaikutukset muiden tukipalvelujen toteutumiseen. 

Perusopetuslain 20 a § 1 momentti mahdollistaa poikkeukselliset opetusjärjestelyt ja laajamittaisen etäopetuksen järjestämisen esimerkiksi oppilaan kotiin. Kyseinen perusopetuslain pykälä on laadittu koronaepidemiatilannetta varten ja on siten sidottu tartuntatautilakiin. Lakkopäivien osalta vastaavaa etäopetuksen järjestämisen mahdollisuutta ei ole.

Perusopetuksessa koulutyö voidaan joutua keskeyttämään erityisen pakottavasta syystä. Koulutyön keskeyttäminen rajaa oppilaan oikeutta opetukseen ja on siten viimesijainen vaihtoehto tilanteessa, jossa koulutyötä ei voi pakottavasta syystä jatkaa. Normaaliin koulutyöhön tulee palata heti, kun pakottava syy poistuu. Lakkopäivien aikana koulutyön keskeyttämiseen johtava pakottava syy on oppilasturvallisuuden merkittävä vaarantuminen.Samasta syystä myöskään Tampereen kaupungin aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaa ei järjestetä. Päätöksen opetuksen keskeyttämisestä ja pitämättä jääneiden päivien korvaamisesta tekee opetuksen järjestäjä.

Lakon ulkopuolelle on rajattu ajankohtaan osuvat leirikoulut ja Tampereen ulkopuolelle suuntautuvat opintoretket. Näiden oppilaiden lukuvuosi jatkuu normaalisti.

Mikäli opetuksen järjestäjä tekee päätöksen esi- ja perusopetuksen toiminnan keskeyttämisestä, tulee harkittavaksi myös se, vaarantaako perusopetuksen keskeyttäminen opetussuunnitelman mukaisten lukuvuoteen sidottujen tavoitteiden saavuttamisen oppilaiden opetuksessa. Esiopetusryhmien toiminnan lakkauttaminen lakon ajaksi 3.–9.5.2022 vähentää esiopetuksen toteutumista 20 tunnin osalta. Kunnan järjestämisvelvoite ja perusopetusasetuksen edellyttämä tuntimäärä 700 tuntia vuodessa täyttyy toiminnan keskeytyksestä huolimatta. Tämän perusteella esiopetuksen lukuvuosi ja toiminta päättyy silti normaalisti 3.6.2022

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus keskeytetään 3.–9.5.2022, mikäli julkisalan neuvottelujärjestöjen (JUKO, JHL, Jyty) lakko toteutuu.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Lauri Savisaari, Kristiina Järvelä, Ulla Ojalammi, Ville Raatikainen, Petri Peltonen, Sirpa Tikka, Elli Rasimus, Matti Helimo, Pirkanmaan Voimia Oy, Tuomi Logistiikka Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.