§ 77 Lausunto Tampereen ensi- ja turvakoti ry:lle Aggredi Pirkanmaa -toiminnan vakinaistamisesta Tampereella

Lataa  Kuuntele 

TRE:3759/05.00.02/2022

Päätöspäivämäärä

23.5.2022

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula, puh. 040 196 6512, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Strategiajohtaja Reija Linnamaa:

Tampereen ensi- ja turvakoti ry:n Aggredi Pirkanmaa -hankkeen vastaava hanketyöntekijä Irina Remes on pyytänyt Tampereen kaupungilta puoltavaa lausuntoa koskien Aggredi Pirkanmaan pysyvää rahoitushakemusta.

Aggredi Pirkanmaa on toiminut Tampereen ensi- ja turvakoti ry:n alaisena hankkeena 6.4.2020 - 31.12.2022. Tampereen kaupunki on antanut hanketta tukevan lausunnon 29.5.2019 (konsernijohtaja 29.5.2019 § 73 Lausunto Tampereen ensi- ja turvakoti ry:lle Aggredi-toiminnan käynnistämisestä Tampereella, TRE:3591/09.02.00/2019).

Aggredi Pirkanmaa -hanke on kohdennettu kodin ulkopuolisille väkivallan tekijöille mukaan lukien järjestäytyneestä rikollisuudesta irtaantuvat ja väkivaltaisten ääriliikkeiden edustajat. Hankkeen tavoitteena on ollut rakentaa pysyvä psykososiaalisen tuen auttamismuoto ja vähentää väkivaltaista käyttäytymistä yksilötasolla. Aggredi Pirkanmaa on hankkeena saavuttanut asetetut tavoitteet erittäin hyvällä tasolla ja osallistunut aktiivisesti alueella tehtävävään verkostotyöhön.

Yhteistyö Tampereen kaupungin toimijoiden kanssa on hankkeen aikana sisältänyt verkostoyhteistyötä, asiakkaiden ohjausta ja muun asiantuntijaosaamisen vaihtoa. Aggredi Pirkanmaa haluaa jatkaa yhteistyötä Tampereen kaupungin kanssa pysyvän rahoituksen saatuaan.

Tampereen kaupungin lausunto:

Muuttuva ja monimutkaistuva turvallisuusympäristö haastaa Tampereen kaupunkia monin eri tavoin. Turvallisuus ja sen parantaminen on sen vuoksi tunnistettu yhdeksi Tampereen kaupungin strategian painopistealueeksi. Strategian yhtenä tavoitteena on lisätä monialaista yhteistyötä turvallisuuden parantamiseksi ja tamperelaisten turvallisuuden tunteen vahvistamiseksi.

Turvallisuuden parantaminen edellyttää koordinoitua yhteistoimintaa kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. Kolmas sektori on merkittävä kumppani ja täydentää hyvin viranomaispalveluita esimerkiksi syrjäytymisen ja väkivaltarikosten vähentämiseen ja tukitoimiin liittyen.

Tampereen kaupunki koordinoi väkivaltaisen ekstremismin ennalta estävän toiminnan verkostoa. Verkostossa on laajasti toimijoita viranomaisista aina järjestötoimijoihin asti. Tampereen ensi- ja turvakoti ry/Aggredi Pirkanmaa on verkoston jäsen.

Aggredi Pirkanmaa -hankeen tavoitteena on saada kodin ulkopuoliset väkivaltarikokset vähenemään tai loppumaan. Kohderyhmänä ovat myös järjestäytyneestä rikollisuudesta irtaantuvat ja väkivaltaisten ääriliikkeiden edustajat. Hankkeen tavoitteena on ollut rakentaa pysyvä psykososiaalisen tuen auttamismuoto ja vähentää väkivaltaista käyttäytymistä yksilötasolla.

Hanke on tavoittanut kohderyhmänsä sekä saavuttanut asetetut tavoitteensa erittäin hyvin. Toimintamalli on osoittautunut hyödylliseksi ja tarpeelliseksi auttamismuodoksi. Erityisesti korona-aikana pahoinvointi on lisääntynyt, mielenterveysongelmat kasvaneet ja syrjäytymisen riski voi johtaa väkivaltarikoksiin. Väkivaltarikosten vähentäminen ja radikalisoituviin henkilöihin liittyvät Aggredin tukitoiminnot ovat osoittautuneet tärkeäksi toimintamalliksi täydentäen kaupungin palveluvalikkoa sekä lisännyt eri toimijoiden ja viranomaisten välistä yhteistyötä.

Tampereen kaupunki puoltaa Aggredi-toiminnan vakinaistamista Tampereella.

Päätös

Tampereen ensi- ja turvakoti ry:lle annetaan oheinen Tampereen kaupungin lausunto koskien Aggredi Pirkanmaa -toiminnan vakinaistamista Tampereella.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yi-Rajala