§ 15 Lausunto Tampereen kaupungin vesilupahakemuksesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:3563/11.01.02/2022

Päätöspäivämäärä

3.6.2022

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin lausuntoa Tampereen kaupungin vesilain mukaisesta hakemuksesta, joka koskee liikuntaesteisten luiskan rakentamista Pyynikin esteettömälle uimarannalle sekä valmistelulupaa. Lausunto pyydetään 10.6.2022 mennessä, Dnro LSSAVI/5094/2022.

Tampereen kaupunki hakee vesilain (587/2011) mukaista lupaa Pyynikin uimarannalle rakennettavaa esteetöntä luiskaa varten. Alueelle suunnitellun esteettömän uimarannan tarkoituksena on parantaa liikuntarajoitteisten henkilöiden mahdollisuutta päästä uimaan rullatuolia apuna käyttäen. Tampereella ei toistaiseksi ole yhtään esteetöntä uimarantaa.

Esteetön uimaranta rakennetaan Pyynikin kaupunginosaan Tampereen keskustan lounaispuolelle. Luiskalle kuljetaan kiinteistön Tammerkoski (kiinteistönumero 837-599-1-0) kautta. Luiska sijaitsee vesialueella 837-876-9-0. Alueet omistaa Tampereen kaupunki.

Laiturin pituus on noin 16,5 metriä ja pinta-ala noin 30 m². Se tehdään betonielementeistä, jotka asennetaan järvenpohjaan. Luiskan kohdalla järven pohja tasataan siten että luiskaelementit voidaan laskea suoraan tasatun järven pohjan päälle. Alueen perusmaa soveltuu sellaisenaan luiskan perustamiseen, joten kaivutöitä vedessä pyritään vähentämään mahdollisimman paljon. Alueelta kaivetut maat toimitetaan niille soveltuville maankaatopaikoille. Rantakallioon porataan tartunnat ja luiskalle valetaan betonista lähtö rantakallion päälle.

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

 

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 24.4.2019.

Maakuntakaavassa 2040 vesialueelle ei ole merkintää. Ranta-alue on osoitettu virkistysalueeksi. Pyynikki on valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta sekä maakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Alue kuuluu myös Pyhäjärven ympäristön kehittämisvyöhykkeeseen.

Yleiskaava

Alueen yleiskaavatilanne muodostuu lainvoimaisesta Kantakaupungin yleiskaavasta 2040 ja valtuuston hyväksymästä Kantakaupungin vaiheyleiskaavasta – valtuustokausi 2017-2021. Alue on osoitettu osaksi keskuspuistoverkostoa, jonka alueita ylläpidetään ja kehitetään yhtenäisinä, hyvin saavutettavina sekä toiminnoiltaan ja luonnon ympäristöltään monipuolisina virkistys- ja viheralueina. Maisemaa muuttava maanrakennustyö, puiden kaataminen tai muut näihin verrattavat toimenpiteet ovat luvanvaraisia kuten MRL 128 §:ssä on säädetty. Aluetta ja sen toimintoja tarkemmin suunniteltaessa ja lupamenettelyn yhteydessä tulee ottaa huomioon luontoarvot, kulttuurihistorialliset ja maisemalliset arvot, ja varmistaa virkistys- ja ulkoilureittien ja ekologisen verkoston jatkuvuus. Alueelle voidaan sijoittaa pääkäyttötarkoitusta palvelevia rakennuksia sekä hulevesien hallintaan tarkoitettuja rakenteita tarkempien suunnitelmien mukaisesti. Alueella olevat rakennukset voidaan säilyttää. Rakennusten perusparantaminen, korjaaminen ja vähäinen laajentaminen sekä tuhoutuneen rakennuksen uudelleen rakentaminen ovat sallittuja. Lisäksi alueelle on osoitettu ohjeellinen kehitettävä uimaranta -kohdemerkintä. Alue kuuluu kansallisen kaupunkipuiston alueeseen, jonka hakemuksen mukainen rajaus on päätetty kaupunginhallituksessa 7.12.2020. Pyynikinharju on osoitettu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi ja alueen suunnittelussa on varmistettava, että valtakunnallisesti merkittävät maisema-arvot säilyvät. Ranta-alueen rakennetut kohteet (mm. Rosendahl ja PyynikinTrikoo) on osoitettu maakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristö tai kohteeksi (M-6) ja alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä tulee turvata ja edistää alueen kaupunkikuvan ja rakennusperinnön arvojen säilymistä ja edelleen kehittämistä. Uusi rakentaminen on sopeutettava alueen kulttuuriympäristön ominaispiirteisiin ja ajalliseen kerroksellisuuteen.

Asemakaava

Alueella on voimassa sisäasiainministeriön 22.11.1973 vahvistama asemakaava nro 4311. Asemakaavassa alue on osoitettu uimalalaitokseksi tai rannaksi (UVa). Alueelle saadaan rakentaa uima-altaita, katsomo- ja pukeutumistiloja, pesuhuoneita, saunoja, kahvio- ja kioskitiloja sekä niitä palvelevia apu- ja teknisiä tiloja sekä enintään kaksi (2) huoltohenkilökunnan asuntoa.

Toiminta on asemakaavan mukaista. Lupakäsittelyssä tulee ottaa huomioon ylempitasoisten kaavojen maisemaan ja kulttuuriympäristöön liittyvät merkinnät ja määräykset.

 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti