§ 52 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:4271/02.04.03/2022

Päätöspäivämäärä

7.6.2022

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijä on vaatinut oikaisua tarkastajan 31.05.2022 klo 11.04 tekemään päätökseen koskien tarkastusmaksua 7 20000 06346.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on pyytänyt maksuun oikaisua vedoten siihen, että on käyttänyt ikäryhmäänsä kuuluvaa matkakorttia asianmukaisesti. Oikaisuvaatimuksen tekijällä oli ollut nuorten ikäryhmän matkakortti. Oikaisuvaatimuksen tekijä oli kertonut matkalipuntarkastajalle täyttäneensä syksyllä 25-vuotta. Oikaisuvaatimuksen tekijän syntymäpäivä on 06.09.1997 eli 24-vuotta.

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun. Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana.

Asiassa on sinänsä riidatonta, että tarkastushetkellä asiakas on kertonut tarkastajalle täyttäneensä 25-vuotta syksyllä. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole tarkastustilanteessa korjannut ikäänsä tarkastajalle. Oikaisuvaatimuksen tekijän ikää ei ole kuitenkaan tarkastettu riittävän huolellisesti henkilöpapereista, joten tarkastusmaksun määräämistä on pidettävä perusteettomana ja ilmeisen kohtuuttomana.

Tarkastusmaksun määräämistä koskeva päätös kumotaan ja mahdollisesti maksettu tarkastusmaksu palautetaan asiakkaalle.

 

Sovelletut säännökset:

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §.

 

Toimivalta: 

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60).

Päätös

Oikaisuvaatimus hyväksytään ja tarkastusmaksun määräämistä koskeva päätös kumotaan.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme