Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 11.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 73 LISÄPYKÄLÄ: Kehittyvä työelämäyhteistyö -hankkeen rahoittaminen oppisopimusrahastosta (yhteistoiminta-alueen asia) (lisäpykälä) 

TRE:2705/02.04.02/2022

Valmistelija

  • Kirvesoja Maija, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari. puh. 0400 376 420,  etunimi.sukunimi@tampere.fi ja kehitysjohtaja Tuula Hoivala, puh, 050 329 5711, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Oppisopimusrahaston sääntöjen mukaan rahaston varojen käytöstä päättää elinvoima- ja osaamislautakunta, ja varoja myönnetään oppisopimustoiminnan kehittämiseen.

Tampereen kaupunki ja edeltäjänsä (muun muassa Pirkanmaan koulutuskonserni kuntayhtymä) on toiminut oppisopimuskoulutuksen järjestäjänä vuodesta 1999 alkaen pirkanmaalaisten koulutuksen järjestäjien välisen yhteistyösopimuksen perusteella. Vuonna 2013 Tampereen seudun ammattiopiston perustamisen yhteydessä Pirkanmaan koulutuskonsernikuntayhtymän hallinnoiman yhteistyösopimuksen mukaisen oppisopimuskoulutuksen kehittämisrahaston varat siirtyivät Tampereen kaupungin hallinnoimaan oppisopimusrahastoon. Ammatillisen koulutuksen lakimuutoksen vuoksi oppisopimuskoulutuksen järjestämisen yhteistyösopimus päättyi vuoden 2017 lopussa, kun oppisopimuskoulutuksen opiskelijapaikkojen jakautuminen koulutuksen järjestäjille uudistui. 

SASKY koulutuskuntayhtymä on ollut mukana edellä mainitussa pirkanmaalaisessa koulutuksen järjestäjien oppisopimuskoulutusta koskevassa yhteistyösopimuksessa fuusioiden kautta. Koulutuskuntayhtymään fuusioitunut Mäntän seudun ammatillisen koulutuksen ky / Mäntän seudun koulutuskeskus oli vuoden 2009 loppuun asti ja Tampereen talouskouluyhdistys ry / Tampereen palvelualan ammattiopisto vuoden 2016 loppuun asti sopimusosapuolina kyseisessä yhteistyösopimuksessa.

SASKY koulutuskuntayhtymän Oppisopimus ja työelämäpalveluyksikkö hakee Tampereen kaupungin hallinnoimasta oppisopimusrahastosta kehittämisrahaa oppisopimustoiminnan kehittämiseen Pirkanmaalla. Haettavan projektin nimi on Kehittyvä työelämäyhteistyö -projekti.

Kehittyvä työelämäyhteistyö -projektissa vastataan oppisopimuskoulutuksen ajankohtaisiin tarpeisiin: 

1. Oppisopimuskoulutuksesta ja erityisesti sen uusista tukimahdollisuuksista viestiminen Pirkanmaan yrityksille ja yrittäjille ottaen huomioon Jatkuvan oppimisen muutoksen oppisopimuksen näkökulmasta.

2. Yritysten/työelämän osaamistarpeiden tunnistaminen oikea-aikaisesti ja helposti sähköisessä kanavassa. Osaamistarpeiden tunitamisessa hyödynnetään Työelämänrajapinta ekosysteemin tuottamaa sähköistä alustaa ja laajamittaista koko Pirkanmaan alueen kattavaa ammatillisen koulutuksen verkostoa.

3. Työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjauksen laadun ja sisällön kehittäminen yhteistyössä työelämän kanssa.

Projektin tavoitteena on vahvistaa ja laajentaa monikanavaista viestintää oppisopimusten mahdollisuuksista erityisesti Pirkanmaan alueen yrityksissä. Viestinnän tavoitteena on tarjota ajantasaista konkreettista tietoa yhteistyön toteuttamisesta. Viestinnällä pyritään lisäämään tietoisuutta erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille ja niiden yrittäjille. Viestinnässä otetaan huomioon meneillään olevan Jatkuvan oppimisen uudistuksen tuomat mahdollisuudet liike-elämälle ja yrittäjille. Tavoitteena on erityisesti Jatkuvan oppimisen ideologian mukaisesti tunnistaa ja ennakoida eri tahojen osaamistarpeita. Lisäksi tavoitteena on pureutua oppisopimuskoulutuksessa ensisijaisena oppimisympäristönä toimivan työpaikan kanssa yhteistyössä tehtävään työpaikalla tapahtuvan oppimisen suunnitteluun ja ohjauksen työvälineiden kehittämiseen.

Saavutettavat tulokset:

  • Tehokas ja monikanavainen viestintä suoraan yrityksille ja yrittäjille
  • Työelämän osaamistarpeiden tunnistaminen Jatkuvan oppimisen näkökulmasta, jonka pohjalta laaditaan vuosittainen lyhyt koulutusten koulutustarjotin
  • Lyhyiden ja täsmätarpeeseen suunnattujen oppisopimuskoulutusten tarjonnan ja toteutuksen kehittäminen alueellisesti helposti saavutettavaksi sekä työnantajien että opintoihin hakeutuvien näkökulmasta
  • Oppisopimuskoulutuksen uusien tukimuotojen tietoisuuden vahvistaminen pirkanmaalaisissa yrityksissä
  • Työpaikalla tapahtuvan oppimisen suunnittelun ja ohjauksen työkalu

 

Projektin toteutusaikataulu on kesäkuu 2022 – kesäkuu 2024 rahoittajan päätöksen mukaisesti.

Toteutus:

  • Projektitoimijoiden nimeäminen ja sisäinen tiedottaminen toteutuksesta
  • Oppisopimuksiin liittyvän viestintäaineiston suunnittelu ja laatiminen
  • Jatkuvan oppimisen viestinnän mahdollistavan sähköisen kanavan hyödyntäminen
  • Liike-elämän kanssa tehtävä kehittämisyhteistyö; yritysvierailut ja yhteiset kehittämistyöryhmät
  • Työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja suunnittelun työkalun prosessimainen suunnittelu; aihio, koekäyttö ja parantaminen
  • Työpaikalla tapahtuvan oppimisen prosessin seurantamenetelmien kehittäminen.

 

Projektin rahoitustarve on yhteensä 110 000 euroa, joka jakaantuu vuosille 2022–2024 seuraavasti:

  • 20 000 euroa vuodelle 2022 
  • 70 000 euroa vuodelle 2023
  • 20 000 euroa vuodelle 2024.

 

Projektin seuranta:

  • Projektin etenemisen seuranta ja raportointi rahoittajan edellyttämällä tavalla rahoittajan suuntaan
  • Projektista tiedottaminen Saskyn kotisivuilla sekä blogissa, somessa ja uutiskirjeessä
  • Jatkuva seuranta projektitiimissä sekä ammatillisen koulutuksen johtajan toimesta
  • Oppisopimustoiminnan kehittymisen seuranta mm. Arvo-palautejärjestelmästä ja Vipunen – palvelusta.

 

Hankehakemus on liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Kehittyvä työelämä -projektille myönnetään 110 000 euroa oppisopimusrahastosta.

Projekti toteutetaan ajalla 1.6.2022–30.6.2024.

Projektin etenemisestä raportoidaan lautakunnalle vuosittain erillisen raportointiohjeen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Antti Lahti/SASKY, Susanna Pirttinen/SASKY, Marja Kivivuori/SASKY, Liisa Klinge, Tuula Hoivala, Kaisa Luhtala, Jukka Männikkö, Raija Mäkelä, Pauliina Laisi, Maija Kirvesoja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.