Perustelut
Oppisopimusrahaston sääntöjen mukaan rahaston varojen käytöstä päättää elinvoima- ja osaamislautakunta, ja varoja myönnetään oppisopimustoiminnan kehittämiseen.
Tampereen kaupunki ja edeltäjänsä (muun muassa Pirkanmaan koulutuskonserni kuntayhtymä) on toiminut oppisopimuskoulutuksen järjestäjänä vuodesta 1999 alkaen pirkanmaalaisten koulutuksen järjestäjien välisen yhteistyösopimuksen perusteella. Vuonna 2013 Tampereen seudun ammattiopiston perustamisen yhteydessä Pirkanmaan koulutuskonsernikuntayhtymän hallinnoiman yhteistyösopimuksen mukaisen oppisopimuskoulutuksen kehittämisrahaston varat siirtyivät Tampereen kaupungin hallinnoimaan oppisopimusrahastoon. Ammatillisen koulutuksen lakimuutoksen vuoksi oppisopimuskoulutuksen järjestämisen yhteistyösopimus päättyi vuoden 2017 lopussa, kun oppisopimuskoulutuksen opiskelijapaikkojen jakautuminen koulutuksen järjestäjille uudistui.
SASKY koulutuskuntayhtymä on ollut mukana edellä mainitussa pirkanmaalaisessa koulutuksen järjestäjien oppisopimuskoulutusta koskevassa yhteistyösopimuksessa fuusioiden kautta. Koulutuskuntayhtymään fuusioitunut Mäntän seudun ammatillisen koulutuksen ky / Mäntän seudun koulutuskeskus oli vuoden 2009 loppuun asti ja Tampereen talouskouluyhdistys ry / Tampereen palvelualan ammattiopisto vuoden 2016 loppuun asti sopimusosapuolina kyseisessä yhteistyösopimuksessa.
SASKY koulutuskuntayhtymän Oppisopimus ja työelämäpalveluyksikkö hakee Tampereen kaupungin hallinnoimasta oppisopimusrahastosta kehittämisrahaa oppisopimustoiminnan kehittämiseen Pirkanmaalla. Haettavan projektin nimi on Kehittyvä työelämäyhteistyö -projekti.
Kehittyvä työelämäyhteistyö -projektissa vastataan oppisopimuskoulutuksen ajankohtaisiin tarpeisiin:
1. Oppisopimuskoulutuksesta ja erityisesti sen uusista tukimahdollisuuksista viestiminen Pirkanmaan yrityksille ja yrittäjille ottaen huomioon Jatkuvan oppimisen muutoksen oppisopimuksen näkökulmasta.
2. Yritysten/työelämän osaamistarpeiden tunnistaminen oikea-aikaisesti ja helposti sähköisessä kanavassa. Osaamistarpeiden tunitamisessa hyödynnetään Työelämänrajapinta ekosysteemin tuottamaa sähköistä alustaa ja laajamittaista koko Pirkanmaan alueen kattavaa ammatillisen koulutuksen verkostoa.
3. Työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjauksen laadun ja sisällön kehittäminen yhteistyössä työelämän kanssa.
Projektin tavoitteena on vahvistaa ja laajentaa monikanavaista viestintää oppisopimusten mahdollisuuksista erityisesti Pirkanmaan alueen yrityksissä. Viestinnän tavoitteena on tarjota ajantasaista konkreettista tietoa yhteistyön toteuttamisesta. Viestinnällä pyritään lisäämään tietoisuutta erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille ja niiden yrittäjille. Viestinnässä otetaan huomioon meneillään olevan Jatkuvan oppimisen uudistuksen tuomat mahdollisuudet liike-elämälle ja yrittäjille. Tavoitteena on erityisesti Jatkuvan oppimisen ideologian mukaisesti tunnistaa ja ennakoida eri tahojen osaamistarpeita. Lisäksi tavoitteena on pureutua oppisopimuskoulutuksessa ensisijaisena oppimisympäristönä toimivan työpaikan kanssa yhteistyössä tehtävään työpaikalla tapahtuvan oppimisen suunnitteluun ja ohjauksen työvälineiden kehittämiseen.
Saavutettavat tulokset:
- Tehokas ja monikanavainen viestintä suoraan yrityksille ja yrittäjille
- Työelämän osaamistarpeiden tunnistaminen Jatkuvan oppimisen näkökulmasta, jonka pohjalta laaditaan vuosittainen lyhyt koulutusten koulutustarjotin
- Lyhyiden ja täsmätarpeeseen suunnattujen oppisopimuskoulutusten tarjonnan ja toteutuksen kehittäminen alueellisesti helposti saavutettavaksi sekä työnantajien että opintoihin hakeutuvien näkökulmasta
- Oppisopimuskoulutuksen uusien tukimuotojen tietoisuuden vahvistaminen pirkanmaalaisissa yrityksissä
- Työpaikalla tapahtuvan oppimisen suunnittelun ja ohjauksen työkalu
Projektin toteutusaikataulu on kesäkuu 2022 – kesäkuu 2024 rahoittajan päätöksen mukaisesti.
Toteutus:
- Projektitoimijoiden nimeäminen ja sisäinen tiedottaminen toteutuksesta
- Oppisopimuksiin liittyvän viestintäaineiston suunnittelu ja laatiminen
- Jatkuvan oppimisen viestinnän mahdollistavan sähköisen kanavan hyödyntäminen
- Liike-elämän kanssa tehtävä kehittämisyhteistyö; yritysvierailut ja yhteiset kehittämistyöryhmät
- Työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja suunnittelun työkalun prosessimainen suunnittelu; aihio, koekäyttö ja parantaminen
- Työpaikalla tapahtuvan oppimisen prosessin seurantamenetelmien kehittäminen.
Projektin rahoitustarve on yhteensä 110 000 euroa, joka jakaantuu vuosille 2022–2024 seuraavasti:
- 20 000 euroa vuodelle 2022
- 70 000 euroa vuodelle 2023
- 20 000 euroa vuodelle 2024.
Projektin seuranta:
- Projektin etenemisen seuranta ja raportointi rahoittajan edellyttämällä tavalla rahoittajan suuntaan
- Projektista tiedottaminen Saskyn kotisivuilla sekä blogissa, somessa ja uutiskirjeessä
- Jatkuva seuranta projektitiimissä sekä ammatillisen koulutuksen johtajan toimesta
- Oppisopimustoiminnan kehittymisen seuranta mm. Arvo-palautejärjestelmästä ja Vipunen – palvelusta.
Hankehakemus on liitteenä.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Kehittyvä työelämä -projektille myönnetään 110 000 euroa oppisopimusrahastosta.
Projekti toteutetaan ajalla 1.6.2022–30.6.2024.
Projektin etenemisestä raportoidaan lautakunnalle vuosittain erillisen raportointiohjeen mukaisesti.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.