§ 14 Tampereen kaupungin tutkimus- ja kehittämishanke hiili- ja luontojalanjäljen laskemisesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:3769/02.07.00/2022

Päätöspäivämäärä

20.5.2022

Päätöksen tekijä

Ympäristö- ja kehitysjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämisasiantuntija Emmi Nieminen, puh. 044 423 5136, etunimi.sukunimi@tampere.fi; Erityisasiantuntija Kaisa Mustajärvi, puh. 040 8062294 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala, puh. 050 351 3020, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Hankinnan kohteena on Tampereen kaupungin hankintojen hiili- ja luontojalanjäljen yhteistutkimushanke Jyväskylän yliopiston Resurssiviisaus-yhteisö JYU.Wisdomin kanssa. Tutkimuksessa Tampereen kaupunki toimii pilottina, jossa selvitetään suomalaisen kunnan hankintojen merkittävimmät ilmasto- ja luontohaitat, kehitetään menetelmä, joka mahdollistaa kunnille ilmasto- ja luontohaittojen laskennan, vuotuisen seurannan sekä etsitään keinoja niiden pienentämiseen. Hankkeessa keskitytään myös siihen minkälainen jalanjälkitieto parhaiten tukisi yleisesti kaupunki- ja kuntaorganisaatioiden henkilöstöä ja päätöksentekijöitä vastuullisempien hankintojen ja politiikan teossa.

Osapuolet arvioivat ja määrittelevät hankkeen keskeistä sisältöä ja toteutusta hankkeen aikana. Tampereen kaupungin asiantuntijat sovittavat kunnan tietotarpeet ja tietolähteet prosessiin sekä osallistavat sidosryhmät kaupungin sisältä. Keskeisenä tehtävänä on ohjata työtä niin, että työkalu ja tulokset ovat hyödynnettävissä yleisesti kuntien käyttöön. Jyväskylän yliopisto vastaa tietokantojen kehittämisestä, integroinnista ja laskennan kehittämisestä sekä laskennasta.

Tavoitteena on selvitysten pohjalta tutkia, miten laskenta voidaan integroida osaksi talouskirjanpidon ja -raportoinnin menettelyitä kunnissa. Aiemmassa Jyväskylän yliopiston Sustainability for JYU -hankkeessa yksityisen sektorin käyttöön kehitettyjen menetelmien soveltamismahdollisuuksia ja -keinoja selvitetään ja pyritään jalkauttamaan hankkeen aikana kuntasektorin toimintaan ja talouskirjanpitoon. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on hiili- ja luontojalanjälkien kirjanpitoperustaisen laskennan hyödyntäminen tulevaisuudessa. Mutta keskeisenä tuloksena on myös saada tietää miten kuntasektorin toimet yleisesti vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen ja hiilipäästöihin globaalisti.

Hankkeen kokonaiskesto on noin 18 kuukautta ja hankkeen on tarkoitus valmistua vuoden 2023 lopussa.

Hanke on luonteeltaan yhteistyöluontoinen tutkimus, jossa molemmat osapuolet osallistuvat tutkimuksen sisällön määrittelemiseen ja rahoittamiseen. Hankkeessa yhteiskehitetään menetelmää vuorovaikutteisesti kaupungin ja yliopiston kanssa.

Tampereen kaupunki kattaa 12 kuukautta ja JYU 6 kuukautta tutkimus-hankkeeseen asetettavan henkilön palkkakuluista. Tampereen kaupungille hankkeesta aiheutuva arvonlisäveroton kustannus on 66 000,00 euroa (66,6 % yhteistyöhankkeen kokonaiskustannuksista). Kustannus aiheutuu hankkeelle osoitetun Jyväskylän yliopiston henkilön omakustannushintaisesta 12 kuukauden palkasta sivukuluineen ja Jyväskylän yliopiston yleiskustannuksesta. Osapuolet kantavat riskit tulosten hyödynnettävyydestä.

Hankkeen ja sopimuksen vastuuhenkilönä sekä projektipäällikkönä toimii Kaisa Mustajärvi. Hankkeen määrittelyyn ja ohjaukseen osallistuvat ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksiköstä kehittämisasiantuntija Emmi Nieminen ja erityisasiantuntija Kaisa Mustajärvi.

Tutkimustulokset jäävät molempien osapuolten käyttöön ja ovat jatkohyödynnettävissä yleisesti. Kaikki yhteistutkimushankkeen tutkimuksellisesti merkittävä kehitystyö julkaistaan. Osapuolet jakavat yhteistyöhankkeen raportin avoimesti verkkosivuillaan ja tuloksia erikseen pyytäville. Tämä mahdollistaa tulosten hyödyntämisen muiden kaupunkien ja kuntien toiminnassa. Hanke on yhteiskunnallisesti merkittävä ja tekee Tampereen kaupungista edelläkävijän ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnan saralla

Tutkimushanke jää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) annetun lain soveltamisalan ulkopuolelle lain 9§ 1 momentin 13 kohdan perusteella, jonka mukaan lakia ei sovelleta tutkimus- ja kehittämispalveluja koskeviin hankintoihin.

Hankinnasta laaditaan tutkimussopimus. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. Hankintapäätös sitoo kaupunkia vasta kun sopimus on allekirjoitettu.

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään Tampereen kaupungin sähköisessä arkistossa.

Tutkimushanketta koskevasta hankinnasta päättää kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön (1.1.2022) ja liitteenä olevan delegointimatriisin mukaan ympäristö- ja kehitysjohtaja.

Päätös

Sopimus Tampereen kaupungin hiili- ja luontojalanjäljen yhteistutkimushankkeesta 18 kuukauden ajalle tehdään Jyväskylän yliopiston Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin kanssa (Y-tunnus 0245894-7).

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 66 000,00 euroa sopimuskauden aikana (66,6 % yhteistyöhankkeen kokonaiskustannuksista).

Kustannukset kohdistetaan Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikölle, kustannuspaikka 111289.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta hankintasopimuksen allekirjoituksella.

Allekirjoitus

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala