§ 18 Lausunto Nokian Kolmenkulman energiapuuterminaalin maa-aines- ja ympäristölupahakemuksesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:3873/11.01.02/2022

Päätöspäivämäärä

13.6.2022

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Kaavoitusarkkitehti Anna-​​Maria Niilo-​​Rämä, ​​puh. 040 355 9907,​​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, ​​etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Nokian kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta on pyytänyt 16.5.2022 Tampereen kaupunginhallituksen lausuntoa Nokialle sijoittuvan Tampereen Sähkölaitos Oy:n ympäristö- ja maa-ainesten oton lupahakemuksesta 22.6.2022 mennessä.

Tampereen Sähkölaitos Oy hakee maa-aineslain mukaista lupaa kalliokiviaineksen ottamiseksi sekä ympäristönsuojelulain mukaista lupaa kallion louhintaan ja murskaamiseen Nokialla sijaitsevilla kiinteistöillä 536-415-6-5 ja 536-415-6-4. Kiinteistön sijaitsevat Tampereen Myllypurossa sijaitsevan kiinteistön 837-601-4-2 (maanvastaanottoalue) länsipuolella.

Lupahakemus liittyy Tampereen Sähkölaitos Oy:n ja Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaan yhteiseen energiapuuterminaali -hankkeeseen, jossa tuotetaan energiapuusta haketta ensisijaisesti Naistenlahden voimalaitoskäyttöön. Energiapuuterminaalin perustaminen edellyttää maa-ainesten ottoa ja maaston pinnan muotoilua hankealueella. Pirkanmaan ELY-keskus on 25.4.2022 päättänyt, että hankkeeseen ei sovelleta ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain (252/2017) mukaista arviointimenettelyä.

Laskennallisesti otettavaa kalliota on hankealueella arviolta n. 11,3 hehtaarin alueella n. 930 000 m³ktr. Vuodessa kalliota louhitaan keskimäärin 100 000 m3ktr ja enintään 130 000 m3ktr. Otettavat kalliokiviainekset on suunniteltu hyödynnettäväksi osittain louheena ja murskeena hankealueen rakentamisessa. Muilta osin otettavista kalliokiviaineksista tuotetaan kalliomursketta myytäviksi tuotteiksi rakennustoimintaan. Otettavien kalliokiviainesten louhinta ja murskaus on tarkoitus toteuttaa toiminnan ensimmäisen 7–10 vuoden aikana. Louhintaa ja siihen liittyvää murskausta suoritetaan samaan aikaan, kun alueella on jo energiapuuterminaalitoimintaa. Kallionottotoiminta voidaan aloittaa, kun valmistelevat työvaiheet on tehty.

Suunnitelman mukainen kallionottotoiminta toteutetaan jaksottaisena. Tuotantojaksoja ajoitettaisiin vuosittain aikavälille 1.9.–14.4. Toiminta-ajan rajoituksella pyritään välttämään mahdollisia meluvaikutuksia läheisen Kaakkurijärvien Natura-alueeseen. Vuosittain kalliota porataan keskimäärin 38 ja enintään 50 päivää, ja louhintaan sisältyy keskimäärin 10 ja enintään 13 räjäytystä. Murskausta ja seulontaa käsittäviä 3–4 viikon tuotantojaksoja tulee olemaan 5–8 vuodessa. Tuotantojakson aikana murskausta ja seulontaa suunnitellaan tehtäväksi myös viikonloppuisin lauantaisin, kuten myös poraamista ja räjäytyksiä. Kuormaamista ja kuljetuksia on ympäri vuoden ja vuorokauden.

Energiapuuterminaalitoiminta sekä sitä edeltävä maa-ainesten otto kasvattaa alueen liikennemääriä. Liikenneyhteys alueelle tapahtuu VT 3:n Myllypuron eritasoliittymästä Myllypuronkadun jatketta pitkin. Tie alueelle tehdään Myllypuron maanvastaanottopaikan lounais-/länsipuolelta. Terminaalialueen perustamisen aikana maa- ja kiviaineskuljetuksia ulos alueelta arvioidaan olevan noin 8 500 vuodessa. Samanaikaisesti energiapuuterminaaliin kuljetetaan sisään puutavaraa noin 2 800 kuormaa ja haketta ulos terminaalista noin 2 100 kuormaa. Alueenvalmistuttua maa- ja kiviaineskuljetukset loppuvat ja puutavarakuljetusten arvioidaan kasvavan noin 4 400:aan vuodessa ja hakkeen kuljetusten 3 300:aan. Lisäksi terminaaliin liikennöi noin 600 henkilöautoa vuodessa.

Päätös

Annetaan Nokian kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunnalle oheinen lausunto.

Lausunnot

Hankealueen itäpuolella on voimassa Tampereen Kantakaupungin yleiskaava 2040,​ jossa alue on osoitettu keskuspuistoverkostoksi sekä asemakaavoitetun alueen osalta työpaikkojen ja elinkeinojen alueeksi, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Nykyinen maankaatopaikka on osoitettu kohdemerkinnällä ’maan vastaanotto ja kierrätys’ kartalla 4. Alue on Vihnusjärven valuma-aluetta, jossa kaavamääräyksen mukaan alueella tapahtuva toiminta ei saa aiheuttaa vesistön pilaantumista. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota, ettei Natura 2000 -verkostoon kuuluvan Myllypuron valinnan perusteina olevia luontoarvoja merkittävästi heikennetä.

Viime valtuustokauden 2017-21 vaiheyleiskaava on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 17.5.2021, mutta valitusten vuoksi se ei ole vielä lainvoimainen. Valitukset eivät kohdistuneet Kolmenkulman alueelle. Vaiheyleiskaavassa Tampereen puoleinen maanvastaanottoalue on osoitettu selvitysalueena alueella vireillä olevan kiertotaloushankkeen vuoksi. Lisäksi vaiheyleiskaavassa on osoitettu kohdemerkintänä Leppiojan luonnonsuojelualue ja Leppiojan eteläpuolen seudullinen ulkoilureitti ohjeellisena virkistysreittinä. Valtuustokauden 2021-2025 vaiheyleiskaava on käynnistetty ja siinä tullaan tarkastelemaan uudelleen kiertotaloushankkeen selvitysalueen maankäyttövarausta.

Hankealueen kaakkoispuolella on voimassa Myllypuron asemakaava 8189. Liikennöinti hankealueelle on esitetty asemakaava-alueelle osoitettujen Myllypuronkadun ja Haukijärventien kautta. 

Tampereen kaupungin kaavoituksella ei ole huomautettavaa maa-aines- ja ympäristölupahakemukseen. Hankkeen toteutuksessa tulee huomioida seudullinen ulkoilureitti sekä melun ja ilmanlaadun vaikutus virkistysreiteille. Toiminta ei saa heikentää Natura 2000 -verkostoon kuuluvan Myllypuron valinnan perusteina olevia luontoarvoja. Alueen liikennöinnissä toivotaan suosittavaksi maantieverkostoa asuinalueiden läpi kulkevan Myllypuronkadun sijaan.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti