Yhdyskuntalautakunta, kokous 3.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 122 Opiskelijankadun yleissuunnitelma 

TRE:3320/10.03.02/2022

Valmistelija

  • Seimelä Katja, Liikenneinsinööri

Valmistelijan yhteystiedot

Liikenneinsinööri Katja Seimelä puh. 040 149 3684, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Tampereen Hervannan kaupunginosaan on laadittu liikenneverkkosuunnitelma (YLA 26.11.2019). Liikenneverkkosuunnitelma on strategisen tason suunnitelma, jonka avulla on saatettu yhteen Hervannan nykyinen liikenneverkko ja kaupungin kehittämistavoitteiden mukainen maankäytön ja liikenteen kokonaisuus vuodelle 2040.

Liikenneverkkosuunnitelmassa on esitetty Hervannan itä-länsisuuntaisten suurten kokoojakatujen parantamisen tavoitetilat ja esitetty alustava arvio katujen saneerausjärjestyksestä. Kokoojakaduista ensimmäisenä saneerattavaksi on esitetty Opiskelijankatu, joka on myös saneeraustarveluokassa 1 kaupungin pää- ja kokoojakatujen saneeraustarveluokituksessa vuodelta 2014.

Opiskelijankadun parantamisesta on laadittu yleissuunnitelma välille Ahvenisjärventie-Insinöörinkatu. Suunnittelun lähtökohtia ovat Hervannan liikenneverkkosuunnitelman ohella olleet

  • aluenopeusrajoituksen 30 km/h käyttöönotto ja sen suunnittelun yhteydessä toteutettu asukaskysely
  • joukkoliikenteen linjastouudistus ja raitiotieliikenteen käynnistyminen Hervannassa 2021
  • esteettömyyden erikoistason tavoiteverkko 2021
  • Insinöörinkadun reuna-alueiden toteutus 2021 alkaen (1-suuntaiset pyörätiet, Insinöörinkadun liikenneympyrä)
  • Ahvenisjärvenkoulun asemakaava 8806.

 

Opiskelijankadun yleissuunnittelun tavoitteena on ollut

  • Liikkumisen mittakaavan pienentäminen. Jalankulun ja pyöräilyn olosuhteita kehitetään liikennemuodoista suhteessa eniten.
  • Jalankulku ja pyöräliikenne erotellaan toisistaan.
  • Reitit ovat helppokulkuisia, turvallisia, esteettömiä ja viihtyisiä kaikkina vuodenaikoina.
  • Opiskelijankatu on pyöräliikenteen pääreitti, jossa kaikkien kohteiden saavuttaminen on helppoa.
  • Parannetaan suojatieturvallisuutta lyhentämällä suojatieylityksiä ja parantamalla suojateiden näkyvyyttä.
  • Pyritään hillitsemään ajonopeuksia rakenteellisilla ratkaisuilla.
  • Säilytetään hervantalaisten arvostama vihreys katutiloissa.
  • Säilytetään kadunvarsipysäköinti: asukas- ja vieraspysäköinti, koulun saattoliikenne ja kivijalkapalveluiden asiointi- ja huoltoliikenne.
  • Huomioidaan kunnallistekniikan saneeraustarpeet ja uuden tekniikan tilavaraukset.
  • Huomioidaan Ahvenisjärven koulun asemakaava ja koulun vaatimat liikennejärjestelyt.

 

Nykytila

Opiskelijankadulla on nykyisin 9,2 m leveä ajorata, jonka molemmin puolin on kadunvarsipysäköintiä. Kadunvarrella on 191 pysäköintipaikkaa, joista 14 on liikekeskuksen kohdalla aikarajoitettu (2 h) ja kuusi paikkaa tarkoitettu Ahvenisjärven koulun kohdalla saattopysäköintiin (30 min). Liikennemäärä Ruovedenkadun länsipuolella on noin 5 000 ja itäpuolella noin 3 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Kadun pohjoislaidalla on 2,55 m leveä jalkakäytävä ja etelälaidalla maaliviivalla eroteltu jalkakäytävä 2,0 m ja pyörätie 2,0 m. Jalankulkijoita on noin 1 000 vuorokaudessa ja pyöräilijöitä noin 400 vuorokaudessa. Suojatieylitykset ovat saarekkeellisia Välkynraitin suojatietä lukuun ottamatta. Valtaraitin ja Opettajanraitin kohdalla on lisäksi ylikulkukäytävät.

Katualueen reunoilla on puustoa ja alueelle tyypillisiä kalliopaljastumia. Ajoradan eteläpuolen viherkaistalla kasvaa pääosin koivuja ja paikoin erittäin huonokuntoinen nurmikko.

Vaihtoehtotarkastelut

Kadun poikkileikkaus

Liikenneverkkosuunnitelmassa Opiskelijankadun tavoitepoikkileikkauksessa oli ajoradan (7,0 m) molemmin puolin kadunvarsipysäköintiä (2,25 m) ja 1-suuntaiset pyörätiet (2,0 m). Pyörätien ja jalkakäytävän (2,5 m) välissä oli viherkaistat (3,0 m), joille oli sijoitettu puurivit. Poikkileikkaus käyttää tehokkaasti koko katualueen ja olisi liikenteellisesti optimaalinen ratkaisu. Poikkileikkaus poistaisi kuitenkin kadun reuna-alueilta merkittävästi nykyistä puustoa ja kalliopaljastumia, jotka ovat alueelle leimallisia, ja niiden säilyttäminen on todettu suunnitelman yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi. Työssä tarkasteltiin kahta vaihtoehtoista tyyppipoikkileikkausta jalostamalla liikenneverkkosuunnitelman tavoitepoikkileikkausta ympäristöarvojen pohjalta.

Vaihtoehtona 1 oli liikenneverkkosuunnitelman tavoitepoikkileikkauksen mukainen ratkaisu, jossa kadun eteläreunassa säilytettäväksi esitettävän puuston ja kalliopaljastumien kohdalla poikkileikkausta tiivistetään ja jalkakäytävä ja pyörätie sijoitetaan rinnakkain, jolloin väylien välinen viherkaista poistuu, mahdollistaen eteläreunaan riittävän tilan säilytettäville luontoarvoille.

Vaihtoehtona 2 oli uusi tiivis poikkileikkaus, jossa jalkakäytävä ja pyörätie ovat rinnakkain tasoerolla erotettuna. Uudet katupuut vuorottelevat kadunvarsipysäköinnin kanssa ja kadun reuna-alueet säilyvät nykyisellään.

Yleissuunnitelma laadittiin vaihtoehdosta 2, sillä se täyttää tavoitteet puuston ja maaston muotojen säilyttämisestä, siinä on vähemmän kunnallistekniikan siirtotarpeita ja paremmin tilaa kunnallistekniikan sijoittamiselle ja jalkakäytävä ja pyörätie on toteutettavissa toisistaan rakenteellisesti eroteltuna käyttäen tasoerottelua.

Ahvenisjärventien liittymä

Ahvenisjärventien liittymään tarkasteltiin kolmea vaihtoehtoista liittymäratkaisua tavoitteena selkeyttää liittymän väistämisvelvollisuuksia ja parantaa jalankulun ja pyöräliikenteen turvallisuutta liittymässä. Tutkitut vaihtoehdot olivat kaarteen oikaisu, T-liittymä ja miniliikenneympyrä.

Yleissuunnitelma on laadittu miniliikenneympyrästä, joka on väistämisvelvollisuuksien kannalta selkeä ja antaa pyöräliikenteen pääreitille etuajo-oikeuden Ahvenisjärventien liittymähaarassa autoliikenteeseen nähden, sopii nykyiselle liittymäalueelle ja on kohtalaisen yksinkertainen ja edullinen toteuttaa.

Ruovedenkadun liittymä

Ruovedenkadun liittymässä tarkasteltiin tasa-arvoisuutta ja sen poistamista. Autoliikenteen tasa-arvoisuus säilytetään Ruovedenkadun liittymässä, jolloin autoliikenteen pääsuunta Hervannan länsiosien sisääntuloliikenteelle säilyy etuajo-oikeutettuna.

Liittymäratkaisuna tarkasteltiin liittymän korotusta ja saarekkeellisia suojatietä. Yleissuunnitelma on laadittu näiden yhdistelmästä eli korotetusta liittymästä suojatiesaarekkein. Korotus on paras tapa hillitä ajonopeuksia ja näin voidaan varmistaa riittävä turvallisuus koulun läheisyydessä. Saarekkeilla sekä lyhennetään kerrallaan ylitettävää matkaa että jaksotetaan ylitystä, mikä helpottaa etenkin koululaisten kulkua.

Opiskelijankadun yleissuunnitelma

Poikkileikkaus

  • Kadun reuna-alueet säilytetään pääosin nykyisellään.
  • Jalkakäytävä (2,75 m, sis. reunatuen) ja yksisuuntainen pyörätie (2,0 m) sijoitetaan rinnakkain kadun molemmin puolin. Kulkumuodot erotellaan matalalla reunatuella (korkeus 4 cm).
  • Ajoradan leveys on 7,0 m ja kadunvarsipysäköintiä säilytetään kadun molemmin puolin. Pysäköinti erotetaan ajoradasta matalalla reunatuella (korkeus 4 cm). Uudet katupuut vuorottelevat pysäköinnin kanssa.
  • Pyörätien ja kadunvarsipysäköinnin väliin 1,0 m leveä erotuskaista.
  • Ahvenisjärven koulun kohdalla, Ahvenisraitin ja Opettajanraitin välillä, kadun eteläpuolella on kaksisuuntainen pyörätie ja kadun eteläreuna sovitetaan koulun uuteen asemakaavaan.

 

Jalankulku, suojatiet ja esteettömyys

  • Torisevanraitin, Valtaraitin ja Insinöörinkadun liittymissä suojatiet toteutetaan esteettömyyden erikoistason periaatteiden mukaisesti.
  • Torisevanraitin ja Välkynraitin suojateiden kohdilla ajonopeuksia hillitään kaventamalla ajorata 7,0 metristä 5,5 metriin.
  • Ahvenisjärventien liittymähaarassa sekä Ruovedenkadun liittymässä kaikilla liittymähaaroilla on suojatiesaareke jaksottamassa kadunylitystä.
  • Suojateiden kohdalla ajoradan ja pyörätien välissä on laadukkaat odotustilat, jotka riittävät muun muassa lastenrattaille.
  • Kaikille pysäkeille on jalkakäytäviltä suojatiet pyörätien yli. Pysäkkien odotustiloissa on kaiteet, jotka ohjaavat kulkua pysäkille ja sieltä pois, ja kaiteisiin voi myös nojailla.
  • Jalkakäytävän ja pyörätien välinen tasoero on helposti valkoisella kepillä havaittavissa.
  • Linjaosuudella varmistetaan tasainen ja hyvälaatuinen väylän pinta. Nykyisin esimerkiksi puiden juuret ovat rikkoneet jalkakäytävän pinnan hankalasti pyörätuolilla kuljettavaksi. Näillä kohdilla jalkakäytävien rakennekerrokset uusitaan.
  • Penkkejä osoitetaan koko kadun matkalle. Esteettömyyden erikoistason osuudella 50 m välein ja muualla hyväksi havaittuihin sijainteihin.

 

Pyöräliikenne

  • Yksisuuntaiset pyörätiet ovat Opiskelijankadun perusratkaisu. Pyörätien leveys 2,0 m mahdollistaa rinnakkain polkemisen ja ohittamisen.
  • Ahvenisjärven koulun kohdalla Ahvenisraitin ja Opettajanraitin välillä kadun eteläpuolella on kaksisuuntainen pyörätie (3,0 m).
  • Tasoero jalkakäytävän ja pyörätien välillä erottelee kulkumuodot tehokkaasti mahdollistaen miellyttävän kävely- ja pyöräily-ympäristön.
  • Pyörätiellä käytetään punaista korostusväriä linja-autopysäkkien kohdalla ja Insinöörinkadun, Ruovedenkadun ja Ahvenisjärventien liittymissä.
  • Ruovedenkadun liittymä toteutetaan korotettuna, mikä mahdollistaa pyöräliikenteelle etuajo-oikeuden Ruoveden kadulta saapuvaan autoon nähden käyttämällä liikennemerkkiä B7 Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa.
  • Pyöräliikenteen ylityspaikat Opiskelijankadun yli esitetään kaikkien raittien kohdalle ja paikoin myös tonttiliittymien kohdalle kohtuuttoman kiertotarpeen välttämiseksi ja ehkäisemään tahallista väärään suuntaan pyöräilyä.
  • Pyöräpysäköintipaikkoja esitetään Ruovedenkadun kohdalla linja-autopysäkin yhteyteen. Paikat voivat toimia myös koulua palvelevina paikkoina.
  • Suojateiden kohdalla ajoradan ja pyörätien välissä on odotustilat.

 

Autoliikenne ja pysäköinti

  • Ajorata kavennetaan linja-autoreiteille tyypillisen tyyppipoikkileikkauksen mukaiseksi (7,0 m).
  • Opiskelijankadun nopeusrajoitus on 40 km/h. Ajonopeuksia hillitään suoralla kadulla Ruovedenkadun liittymäkorotuksella sekä ajoradan kavennuksilla Välkynraitin ja Torisevanraitin suojateiden kohdalla.
  • Tonttiliittymien ja suojateiden näkyvyyttä parannetaan sijoittamalla kadunvarsipysäköinti etäämmälle liittymistä ja tuomalla suojateiden reunat kadunvarsipysäköinnin kanssa samalla tasolle.
  • Yleissuunnitelmassa on 116 kadunvarsipysäköintipaikkaa tasaisesti koko kadun matkalla, kun niitä nykytilanteessa on 191. Nykyisin pysäköinti rajoittaa näkyvyyttä tonttiliittymissä ja suojateiden kohdilla, joten paikkojen vähentyminen johtuu pääosin siitä, että paikat sijoitetaan kauemmaksi liittymistä ja suojateistä.

 

Joukkoliikenne

  • Opiskelijankatua liikennöivät linjat 5 ja 13.
  • Opiskelijankadun kolme pysäkkiparia säilyvät pääosin nykyisillä paikoillaan.
  • Kaikki pysäkit ovat ajoratapysäkkejä ja nousupysäkeillä on katokset.

 

Katuympäristö

  • Opiskelijankadun poikkileikkauksen muuttuessa nykyiset ajoradan sekä jalkakäytävän ja pyörätien välissä olevat puurivit joudutaan poistamaan, mutta ne korvataan uusilla katupuuistutuksilla.
  • Erotuskaistan uudet katupuuistutukset vuorottelevat pysäköinnin kanssa. Pysäköintipaikoilta ei jatkossa kuljeta viherkaistan yli jalkakäytävälle. Riittävät kasvualustat ja jalankulun väheneminen viherkaistojen poikki suojaavat kasvillisuutta kulumiselta.
  • Kadun reuna-alueiden puusto säilyy pääosin nykyisellään. Reuna-alueiden kasvillisuutta siistitään sekä täydennetään uusilla puuistutuksilla erityisesti kadun eteläpuolella.
  • Suunnitelman tavoitteena on säilyttää erotuskaistat ja reuna-alueet mahdollisimman laajalti viherpintaisina ja läpäisevinä. Erotuskaistat ja saarekkeet, jonne ei ole mahdollista sijoittaa kasvillisuutta, kivetään betonikiveyksellä.
  • Kadunvarren hienot kalliopaljastumat säästetään louhinnalta.
  • Opiskelijankadulle lisätään penkkejä levähdyspaikoiksi.

 

Valaistus

  • Valaistus esitetään uusittavaksi koko Opiskelijankadun osuudelta.
  • Opiskelijankadun pohjoispuolen valaistus esitetään uusittavaksi 10 m pylväillä ja 1-1,5 m varsilla. Eteläpuolen valaistus korvataan matalilla 5-6 m pylväillä jalkakäytävän ja pyörätien reunassa.

 

Kunnallistekniikka

  • Vesijohto on saneerattu 2002, ei muutostarpeita.
  • Jäte– ja hulevesiviemärit on rakennettu 1974 ja ne on ikänsä ja kuntonsa puolesta saneerattava. Saneeraukset tehdään lähtökohtaisesti kaivamattomin menetelmin nykyisille paikoille. Mikäli viemärit uusitaan kokonaan, on ne mahdollista sijoittaa pohjoisen ajokaistan alle.
  • Sähkölaitoksella on tarve uusia kaukolämpölinja Opettajanraitista länteen. Yleissuunnitelmaratkaisujen vuoksi kaukolämpölinja on siirrettävä myös Opettajanraitin ja Insinöörinkadun väliltä, jotta kaukolämpölinja saadaan riittävän etäälle uusista katupuista. Kaukolämpölinja uusitaan pohjoispuolen jalkakäytävän alle.
  • Tampereen sähköverkon 20 kV kaapelireitti sekä pienjännitekaapelit on uusittava Valtaraitista länteen. Kaapeloinnit keskitetään eteläpuolen jalkakäytävän ja pyörätien alle.
  • Alueella on Telian, Elisan, DNA:n ja Tampereen kaupungin telekaapeleita, joiden uusimistarve selvitettävä jatkosuunnittelussa.

 

Vaikutukset

Yleissuunnitelmassa esitetyt toimenpiteet selkeyttävät järjestelyjä ja parantavat liikenneturvallisuutta ja esteettömyyttä, liikkumisen miellyttävyyttä ja katuympäristön viihtyisyyttä. Kadunvarsipysäköinnin paikkamäärä vähenee.

Vaikutukset järjestelyjen selkeyteen

  • Suunnitelmassa on järjestetty kaikille kulkumuodoille riittävä tila.
  • Jalankulkijan ja pyöräilijän paikka on selkeä ja kytkeytyminen muuhun verkkoon looginen. Ahvenisjärventiellä ja Parkanonkadulla väistämisperiaatteet ovat selkeät. Ruovedenkadulla pyöräliikenteen pääsuunnan liikennemerkillä osoitettu etuajo-oikeus voidaan alkuun kokea tasa-arvoisessa liittymässä autoilijan näkökulmasta hankalana.

 

Vaikutukset liikenneturvallisuuteen ja esteettömyyteen 

  • Näkemät katu- ja tonttiliittymissä paranevat.
  • Suojateiden pituudet lyhenevät merkittävästi nykytilasta.
  • Korotus Ruovedenkadun liittymässä hillitsee ajonopeuksia.
  • Esteettömyys paranee pintojen uudistuessa, kadunylityksissä sekä levähdysmahdollisuuksien lisääntyessä.

 

Vaikutukset liikkumisen miellyttävyyteen

  • Jalankulun ja pyöräliikenteen erottelu ja huomioiminen omina kulkumuotoinaan mahdollistaa kiireettömän ja rauhallisen kävelyn ja sujuvan pyöräilyn.
  • Yksisuuntaisilla pyöräteillä ohittaminen ja rinnakkain pyöräily on mahdollista.

 

Vaikutukset pysäköintiin

  • Kadunvarsipysäköintipaikat vähenevät noin 190 paikasta 116 paikkaan. Vähenemä on merkittävä ja sen vuoksi pysäköintiperiaatteita ja paikkojen kunnossapitoa on mietittävä uudelleen.

 

Vaikutukset katuympäristöön

  • Nykyisiä katupuita joudutaan poistamaan huomattava määrä, mutta ne korvataan uusilla katupuuistutuksilla. Hienot, hyväkuntoiset puuyksilöt sekä havupuut (männyt) säästetään kadun reuna-alueilla.
  • Uudet monilajisemmat katupuut tukevat kaupunkiluonnon monimuotoisuutta alueella.
  • Uudet katupuut ovat aluksi huomattavasti nykyisiä puita pienikokoisempia. Puulajien monipuolistuminen tuo kuitenkin katuympäristöön uutta ilmeikkyyttä.
  • Kuluneet viherkaistat uusitaan ja katuvihreää on mahdollista monipuolistaa myös näiltä osin. Suunnitelmaratkaisussa viherkaistojen yli ei ole kulkua pysäköintipaikoille, mikä vähentää osaltaan katuvihreään kohdistuvaa kulutuspainetta.
  • Reuna-alueiden kasvillisuutta ja puustoa siistitään sekä täydennetään tarvittavilta osin, mikä lisää kävely-ympäristön viihtyisyyttä.
  • Yleisesti uudet monipuolisemmat istutukset ja eri liikennemuodoille varatut tilat vahvistavat katuympäristön kiinnostavuutta, viihtyisyyttä ja käyttökokemusta.

 

Kustannusarvio 

  • Opiskelijankadun yleissuunnitelman rakentamiskustannukset ovat arviolta 2,2 miljoonaa euroa ja koko hankkeen kustannukset riskivaraus huomioiden 2,9 miljoonaa euroa. Kustannusarvio on laadittu käyttäen apuna osin kokemusperäisiä yksikköhintoja ja osin FORE hanke- ja rakennusosalaskennan hintatietoja.

 

Vuorovaikutus

Yleissuunnitelmaluonnosta on esitelty Tampereen polkupyöräilijät ry:lle 9.6.2021 ja esteettömyystyöryhmälle 10.6.2021. Molemmissa tilaisuuksissa yleissuunnitelman tavoitteita ja alustavia ratkaisuja pidettiin hyvinä ja kadun kokonaisvaltaista saneerausta tarpeellisena.

Tampereen polkupyöräilijät kommentoivat yksimielisesti miniliikenneympyrän olevan Ahvenisjärventien liittymään parempi ratkaisu väistämisvelvollisuuksien vuoksi. Samaten nähtiin tärkeänä pyöräliikenteen etuajo-oikeus pääsuunnalla Ruovedenkadun tasa-arvoisessa liittymässä.

Esteettömyystyöryhmässä kommentoitiin paljon Opiskelijankadun nykytilaa, kuten puiden juurien vahingoittamaa päällystettä jalkakäytävillä ja suojateiden puutteita. Kadun varrelle toivottiin penkkejä. Nykyisen katuvihreän säilyttämistä arvostettiin. Jalankulun ja pyöräliikenteen välinen tasoero nähtiin hyvänä ratkaisuna ja sen pilotointimahdollisuuteen Opiskelijankadulla suhtauduttiin toiveikkaasti. Yleisesti koettiin, että Opiskelijankadun yleissuunnitelmassa on otettu esteettömyys hyvin huomioon, niin suojateillä kuin muissakin teknisissä ratkaisuissa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Opiskelijankadun yleissuunnitelma hyväksytään jatkosuunnittelun lähtökohdaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Petri Keivaara/raksa, Milja Nuuttila/vihu, Satu-Anneli Marjeta/joli, Kimmo Myllynen/IOH, Jussi Kulomäki/raksa, Raija Mikkola/AKA

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)