§ 49 Hankintajärjestelmän hankinnan keskeyttäminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:3969/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

19.5.2022

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankintapäällikkö Tanja Welin, puh. 040 128 6644, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Tietohallintojohtaja Jarkko Oksala,​ puh. 050 5538 663,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Hansel Oy pyysi konsernihallinnon hallintoyksikön toimeksiannosta tarjouksia hankintajärjestelmästä. ​Hankintamenettelynä oli hankintalain 32 §:n mukainen avoin menettely. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävän palvelun hankinta. Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA-palvelussa 3.5.2022 ja tarjouspyyntö oli saatavilla HIlma-palvelussa. ​

Tarjousaikana huomattiin, että järjestelmältä edellytettäviin teknisiin vaatimuksiin oli erehdyksessä jäänyt liian korkeat tietoturvavaatimukset. Tietoturvavaatimukset on määritelty tarjouspyynnön liitteessä 6 ja ne ovat järjestelmää koskevia pakollisia vähimmäisvaatimuksia. Liian korkea vaatimustaso todennäköisesti vähentää toimittajien halukkuutta tarjouksen jättämiseen tai ainakin nostaa järjestelmän tarjoushintoja, mistä syystä järjestelmän vaatimuksia on tältä osin muutettava ja vaatimuksesta luovuttava. Oikeuskäytännön mukaan (KHO:2022:1) hankinnan kohdetta koskevien vaatimusten olennainen muuttaminen ei ole mahdollista pelkästään julkaisemalla korjausilmoitus, koska tämä ei takaa potentiaalisten tarjoajien yhdenvertaista ja syrjimätöntä kohtelua hankintalain edellyttämällä tavalla. Nyt kyseessä olevasta tietoturvaa koskevasta pakollisesta vaatimuksesta luopumista on pidettävä olennaisena muutoksena, koska sen luonteen vuoksi potentiaalisilla tarjoajilla olisi todellisia vaikeuksia täyttää vaatimusta. Näin ollen virhe on korjattavissa ainoastaan keskeyttämällä hankinta ja käynnistämällä uusi hankintamenettely. 

Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön liitteen 1 (hyväksytty konsernijohtajan päätöksellä 1.3.2022 § 32) mukaan tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupungin ICT-​hankinnoista,​ ICT-​sopimusten ehdoista,​ hyväksymisestä ja allekirjoittamisesta. 

Päätös

Hankintajärjestelmän hankinta keskeytetään.

Allekirjoitus

Tietohallintojohtaja Jarkko Oksala