§ 19 Lausunto Ahlstrom-Munksjö Tampere Oy:n nestekaasulaitteiston rakentamisesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:4530/14.04.02/2022

Päätöspäivämäärä

20.6.2022

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) pyytää Tampereen kaupungin lausuntoa Ahlstrom-Munksjö Tampere Oy:n hakemuksesta, joka koskee nestekaasulaitoksen rakentamista. Lausuntoa pyydetään 10.7.2022 mennessä, Dnro Tukes 5332/03.01/2022.

Ahlstrom-Munksjö Tampere Oy:n laitos sijaitsee Lahdesjärvellä kiinteistöllä 837-330-6128-0009, osoitteessa Aunankaari 4.  Kohteeseen rakennetaan nestekaasulaitteisto. Nestekaasu varastoidaan 99 m3 maapeitteisessä nestekaasusäiliössä. Kohteessa on tällä hetkellä käytössä maakaasu, jonka käyttö korvataan nestekaasulla. Kaasua hyödynnetään tuotantokoneen kuivausilman lämmittämiseen sekä jatkojalostuskoneen höyrynkehittimellä. Pienimuotoista käyttöä on lisäksi laboratoriokoneella. Maakaasukäytössä olevat syöttöputkistot sekä prosessi- ja toimilaitteet hyödynnetään soveltuvin osin. Laitokselle asennetaan 2x300kg/h höyrystimet. Kohteessa on aiemmin ollut nestekaasu käytössä vuosina 2000 - 2004. Nestekaasusäiliö on tarkoitus upottaa maahan samaan kohtaan, missä se on sijainnut aiemminkin. Lisäksi laitoksella käytetään ja varastoidaan pieniä määriä muita toiminnassa tarvittavia vaarallisia kemikaaleja.

 Tampereen kaupungin Hallintosäännön 35 §:n perusteella apulaispormestari päättää lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta-asioissa.

Päätös

Annetaan Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto- oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa kyseinen alue on osoitettu työpaikka-alueeksi. 

Suunnittelualuetta koskee Kaupunkiseudun keskusakselin kehittämisvyöhyke -merkintä (kk1). Merkinnällä osoitetaan Tampereen ydinkaupunkiseudun ja eteläisen Pirkanmaan pohjois-eteläsuuntainen kehittämisvyöhyke, joka ulottuu Tampereen kaupunkikeskustan ja Lielahden alakeskuksen alueelta Rautaharkko-Lakalaivan alakeskuksen ja henkilöliikenteen aseman sekä Sääksjärven alakeskuksen kautta Lempäälän keskustaan.

Yleiskaava

Alueen yleiskaavatilanne muodostuu lainvoimaisesta Kantakaupungin yleiskaavasta 2040 ja valtuuston hyväksymästä Kantakaupungin vaiheyleiskaavasta – valtuustokausi 2017-2021. Yleiskaavassa kyseinen alue on osoitettu palvelujen ja työpaikkojen sekoittuneeksi alueeksi.

Alue kuuluu kaupunkistrategian kasvun ja elinvoiman vyöhykkeeseen. Vyöhyke koostuu kantakaupungin tehokkaimmin rakennetusta asioinnin ja työssäkäynnin sekä kaupunkiasumisen alueista yhdistäen Tampereen ydinkeskustan ja aluekeskukset toimivaksi osaksi kaupunkiseudun yhdyskuntarakennetta. Hiilineutraalisuutta ja kestävää liikkumista koskevien tavoitteiden saavuttamiseksi vyöhykkeelle tulee ohjelmoida merkittävä osuus kaupungin kasvua toteuttavasta asunto- ja toimitilarakentamisesta sekä kestävien kulkumuotojen kehittämistoimenpiteistä. Joukkoliikennepysäkkien lähikortteleita kehitetään vaikutusalueensa lähipalvelujen kävellen saavutettavina keskittyminä. Vyöhykkeelle sijoittuvan täydentävän asuntotuotannon tulee olla monipuolista ja suunnittelussa varmistaa asukkaiden riittävät lähivirkistysalueet ja virkistyspalvelut. Rakentaminen sovitetaan ympäristöönsä siten, että luonnonympäristön, viherympäristön ja kulttuuriympäristön arvot säilyvät. Automiehenkadulle on osoitettu ohjeellinen raitiotie ja alueellinen pyöräilyn pääreitti.

Yleiskaavan kartalla 2, viherympäristö ja vapaa-ajan palvelut,​ kyseisen alueen kaakkoispuolelle osoitettu ohjeellinen viherverkoston yhteystarvealue. Merkinnällä on osoitettu tarve muodostaa viheryhteyksiä Peltolammin, Härmälän Vähäjärven, Sulkavuoren ja Särkijärven pohjoispuolen keskuspuistoverkostojen välille tiiviisti rakennetun ja monia valtateiden ja rautatien estevaikutuksia sisältävän alueen kautta. Aluetta suunniteltaessa tulee kehittää virkistysyhteyksien toimivuutta, viihtyisyyttä ja turvallisuutta sekä ottaa huomioon toimivien ekologisten yhteyksien ja virkistysyhteyksien kytkeytyminen keskuspuistoverkostoon.

Yleiskaavan kartalla 4, kestävä vesitalous, ympäristöterveys ja yhdyskuntatekninen huolto, alue kuuluu Härmälänojan valuma-alueeseen, jossa hulevesivirtaamia on rajoitettava ennen johtamista Härmälänojaan, Myllyojaan tai Herrainsuon ja Peltolammin väliseen ojaan. Lahdesjärven-Lakalaivan alueella huleveden syntymistä on erityisesti ehkäistävä. Peltolammin ja Vähäjärven tila tulee säilyttää. Hyvälaatuisen veden johtuminen Vähäjärveen on turvattava. Lisäksi alue kuuluu lentokoneiden laskeutumisvyöhykkeeseen sekä osittain melu- ja ilmanlaatuselvitystarpeen harkinta-alueeseen.

Asemakaava

Alueella on voimassa 22.6.1999 vahvistunut asemakaava nro 7565. Asemakaavassa alue on osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi, jonka kokonaiskerrosalasta saadaan enintään prosenttiluvun osoittama määrä käyttää kaikissa rakentamisen vaiheissa liike- ja toimistotiloina (T-24, l 5%). Rakennuksen etäisyyden toisen tontin rajasta on oltava vähintään puolet rakennuksen korkeudesta. Tontin ulkovarastoalueet on aidattava vähintään 180 cm korkealla rakenteellisella aidalla. Tontilta on varattava autopaikkoja merkinnän osoittama määrä (1ap/100m2).

Automiehenkadun varten on osoitettu rakennusala, jolle saa sijoittaa ainoastaan sosiaali-, liike- ja toimistotiloja.

Rakennuksen suurin sallittu kerrosluku on ½ II eli kaksi kerrosta, joiden alapuolelle voidaan kerrosluvun estämättä rakentaa kerrosalaan laskettavaa tilaa puolet rakennuksen suurimman kerroksen alasta.

Asemakaavaa varten on laadittu rakentamistapaohjeistot, jotka ovat asemakaavaselostuksessa.

Kiinteistön 837-330-6128-0009 pinta-ala on 33 001 m2, rakennusoikeutta on 16 500 m2 ja tontin tehokkuusluku on e=0,5.

Alueen pohjois-, länsi- ja eteläpuolilla on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta. Itäpuolella on liikerakennusten korttelialuetta. Lähimmät asukkaat sijaitsevat koillispuolella, noin 300 metrin etäisyydellä suunnitellusta toiminnasta.

Kaupunginvaltuuston hyväksymässä Västinginmäen asemakaavassa (asemakaava 8587) kyseisen tontin eteläpuolella sijaitseva Arvionkatu on merkitty osaksi koululaisten reittiä.  

Suunniteltu toiminta on asemakaavan mukaista.

 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti