§ 91 Tampereen kaupungin osallistuminen maajoukkuetapahtumayhteistyöhön Suomen Koripalloliitto ry:n kanssa vuonna 2022 ja yhteistyötä koskevan sopimuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:3708/12.04.01/2022

Päätöspäivämäärä

15.6.2022

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen:

Tampereen kaupunki on läpi vuosikymmenten ollut aktiivinen partneri erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä urheilu- ja kulttuuritapahtumissa. Paikalliset urheiluseurat ja kansalliset lajiliitot ovat tuoneet omia tapahtumiaan kaupunkiin, ja niillä on todettu olevan merkittäviä vaikutuksia niin aluetalouteen kuin kaupungin imagoon ja yhteisöllisyyteen. Tampereen kaupungin tavoitteena on kansainvälisen tason tapahtumien ja kulttuurin keskittymä, jossa elämysten äärelle houkutellaan ympäri vuoden. Kaupunki toimii aktiivisesti vahvistaakseen ja kansainvälistääkseen tapahtumatarjontaa ja tavoittelee Tampereelle lisää suurtapahtumia.

Suomen Koripalloliitto ja Tampereen kaupunki ovat tehneet yhteistyötä useita kertoja viimeisten vuosien aikana, miesten A-maajoukkue pelasi mm. useita arvokisoihin valmistavia otteluja Tampereella. Muutaman vuoden tauon jälkeen maajoukkuetapahtumat järjestetään jälleen Tampereella Hakametsän jäähallissa 4. - 7.8.2022. Tampereen kaupungin ja Suomen Koripalloliiton yhteisenä tavoitteena on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen. Miesten A-maajoukkueiden otteluiden lisäksi tapahtumapäivinä nähdään naisten A-maajoukkueen valmistavat harjoitusturnaukset. Tampereen kaupunki haluaa samalla mahdollistaa Tampereella järjestettävän koripallon junioriturnaus Delfin Basketin osallistujien läsnäolon maajoukkueen otteluissa tarjoamalla turnauksen osallistujille liput yhteen otteluun.

Tapahtuman järjestelyistä vastaa Suomen Koripalloliitto ry. Tampereen kaupunki ja Suomen Koripalloliitto ry solmivat sopimuksen kaupungin kokonaistuesta tapahtumalle. Sopimus on salassa pidettävä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 § 1 mom. 17 kohdan perusteella.

Sopimusta laadittaessa on arvioitu EU:n valtiontukisääntöjen vaikutusta sopimuksen sisältöön. Arvioinnin perusteella on todettu, että kaupungin tukea tapahtumalle ei lueta valtiontueksi, koska tuensaajan ei katsota olevan yritys EU:n kilpailuoikeuden merkityksessä eikä tapahtumassa ei ole kyse taloudellisesta toiminnasta tai kilpailua vääristävästä toiminnasta. Lisäksi kyseessä on hybridisopimus, joka on luonteeltaan pääosin yhteistyösopimus, ei avustus.

Tampereen kaupunki tavoittelee tapahtumilla mm. yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisääntymistä, kaupungin imagon ja tunnettavuuden vahvistumista sekä elinkeinojen ja aluetalouden kasvua. Urheilun ja kulttuurin suurtapahtumien hankintaa ja tukemista koordinoi pormestarin nimeämä suurtapahtumatyöryhmä. Tapahtumia haettaessa ja tuettaessa arvioidaan niiden vaikutuksia ja riskejä aluetalouteen, Tampereen imagoon, ja alueen yhteisöllisyyteen tapahtumatoiminnan suuntaviivojen mukaisesti. Kaupunki toimii yhteistyökumppanina ja harkinnanvaraisesti myöntää tukia kaupunkiin haettaville kansainvälisille ja kansallisille suurtapahtumille tai muilla tavoin merkittäville tapahtumille, joiden nähdään tukevan kaupungin strategisia tavoitteita. Yhteistyö- ja tukihakemukset käsittelee suurtapahtumatyöryhmä.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii tapahtumajohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Perttu Pesä. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle. Sopimuksen mukaisen yhteistyön käytännön tahoina kaupungin vastuiden osalta toimivat elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen vetovoiman ja edunvalvonnan palveluryhmän tapahtumapalvelut ja sivistyspalvelujen palvelualueen liikunnan ja nuorison palveluryhmä.

Hallintosäännön 36 §:n 31)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää sopimusten hyväksymisestä, ellei muualla toisin määrätä.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu Tampereella 4. - 7.8.2022 järjestettävää koripallon maajoukkuetapahtumaa koskevaan yhteistyöhön sopimuksessa määritellyin ehdoin.

Tampereen kaupungin ja Suomen Koripalloliitto ry:n välinen sopimus hyväksytään. Sopimus sitoo kaupunkia vasta, kun päätös on saanut lainvoiman.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään tapahtumajohtaja Perttu Pesä.

Tapahtumasta aiheutuvat, sopimuksessa mainitut kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 113002, Suurtapahtumat.

Lausunnot

Lakimies Janne Kytö:
Lakiyksiköllä ei huomautettavaa.

Talousjohtaja Jukka Männikkö:
Tampereen kaupungin taloudellinen tuki tapahtumalle sisältyy konsernihallinnon vuoden 2022 palvelu- ja vuosisuunnitelmaan.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala