§ 92 Tampereen Raitiotie Oy:n lainan rahoittajan ja yleispanttaussitoumuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:4375/02.04.04/2022

Päätöspäivämäärä

15.6.2022

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen:

Tampereen Raitiotie Oy vastaa raitiotieinfran ja -kaluston investoinneista, jotka toteutetaan pääosin lainarahoituksella. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Tampereen Raitiotie Oy:n 120 milj. euron rahoitukselle annettavan takauksen 19.10.2020 § 133 Raitiotien osan 2 Pyynikintori -​ Lentävänniemi investointipäätös.

Valtuusto on päättänyt mm.:

"Tampereen Raitiotie Oy:n puolesta sitoudutaan omavelkaiseen takaukseen enintään 120 000 000 euron lainan takaisin maksamisesta korkoineen ja muine lainaehtoineen 30 vuoden laina-​ajaksi.

Tampereen Raitiotie Oy:n puolesta sitoudutaan omavelkaiseen takaukseen maksuvelvoitteista,​ jotka johtuvat korkosuojaustarkoitukseen tehtävästä johdannaisten yleissopimuksesta ja niistä koronvaihto-​,​ korkokatto-​,​ korkokatto-​ ja korkolattiasopimuksista,​ valuutanvaihtosopimuksista tai strukturoiduista korkosopimuksista,​ joihin yleissopimusta sovelletaan.

Takauksesta peritään 0,​3 prosentin takausprovisio.

Takauksen vakuudeksi Tampereen Raitiotie Oy panttaa kaupungille 120 000 000 euron edestä yrityskiinnityksiä rakennettavaan kohteeseen."

Valtuuston hyväksymästä 120 milj. euron rahoituksesta on tehty ensimmäisen 50 milj. euron kilpailutus. Tampereen Raitiotie Oy:n hallitus on 23.5.2022 valinnut lainan rahoittajaksi 30 vuoden laina-ajalla, viitekorko 6kk Euribor, Kuntarahoitus Oyj:n. Valtuuston päätöksen mukaisesti rahoitukselle tulee kaupungin takaus.

Tampereen kaupungin ja Tampereen Raitiotie Oy:n välillä on sovittu aiempiin kaupungin päätöksiin (mm. valtuusto 19.12.2016 § 89 Tampereen Raitiotie Oy perustaminen) ja yhtiön rahoituksiin perustuen panttaussitoumus 380 milj euron yrityskiinnityksistä, jotka vastaavat yhteensä 310 milj. euron lainatakauksesta ja 67,2 milj. euron pankkitakauksesta. Nämä vastuut ovat pienentyneet, ja näin ollen aiemmin haetut yrityskiinnitykset kattavat nyt tehtävän 50 milj. euron lainan takauksen.

Tässä yhteydessä aiemmin tehty panttaussitoumus uudistetaan yleipanttaussitoumukseksi. Pantti on vakuutena pantinsaajalle sen pantinantajan puolesta antamista nykyisistä ja tulevista lainatakauksista ja pankkitakauksen vastasitoumuksista pääoman, koron ja perimiskulujen osalta. Pantinantajan pantinsaajalle antamien nykyisten ja tulevien lainatakauksien ja pankkitakauksien vastasitoumusten määrä voi olla enintään pantin yhteismäärän suuruinen 380 milj. euroa. Tampereen Raitiotie Oy:n nykyiset lainatakaukset ovat 298 milj. euroa ja pankkitakaukset 24 milj. euroa.

Erityisluottolaitokset ja pankit vaativat lainoille vakuudeksi kaupungin omavelkaisen takauksen. Tällä on vastineeksi rahoituskustannusta alentava vaikutus. Takaus kaupunkien liikenneinfrastruktuuriin ei ole kiellettyä valtiontukea Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 artiklan 1 kohdan mukaan.

Rahoittajan tarjousasiakirja ja hallituksen pöytäkirjaote, joka sisältää tarjoustiedot ovat salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24.1 §:n 20-kohdan perusteella.

Hallintosäännön 36 § 14)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää kaupungin varoista myönnettävien avustusten ja lainojen maksattamisesta sekä avustus-, takaus- ja lainaehtojen ja velkakirjojen hyväksymisestä sekä vähäisten kaupungin toimintaan liittyvien vakuuksien antamisesta.

Päätös

Tampereen Raitiotie Oy:n 50 000 000 euron lainan rahoittajaksi hyväksytään Kuntarahoitus Oyj.

Yleispanttaussitoumus Tampereen kaupungin ja Tampereen Raitiotie Oy:n välillä hyväksytään.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala