Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 10.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 43 Päätös ympäristönsuojelulain 115 a § mukaisesta ilmoituksesta, Tampereen Särkänniemi Oy 

TRE:306/11.01.00/2022

Valmistelija

  • Skippari Kati, Ympäristöpäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristötarkastaja Sari Sassi, puh. 050 328 5969, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandstrom,​ puh. 040 750 1876,​ etunimi. sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Tampereen Särkänniemi Oy on tehnyt ympäristönsuojelulain (527/2014) 115 a §:n mukaisen ilmoituksen olemassa olevan ympäristöluvan saaneen Särkänniemen huvipuisto- ja eläintarhatoiminnan olennaisesta muuttamisesta. Särkänniemi sijaitsee Laiturikadulla.

Kiinteä huvipuisto- ja eläintarhatoiminta on ilmoituksenvaraista toimintaa ympäristönsuojelunlain 115 a § 1 momentin ja liitteen 4 kohdan 8 mukaisesti. Mikäli ympäristölupaa tulee muuttaa toiminnan olennaisen muutoksen perusteella, on muutoksesta jätettävä ilmoitus. Ilmoituksesta tehtyä päätöstä sovelletaan rinnakkain ympäristöluvan kanssa, mikäli kyseessä on yksittäisiä lupamääräyksiä koskeva muutos. Muussa tapauksessa ilmoituspäätös korvaa ympäristöluvan kokonaisuudessaan.

Ympäristönsuojelulain 115 a § 4 momentin mukaan kyseistä toimintaa koskevan ilmoituksen käsittelee kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Särkänniemen nykyisiä kohteita ovat 31 huvilaitetta käsittävä huvipuisto, akvaario, planetaario, Koiramäen eläinpuisto sekä Näsinneulan näkötorni. Lisäksi elämyspuiston alueella on lukuisia ravintoloita, myymälöitä, kioskeja sekä ajanvietepelejä. Särkänniemen delfinaarion toiminta on loppunut alkuvuodesta 2016 ja huvipuistolaitteista Half-pipe on poistettu käytöstä loppuvuodesta 2019. Akvaarion ja Koiramäen eläinpuiston toiminnassa ei ole tapahtunut ympäristön kannalta oleellisia muutoksia.

Ilmoituksen mukaan huvipuiston aukioloaikoja muutetaan niin, että aukioloaikoja lisätään aiempaan verrattuna. Huvipuiston alueella järjestettävien tapahtumien lukumäärää ja kestoa lisätään jatkossa niin, että vuoden aikana on maksimissaan kaksikymmentä tapahtumaa, joissa muun huvipuistotoiminnan lisäksi soitetaan musiikkia. Tapahtumia, joissa huvilaitteiden ajo, musiikki ja äänentoisto päättyy myöhemmin kuin klo 22.00 järjestetään vuoden aikana 3–5 kappaletta. Näissä enintään viidessä tapahtumassa aukiolo päättyy viimeistään klo 24.00.

Alueelle on lisäksi suunniteltu uusia kohteita, joiden aukioloajat täsmentyvät suunnitelmien edetessä. Uusissa kohteissa (hotelli, ravintolakatu, vesiattraktio, Xplorepark, monitoimiareena) tulee olemaan myös tapahtumatoimintaa. Pääosin toiminta ja tapahtumat tulevat sisätiloihin. Ravintolakadulla saatetaan järjestää pienimuotoista esittävää taidetta myös ravintoloiden ulkotiloissa terassialueella. Äänentoisto ravintoloiden terassialueella päättyy viimeistään klo 22.00.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Skippari Kati, Ympäristöpäällikkö

Hyväksytään Tampereen Särkänniemi Oy:n ympäristönsuojelulain 115 a § mukainen ilmoitus kiinteän huvipuiston ja eläintarhan toiminnan olennaisesta muuttamisesta kiinteistöillä 837-108-0801-0001 (vuokratuin osin), 837-108-0801-0002, 837-108-0801-0004, 837-108-0801-0005 ja 837-108-9901-0000 (vuokratuin osin), osoitteessa Laiturikatu. Toimintaa on harjoitettava ilmoituksessa ja sen liitteissä esitetyn mukaisesti, ellei liitteenä olevan ilmoituspäätöksen määräyksissä toisin määrätä. Ilmoituspäätös korvaa toiminnalle aiemmin myönnetyn ympäristöluvan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Riina-Eveliina Eskelinen ilmoitti olevansa esteellinen. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 5) kohdan perusteella ja hän poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Tiedoksi

Hakija, Pirkanmaan ELY-keskuksen ympäristövastuualue (kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi), Pirkanmaan pelastuslaitos (pirkanmaanpelastuslaitos@tampere.fi),Tampereen kaupungin maankäytön suunnittelu (kapakaava@tampere.fi), Tampereen kaupungin terveydensuojeluviranomainen (terveydensuojelu@tampere. fi)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Valitusoikeus on:
1) asianosaisella;
2) rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät;
3) toiminnan tai hankkeen sijaintikunnalla ja muulla kunnalla, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät;
4) valtion valvontaviranomaisella sekä toiminnan tai hankkeen sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella;
5) asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella;
6) kunnan jäsenellä (maa-ainesluvat)

Valitusviranomainen

Valitus tehdään ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisissa asioissa sekä maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisesta yhteisluvasta Vaasan hallinto-oikeudelle.

Vaasan hallinto-oikeus
Korsholmanpuistikko 43
PL 204, 65101 Vaasa
faksi: 029 56 42760
sähköposti: vaasa.hao@oikeus.fi

Valitus tehdään maa-aineslain mukaisissa asioissa Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Päätös annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella kaupungin verkkosivuilla. Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemän päivän kuluttua päätöksen julkaisemisesta. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätöksen tiedoksiantopäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä
    
Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.