Kaupunginhallitus, kokous 6.6.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 250 Kaupin yliopistollisen sosiaali- ja terveyskeskuksen tarveselvityksen päivitys 

TRE:3741/10.03.06/2022

Valmistelija

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Taru Kuosmanen puh. 040 704 7337 ja suunnittelupäällikkö Jarkko Lumio, puh. 040 508 9988, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 29.5.2017 (TRE:2748/10.03.07/2017) Tammelakeskuksen terveysaseman korvaajaksi suunnitellun Kaupin kehityshyvinvointikeskuksen tarveselvityksen ja päätti hakea hankkeen toteuttamiseksi sosiaali- ja terveysministeriöltä sote-rajoittamislain mukaista poikkeuslupaa. Poikkeuslupa saatiin vasta 7.11.2019, toisen hakemuksen perusteella. Hankesuunnitteluvaiheen jälkeen hankkeen toteuttajaksi ja investoijaksi sovittu Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n vetäytyi kuitenkin alkuvuonna 2021 hankkeesta ja hankkeen toteuttaminen Yliopistokiinteistöjen hallitsemalle tontille yliopiston Arvo-rakennuksen viereen kävi mahdottomaksi.

Nyt päivitetyssä tarveselvityksessä hankkeen sijaintia Kaupin kampusalueella on muutettu Kuntokadun varteen. Lisäksi alueen väestönkasvun vuoksi hankkeen kokoa on suurennettu palvelemaan 60 000 asukkaan suuruista väestöpohjaa. Hanke on suunniteltu Tampereen korkeakouluyhteisön ja Tampereen kaupungin yhteishankkeena ja se siirtyy Pirkanmaan hyvinvointialueen toteutettavaksi. Tavoitteena on hankkeen sisällyttäminen hyvinvointialueen vuoden 2023 investointisuunnitelmaan.

Hankesuunnitelman mukaan Kaupin kampusalueelle toteutetaan yliopistollinen sote-keskus, joka toimii itäisen keskusta-alueen väestön sosiaali- ja terveysalan peruspalvelujen keskuksena ja joka on samalla näiden palvelujen kehittämistoiminnan ytimessä. Uusi sote-keskus tukee, paitsi Pirkanmaan, myös laajemman yhteistoiminta-alueen ja koko maan kattavaa soten peruspalvelujen kehitystyötä ja tutkimusta sekä alueen sote-ekosysteemin yhteistyötä. Tältä osin se toimii yliopistosairaaloiden tapaan. Näiden toimintojen resurssien mitoituksesta päätetään hyvinvointialueen tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja opetustoiminnan organisoinnin yhteydessä.

Suunnitellussa yliopistollisessa sote-keskuksessa tuotetaan alueen asukkaille terveysaseman vastaanottopalveluiden lisäksi lapsiperheiden ja aikuissosiaalityön palvelut, äitiys- ja lastenneuvolapalvelut ja suun terveydenhuolto. Lisäksi taloon sijoittuu keskitetyn avokuntoutuksen palvelut ja yliopistosairaalan apuvälinekeskuksen toiminta. Tiloissa varaudutaan myös korkeakoulujen opetus- ja tutkimustoimintaan. Tilat kytketään nykyisellä Kuntokadun ylittävällä sisäyhteydellä Tampereen ammattikorkeakoulun tiloihin ja maanalaisilla yhteyksillä yliopistosairaalaan, jolloin voidaan hyödyntää tilojen yhteiskäytöstä syntyviä synergiaetuja.

Mikäli rakennuksen suunnittelu voidaan aloittaa vuonna 2023, rakennustyöt ajoittuvat vuosille 2024–2025 ja tilojen käyttöönotto voisi tapahtua vuoden 2026 alussa. Arviona on, että jos hanke voidaan toteuttaa tällä aikataululla, Tammelakeskuksen palveluille ei tarvita väistötiloja. Hankkeen kustannusarvio on 55 milj. euroa.

Korkeakouluyhteistyön muotoja kehitetään rinnan rakennushankkeen toteuttamisen kanssa. Sote-palvelujen siirtyessä hyvinvointialueelle jää kaupungille kuitenkin osaltaan vastuu sote-alan elinkeino- ja korkeakoulupoliittisesta kehittämisestä. Yliopistollisen sote-keskuksen tulisi olla myös toimija, jolla on rooli terveyden edistämiseen liittyvässä kehittämis- ja yhteistyössä ja se voi tarjota kehittämistoimintaan yhteistyöalustan, jossa on mukana kaikki peruspalveluja tuottavat hyvinvointialan toimijat, myös sosiaaliturva ja työterveyshuolto.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Liitteenä oleva Kaupin yliopistollisen sosiaali- ja terveyskeskuksen päivitetty tarveselvitys hyväksytään.

Pirkanmaan hyvinvointialueelle esitetään, että hanke sisällytetään vuoden 2023 investointisuunnitelmaan ja että Tampereen kaupunki osallistuu myös jatkossa Kaupin yliopistollisen sote-keskuksen toiminnan muodostamiseen yhteistyöalustaksi hyvinvointialan tutkimus-, kehittämis-, innovaatio- ja opetuspalvelujen kehittämiselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Johanna Loukaskorpi ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 5) kohdan perusteella. Loukaskorpi poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden suunnittelupäällikkö Jarkko Lumiolle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Sari Tanus liittyi kokoukseen.

Jaakko Mustakallio poistui.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Anna-Kaisa Heinämäki, Mika Vuori, Virpi Ekholm, Jarkko Lumio, Tuni: Marja Sutela, Jarmo Visakorpi, Juha Teperi, Mari Walls, Satu Hyökki, Juho Saari, Tapio Kujala, Mikko Naukkarinen, Päivi Karttunen, Lea Yli-Koivisto, Susanna Seitsamo, Pirha/Pshp: Petri Laurikka, Arto Ranta, Matias Seini, Tarmo Martikainen, Juhani Sand, Sari Mäkinen, Pirha: Jukka Alasentie, Jaakko Herrala, Marina Erhola, Tuukka Salkoaho, Arkkitehtitsto Helamaa-Heiskanen: Matti Mastosalo 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.