§ 84 Öljyvahinkojen jälkitorjuntaviranomaisen nimeäminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:4771/01.02.01/2022

Päätöspäivämäärä

21.6.2022

Päätöksen tekijä

Johtaja, kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari,puh. 050 521 5198, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Öljyvahinkojen jälkitorjuntaa varten tulee kaupungissa olla määrättynä jälkitorjunnasta vastaava viranomainen. Kaupunki vastaa jälkitorjunnasta alueellaan. Kunnan eri viranomaisten ja laitosten tulee tarvittaessa osallistua öljyvahinkojen torjuntaan.

Pelastuslain 379/2011,​ 111§ mukaan kunnan jälkitorjuntaviranomainen  vastaa öljyvahinkojen torjunnasta,​ kun pelastusviranomainen siirtää asian hoidon sille. Jälkitorjunnan tavoitteena on likaantuneen alueen puhdistaminen. Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön (johtaja Mikko Nurminen 20.12.2019 § 148) mukaisesti Tampereella kunnan öljyvahingon jälkitorjuntaviranomaisena toiminnasta vastaa ympäristönsuojeluyksikkö.

Jälkitorjunnasta aiheutuvista kustannuksista vastaa pääsääntöisesti aiheuttaja,​ mutta kuluja saattaa aiheutua myös kaupungille,​ jos aiheuttajaa ei tavoiteta tai sillä ei ole vakuutusta. Laskutuskäytännön tulee olla selvä ja kaikkien toimijoiden tiedossa,​ koska pilaantuneita maita ei voida kuljettaa eikä niitä oteta vastaan ilman laskutustietoja. Pelastuslaitos on yhteydessä kunnan jälkitorjuntaviranomaiseen yleensä välittömästi,​ kun kyse on öljyvahingosta. Pelastuslaitos siirtää torjuntavastuun jälkitorjuntaviranomaiselle,​ kun onnettomuudesta ei ole enää välitöntä vaaraa. Siirtämisen jälkeen asian hoito siirtyy jälkitorjuntaviranomaisen vastuulle. Torjuntatöiden johtaja päättää,​ milloin alkuvaiheen öljyntorjunta päättyy. Ennen päätöksen tekemistä torjuntatöiden johtajan on varmistuttava,​ että kunnan viranomaisilla on riittävät valmiudet huolehtia kyseisen vahingon jälkitorjunnasta.

Jälkitorjuntaviranomaisella on samat valtuudet jälkitorjunnan suorittamisessa kuin pelastusjohtajalla. Jälkitorjuntaviranomainen voi siten määrätä torjuntatyöhön katsomansa tahon ja kaluston. Kaikille jälkitorjuntaan osallistuville yksiköille ja laitoksille on tiedotettava päätöksestä ja niiden on ilmoitettava omat yhteystietonsa jälkitorjuntaviranomaiselle.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 37 §:n perusteella  palvelualueen johtajan tehtävänä on palvelualueensa osalta johtaa toimintaa ja toiminnan organisointia ja kehittämistä.

Päätös

Öljyvahingon jälkitorjuntaviranomaisen vastuulla olevista tehtävistä vastaavat virka-aikana ensisijaisesti ympäristönsuojeluyksikön ympäristösuunnittelija Hannu Niukkanen ja ympäristötarkastaja Petri Jokinen. Heidän lisäkseen toimintavaltuutus annetaan ympäristötarkastaja Sari Sassille ja ympäristöpäällikkö Kati Skipparille sekä virka-ajan ulkopuolella ja tarvittaessa loma-aikoina rakennuttaminen ja ylläpito palveluryhmän rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväiselle.

Tarvittaessa jälkitorjunnasta aiheutuvista muista välittömistä kustannuksista paitsi henkilökuluista vastaa Infraomaisuuden hallintayksikkö,​ projekti: K1115_​070261,​ 4075769_​4700.

Allekirjoitus

Johtaja Mikko Nurminen