§ 80 Kenian hallituksen ja Education Tampere -ekosysteemin sidosryhmien ja kumppanien välisen yhteisymmärryspöytäkirjan hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:4737/04.04.00/2022

Päätöspäivämäärä

23.6.2022

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

kansainvälisten asioiden päällikkö Satu Vuorinen, puh. 040 538 8402, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari, puh 050 484 0040 , etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunki koordinoi ja toteuttaa osaamisvientiyhteistyötä yhteistyössä tamperelaisten koulutustoimijoiden kanssa. Koordinointi hoidetaan Business Tampereen Education Tampere -ekosysteemin kautta. Kaupungin rooli osaamisviennissä on toimia mahdollistajana ja arvovaltapalveluiden tuottajana. Kaupunki on Tampereen seudulla tärkeä kumppani korkeakouluille,oppilaitoksille ja koulutusalan yrityksille, kun koulutusvientimarkkinoita avataan globaalisti. Koulutus- ja osaamisvienti tekee Tamperetta tunnetuksi kansainvälisesti, vahvistaa Tampereen mainetta huippuosaamisen kaupunkina sekä parantaa yritystoiminnan edellytyksiä, näin tukien kaupungin strategisia intressejä.

Koulutusviennin alueellisessa ekosysteemissä kaupungin tuki on tärkeä erityisesti tilanteissa, joissa julkisten instituutioiden kumppanuus on edellytys hankkeiden toteutumiselle. Tampereen kaupunki on solminut yhteisymmärryspöytäkirjoja useamman kenialaisen maakunnan kanssa. Tämän myötä on esimerkiksi käynnistynyt ja käynnistymässä kenialaisten lähi- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden koulutuksia Tampereella. Kenia on itä-Afrikan kehityksen veturimaa, jossa kehitetään erityisesti yhteiskunnan infrastruktuuria, koulutusta ja nuorten työllisyyttä. Lukuisat kansainväliset järjestöt kuten Maailmanpankki, IMF ja YK toimivat aktiivisesti alueella rahoittajana ja kumppanina. Osaamisviennin potentiaali itä-Afrikassa on suuri. Kenialaisten maakuntien kanssa solmitut yhteisymmärryspöytökirjat ovat mahdollistaneet kenialaisten opiskelijaryhmien lähettämisen Tampereella. Keniaa kiinnostaa laajentaa yhteistyötä muun muassa opettajankoulutukseen, asiantuntijatyöhön tutkintorakenteiden kehittämiseen (curriculum development), ammatillisten oppilaitosten ja koulutuksen uudistamiseen. Keniassa kyseiset alat kuuluvat valtion hallinnon alaisuuteen. Tämän vuoksi on tarpeen solmia yhteisymmärryspöytäkirja Kenian hallituksen ja Education Tampereen kumppanien ja sidosryhmien välillä.  Tampereen kaupunki/ Tampereen seudun ammattiopisto Tredun lisäksi yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittavat Business Tampere, TAMK, TAKK, MaxGlobal Ltd ja Varala.

Allekirjoittamalla yhteisymmärryspöytäkirjan osapuolet ilmaisevat tahtotilansa yhteistyön laajentamiseen. Konkreettisista yhteistyön muodoista kukin kumppani sopii erikseen kenialaisten partnerien kanssa. Yhteisymmärryspöytäkirja ei velvoita osapuolia juridisesti eikä taloudellisesti. Pöytäkirja toimii tahdonilmauksena edistää yhteistyötä molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla. 

Kenian hallituksen edustajat vierailevat Tampereella heinäkuussa 2022 ja yhteisymmärryspöytäkirja allekirjoitetaan vierailun yhteydessä.

Hallintosäännön 34 pykälän mukaan pormestari päättää muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista.

 

 

Päätös

Kenian hallituksen ja Education Tampere -ekosysteemin sidosryhmien ja kumppanien välisen yhteisymmärryspöytäkirjan hyväksytään. 

Tampereen kaupunki/ Tampereen seudun ammattiopisto Tredu allekirjoittaa yhtenä osapuolena Kenian hallituksen ja Education Tampere -ekosysteemin kumppanien välisen yhteisymmärryspöytäkirjan koulutusyhteistyön laajentamiseksi. Yhteisymmärryspöytäkirjan Tampereen kaupungin/Tampereen seudun ammattiopisto Tredun puolesta allekirjoittaa ammatillisen koulutuksen johtaja Kirsi Viskari. 

Allekirjoitus

Anna-Kaisa Ikonen, pormestari