§ 72 LähiTapiola Keskinäinen vakuutusyhtiön jätevesimaksun kohtuullistaminen, takaisinsaantivaatimus

Lataa  Kuuntele 

TRE:5545/03.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

28.6.2022

Päätöksen tekijä

Toimitusjohtaja, Tampereen Vesi

Valmistelijan yhteystiedot

Talous- ​ja hallintopäällikkö Johanna Saarinen, ​puh.040 187 4582,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela,​ puh. 040 556 0604,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

LähiTapiola on lähettänyt 10.8.2021 takaisinsaantivaatimuksen koskien Tampereen Veden eli Tampereen Kaupungin saamaa perusteetonta korvausta. LähiTapiola vaatii Tampereen kaupunkia korvaamaan sille perusteettoman edun palautuksena 11.393,38 euroa. LähiTapiola katsoo, että Tampereen kaupunki on saanut perusteetonta etua, kun vahingonkärsijänä ollut asunto-osakeyhtiö on maksanut Tampereen kaupungille kaupungin taksan mukaisen jätevesimaksun, vaikka putkirikon takia vesi ei ole päätynyt asunto-osakeyhtiön jätevesiviemäriin. 

LähiTapiola kertoo vaatimuksessaan, että se on maksanut aiheutuneesta vahingosta korvauksia kiinteistön rakennusurakasta vastanneen rakennusyhtiön vastuuvakuutuksesta. LähiTapiola ilmoittaa vaatimuksessaan, että sen käyttämien yleisten sopimusehtojen mukaan vakuutetun oikeus vahingonkorvaukseen vahingosta korvausvastuussa olevalta kolmannelta osapuolelta siirtyy LähiTapiolalle sen suorittamaan korvausmäärään saakka. LähiTapiola ilmoittaa vaatimuksessaan, että asunto-osakeyhtiö on 24.5.2021 allekirjoitetulla siirtokirjalla siirtänyt LähiTapiolalle oikeuden siihen perusteettomaan etuun, jonka Tampereen Vesi on saanut maaperään päätyneen veden aiheuttamasta jätevesimaksusta. LähiTapiola katsoo, että yleisten velvoiteoikeudellisten periaatteiden mukaisesti etua perusteettomasti saanut taho on velvollinen sen palauttamaan ja että tässä tapauksessa Tampereen Kaupungin vesilaitoksella on velvollisuus palauttaa perusteetta saamansa etu. 

Tampereen Veden talous- ja hallintopäällikkö on käsitellyt asiaa ja vastannut 4.5.2022 sähköpostitse (liitteenä) korvauksen hakijalle. Tampereen Vesi on katsonut, että kyseisessä takaisinsaantivaatimuksessa on kyse tilanteesta, jossa vesihuollossa ei ole virhettä. Rikkoutunut putki sijaitsee kiinteistöllä huoltorakennuksen ja asuinrakennuksen välissä, jolloin kyseinen putki on asiakkaan vastuulla, ei Tampereen Veden. Kyseessä ei ole Tampereen Veden perusteetta saama etuisuus ja Tampereen Vesi katsoo takaisinsaantivaatimuksen perusteettomaksi.

LähiTapiola on pyytänyt asian käsittelemistä uudelleen sähköpostitse Tampereen Veden talous- ja hallintopäällikkö Johanna Saariselta 9.6.2022 seuraavalla saatteella:

"kiitos viestistänne. Selvityksessä toteatte, ettei vesihuollossa ole tapahtunut virhettä ja siten vesihuoltolaitokselle ei muodostu tapauksessa hyvitysperustetta. Pyydämme huomioimaan, että LähiTapiola ei ole vaatimuksessaan esittänyt, että Tampereen Veden toiminnassa olisi tapahtunut virhe eikä LähiTapiolan vaatimus siten perustu siihen väitteeseen. Sen sijaan LähiTapiolan 10.8.2021 päivätty vaatimus perustuu Tampereen Veden saamaan perusteettomaan etuun ja siten saatuun taloudelliseen hyötyyn. Kuten vaatimuksessa on esitetty, on Tampereen Vesi saanut perusteetonta etua Asunto Oy Tampereen Sammon Wengen maksamana jätevesimaksuna vuosilta 2014-2019. Kyseinen maksu ei ole perustunut todelliseen jäteveden määrään, sillä vettä on myös valunut maaperään eikä se ole mennyt viemäriin jäteveden käsittelyyn.

Pyydämme yst. tutustumaan LähiTapiolan vaatimukseen vielä uudelleen ja huomioimaan vaatimuksen perustelut. Jäämme odottamaan päätöstä asiassa 23.6.2022 mennessä."

Asia on otettu uudelleen käsittelyyn Tampereen Vedellä ja asiasta on pyydettyTampereen Kaupungin lakimieheltä lausunto, joka löytyy liitteenä. Uudelleen käsittelyn tuloksena toteamme, että LähiTapiolan vaatimus perusteettoman edun palautusta koskien tulee liitteenä olevan lakimiehen lausunnon perustein hylätä. 

 

Päätös

LähiTapiola Keskinäinen vakuutusyhtiön vaatimus perusteettoman edun palautusta koskien hylätään perusteettomana liitteenä olevan lakimiehen lausunnon mukaisin perustein.

Lausunnot

Tampereen Kaupungin lakimies Kim Pråhlin lausunto liitteenä.

Allekirjoitus

Toimitusjohtaja Petri Jokela