Yhdyskuntalautakunnan alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaosto, kokous 9.6.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 16 Alueellisen ympäristöterveyden jaoston talousarvioesitys vuosille 2023 - 2024 

TRE:4199/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Bojang Merja, Ympäristöterveyspäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristöterveyspäällikkö Merja Bojang, puh. 050 521 5184, taloussihteeri Niina Vehmersuo, puh. 040 356 9108, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaosto on Tampereen kaupungin organisaatioon kuuluva toimielin, joka hoitaa muiden sopijakuntien puolesta ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen sopimuksessa tarkoitetut kunnan viranomaisen tehtävät. Hallinnossa ja päätöksenteossa noudatetaan Tampereen kaupungin sääntöjä, määräyksiä ja ohjeita. Alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaoston toimialaan kuuluvien asioiden valmistelusta ja toimeenpanosta huolehtii Tampereen kaupunki.

Ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen sopimuksessa yhteisestä toimielimestä ympäristöterveydenhuollon viranomais-tehtävien hoitamisessa sanotaan kohdassa 7 Talous ja taloudenhoito seuraavaa; Talous ja talouden hoito on osa Tampereen kaupungin talousarviota, taloussuunnittelua ja kirjanpitoa. Alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaoston on tehtävä Tampereen kaupunginvaltuustolle esitys seuraavan kalenterivuoden talousarvioksi ja seuraavien vuosien taloussuunnitelmaksi. Talousarvion ja -suunnitelman valmistelussa on sopijakunnille varattava tilaisuus esityksen tekemiseen yhteistoiminnan tavoitteista, suunnitelluista toimenpiteistä ja rahoituksesta. Tätä varten seuraavan kalenterivuoden alustava yhteistoiminnan talousarvio on toimitettava sopijakunnille 30.9. mennessä ja hyväksytty talousarvio ja -suunnitelma 15.1. mennessä. Talousarvioon otetaan yhteistoiminnan tavoitteet ja niiden edellyttämät määrärahat ja osoitetaan rahoitustarpeen kattaminen sopijakuntien maksuosuuksilla ja muilla tuloilla. Talousarvio on laadittava siten, että edellytykset yhteistoiminnan hoitamiseen turvataan. Yhteistoiminnan tehtävissä ja niiden rahoituksessa on noudatettava talousarviota.

Yhteistoiminta-alueen kustannusten jako perustuu terveysvalvonnan osalta asiantuntijoiden suoritemääräarviointiin. Eläinlääkintähuollon osalta kustannukset jaetaan eläinlääkärien suhteessa neljälle alueelle (Tampere, Orivesi-Juupajoki, Kangasala-Pälkäne, Valkeakoski-Akaa-Urjala) ja alueiden sisällä eläinlääkintähuollon kuntakohtaisten matkojen suhteessa. Pieneläinpäivystyksen kustannukset jaetaan koko yhteistoiminta-alueen väestömäärän suhteessa. Hallinnon kustannukset jaetaan yleiseen ympäristöterveyteen ja eläinlääkintähuoltoon henkilöstömäärän suhteessa.

Ympäristöterveyden kaikkien osa-alueiden tehtävät lisääntyvät niin uusien viranomaistehtävien kuin alueen kasvavan asukasmäärän ja lisääntyvien palvelujen tarpeen myötä. Tämä on osaltaan lisännyt, ja tulee lisäämään, henkilöstömenoja. Terveydensuojeluun on perustettu yksi virka vuoden 2021 lopulla, ja elintarvikevalvonnan talousarvioon on varattu kahden uuden viran kustannukset. Elintarvikelain ja terveydensuojelulain muutosten myötä ympäristöterveys perii jatkossa isolta osalta toimijoista vuosimaksuja, joiden tulot kattavat muutokset talousarviossa. Lainsäädäntöjen perusteluissa on maksut esitetty kohdennettavaksi takaisin ympäristöterveyden toimintaan ja lisävirkoihin.

Pieneläinpäivystys kilpailutetaan vuoden 2022 aikana, eikä sen kustannuksia ole huomioitu talousarviossa.

Ympäristöterveydenhuollon toiminta-alueen kunnilta pyydetään lausuntoa ympäristöterveydenhuollon viranomaistehtävien vuosien 2023–2024 talousarvioesityksestä 20.8.2022 mennessä.

Alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaoston talousarvioesitys v. 2023 - 2024, kuntalaskutussuunnitelma ja lausuntopyyntö ovat liitteinä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Bojang Merja, Ympäristöterveyspäällikkö

Vuosien 2023 - 2024 talousarvioesitys hyväksytään liitteen mukaisena jatkokäsittelyä varten.

Yhteistoiminta-alueen kunnilta pyydetään lausuntoa talousarvioesityksestä 20.8.2022 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Toiminta-alueen kunnat, Merja Bojang, Niina Vehmersuo, Kari Kankaala, Jukka Männikkö, Marko Sivonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)