§ 21 Lausunto Kangasalan kaupungin Lamminrahkan pohjoisosan asemakaavan nro 881 tarkistetusta osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lataa  Kuuntele 

TRE:7121/10.02.01/2021

Päätöspäivämäärä

8.8.2022

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen, p. 040 8016952, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti, Katri Naulo, p. 040 8016003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kangasalan kaupunki on pyytänyt mielipidettä Lamminrahkan pohjoisosan asemakaavan nro 881 tarkistetusta osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Annetaan Kangasalan kaupungille oheinen lausunto.

 

Päätös

Annetaan oheinen lausunto Kangasalan kaupungille.

Lausunnot

Suunnittelualue käsittää Lamminrahkan kaupunginosan pohjoisosan ja se rajautuu pohjoisessa ja lännessä Tampereen ja Kangasalan väliseen kuntarajaan. Alueen pohjoispuolella on Tampereen Ojalan ja lännessä Atalan kaupunginosa. Suunnittelualuetta on laajennettu ensimmäisen osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävillä olon jälkeen etelän suunnassa Mossin puistokadun länsipuolella etelään, kiinni Lamminrahkan eteläosan asemakaava-alueen rajaan, jotta saada varmistettua myös keskialueen toimivuus liikenteen, virkistyksen, liito-oravan kulkureittien, vesihuollon ja hulevesien suhteen. Suunnittelualueen pinta-ala on laajennuksen jälkeen noin 72 hehtaaria.

Kaavan tavoitteena on mahdollistaa Lamminrahkan uuden kaupunginosan toisen vaiheenra kentaminen, joka käsittää asuinkortteleita, katuja, pienten lasten yksikön ja viheralueita. Asemakaavaa ohjaa Lamminrahkan osayleiskaava, jossa asumisen alueita on jaettu kolmessa eri aluetehokkuusluokassa. Tavoitteena on monipuolisen asumisen joukkoliikennepainotteinen alue, josta on hyvät yhteydet ympäröiviin, metsäisiin viheralueisiin.

Strategisesti pyrkimys on lisätä asutusta joukkoliikenteen ja palvelujen läheisyyteen ja tuottaa sekoittunutta ja monipuolista asuinrakentamista, mm. pientalotontteja.

Tampereen kaupunki toteaa, että kaava-alueen laajentaminen edesauttaa huomioimaan aiemmassa kommentissa 15.11.2021 esiin tuotuja seikkoja, joita ovat kuntarajan ylittävät liito-oravan kulkuyhteydet, Ojalan-Lamminrahkan maakuntakaavan viheryhteydet sekä hulevesien huolellisen käsittelyn ohjaamisen edellytykset rakentamisen aikana. Samoin seudullinen ulkoilureitti välillä Niihama – Kangasalan asema voidaan paremmin huomioida laajennetulla kaava-alueella. Tarkistetussa osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on myös todettu Tampereen kaupungin aiemman kommentin mukaisesti tarve lahokaviosammalselvitykselle sekä lisäksi mainittu tarve huomioida lahokaviosammaleen mahdolliset elinalueet asemakaavan vaikutusarviossa, jolloin kyseinen luontoarvo tulee huomioiduksi kuntarajan molemmin puolin.

 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti