§ 139 Asukas ensin -hankkeen toteuttaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:2056/02.04.01/2022

Päätöspäivämäärä

16.8.2022

Päätöksen tekijä

Z/Palvelujohtaja, psykososiaalisen tuen palvelut

Valmistelijan yhteystiedot

Vs.palvelupäällikkö Mari Selin-Kivenvuori, puh. 040 639 7900, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Palvelujohtaja Maritta Närhi, puh. 050 320 6325, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Aikuisten sosiaalipalveluissa on tunnistettu asumisen ongelmatilanteiden, kuten vuokravelkaantumisen, jatkuva kasvu. Myös Kelasta tulevissa yhteydenotoissa sosiaalitoimeen asumisen kriisiytyminen korostuu. Hyvin suureen osaan aikuissosiaalityön työskentelyä liittyy asumisen kriiseihin kohdistuvat interventiot, kuten vuokravelkatilanteiden selvittely, häätöjen estäminen, asumisen häiriötilanteiden johdosta tarjottu asumisen tuki tai asunnottomille sopivien asuntojen ja tukipalvelujen järjestäminen. Näin ollen voidaan katsoa, ettei yleistä asumisneuvontaa ole Tampereella tarvetta vastaavaa määrää. Matalan kynnyksen asumis- ja talousneuvontaan on tulijoita alati kasvava määrä. Ongelmallisia tilanteita ovat pitkälle edenneet häätötapaukset ja toistuvat vuokravelat, joihin haetaan kirjallisesti ehkäisevää toimeentulotukea. Sosiaalityön työskentely alkaa näissä tapauksissa usein aivan liian myöhään, ja tarve puuttua tilanteisiin jo aiemmin on suuri. 

On odotettavissa, että asumisneuvonta asetetaan eduskuntalailla kuntien erityistoimialaan, mikä korostaa tarvetta juurruttaa asumisneuvontaa kunnan perustehtäväkenttään.  Tampereen kaupungin tavoitteena on, että kaupunki ja hyvinvointialue voivat tehdä kiinteää yhteistyötä kuntalaisten asumisen turvaamiseksi ja asumisen onnistumisen edellytysten varmistamiseksi hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa jakamalla vastuuta asumisneuvonnan järjestämisestä kaupungin ja hyvinvointialueen kesken. Tampereen kaupunki pitää asumisneuvonnan tehokkuuden ja vaikuttavuuden kannalta keskeisenä, että yhteyttä sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä sosiaalihuollon keinovalikoimaan ei menetetä. Siten yhtenä hankkeen keskeisistä päämääristä on yhdyspinnalla toimivan, monitoimijaisen asumisneuvontamallin kehittäminen ja toteuttaminen vuoden 2022 aikana.

Hankkeessa kehitettävä, yhdyspinnoilla toimiva, moniammatillinen asumisneuvojatiimimalli täydentää Tampereen kaupungissa jo tarjolla olevaa asumisneuvontatoimintaa. Hankkeeseen rekrytoitava asumisneuvontatiimi toimii lyhytaikaisena ja nopeasti tarttuvana tukena tilanteissa, jolloin asumisessa alkaa ilmetä ongelmia ennen kuin ne kasaantuvat. Asumisneuvontaa järjestetään monialaisessa kumppanuusmallissa jakaen vastuuta asumisneuvonnan järjestämisestä kaupungin sosiaalipalvelujen sekä kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kesken. Projektin omistajana on psykososiaalisen tuen palveluryhmä. 

Hankkeeseen rekrytoidaan neljä työntekijää: sosiaalityöntekijä-sosiaaliohjaaja-työpari ja kaksi ohjaajaa. Aikuisten sosiaalipalveluihin sijoittuvat asumisneuvonnan sosiaaliohjaaja ja sosiaalityöntekijä vastaavat asumista vaarantaviin psykososiaalisiin ongelmiin tai harkinnanvaraisen toimeentulotuen myöntämistä vaativiin tilanteisiin asumissosiaalisen työskentelyotteen keinoin, kun taas käytännöllisiin ongelmiin vastaaminen on asuntotoimeen sijoittuvien asumisneuvonnan ohjaajien keskeistä tehtäväkenttää. 

Projektin kokonaiskustannusarvio on 171 061,00 euroa, josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 102 636,60 euroa ja Tampereen kaupungin osuus on 68 424,40 euroa.

Projektin omistaja on psykososiaalisen tuen palvelujen palvelujohtaja. 

Projektipäällikkönä toimii kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmään kuuluvan asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot -yksikön kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen.

Taloushallinnon yhteyshenkilö on Tuomas Iltanen.

Projektipäällikön esimiehenä toimii hänen vakituinen esimiehensä asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä ja taloushallinnon yhteyshenkilön esimiehenä hänen vakituinen esimiehensä palvelupäällikkö Sanna Sipilä.

Menojen ja tulojen hyväksyntäoikeus ja tilaamisoikeudet projektiin liittyvissä asioissa määrittyvät projektin omistavan yksikön tilaamisoikeuksien mukaisesti.

Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.

Projektiin liittyvien laskujen hyväksyntä kuuluu omistajalle (Konsernijohtajan päätös 1.3.2022 § 32).

Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.

Projekti hyväksyttiin toteutukseen sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämissalkun johtoryhmässä 5.4.2022.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n rahoittamaan Asukas ensin -asumisneuvontahankkeeseen. Asumisneuvontahankkeen toteutuksesta vastaavat psyskososiaalisen tuen palveluryhmään kuuluva aikuisten sosiaalipalvelut. Hankkeen toteutukseen osallistuu kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmään kuuluva asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot -yksikkö.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää kunnille avustuksia asumisneuvonnan laajentamiseen. ARA:n avustus on enintään 60 % hankkeen kustannuksista. ARA maksaa avustuksen hankekauden päätyttyä.

Hankkeen ARA-avustuksen määrä on 102 636,60 euroa. Tampereen kaupungin omarahoitusosuus on yhteensä 68 424,40 euroa, josta 35 482,20 euroa kohdistuu aikuisten sosiaalipalveluihin ja 32 942,20 euroa kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmään. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat siten 171 061,00 euroa. 

ARA:n ja Tampereen kaupungin kesken on laadittu sopimus asumisneuvonnan järjestämisestä. Sopimus sitoo Tampereen kaupunkia vasta, kun sopimus on allekirjoitettu. 

Projektin omistaja on psykososiaalisen tuen palveluiden palvelujohtaja Maritta Närhi.

Projektipäälliköksi nimetään kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmään kuuluvan asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot -yksikön kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen. 

Projektin ohjausryhmän jäsenet nimetään myöhemmin.

Taloushallinnon yhteyshenkilö on Tuomas Iltanen.

Projektin sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 122119. Projektin SAP-tunnus on H1220_22_03.

Lausunnot

Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka, kiinteistöjohtajan 2. varahenkilö Auli Heinävä (23.6.2022)

Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue, kiinteistöt tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä osallistuu sosiaali- ja terveyspalveluiden omistaman Asukas ensin -asumisneuvontahankkeen toteuttamiseen ajalla 1.6. - 31.12.2022. Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän osallistumisen kokonaiskustannusarvio on 81 455,50 euroa, josta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran osuus on 48 513,30 euroa ja omarahoituksen osuus 32 942,20 euroa. Projektin kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 135004.

Allekirjoitus

Palvelujohtaja Maritta Närhi