§ 158 Vahingonkorvausvaatimus ajoneuvovahingosta Hervannassa

Lataa  Kuuntele 

TRE:2484/03.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

16.8.2022

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta on anottu vahingonkorvausta Vaajakatu 7 kohdalla 08.03.2022 klo 16.30 sattuneesta ajoneuvovahingosta. Asianosainen ajoi polanneuran vesilätäkköön ja autosta vaurioitui etupuskuri, vasen lokasuoja ja sisälokasuoja.

Asianosaisen korvausvaatimus on suuruudeltaan yhteensä 272,54 euroa, ja se koostuu vakuutuksen omavastuusta ja bonuksen menetyksestä.

Tieliikennelain mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Tieliikennelaissa todetaan myös, että ajoneuvon nopeus ja etäisyys toiseen tienkäyttäjään on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa.

Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä.

Urakoitsijan gps-selvityksen mukaan katua on aurattu tapahtumapäivän aamuna klo 05.07 ja on suoritettu liukkauden torjuntaa klo 08.20. Säätila on vaihdellut tapahtuma-aikaan seuraavasti: korvausvaatimuksessa esitettynä ajankohtana ilmanlämpötila on ollut noin +1 astetta ja lunta sekä vettä on satanut hieman yli 2 mm. Ajankohtaa edeltävällä aikana ilmanlämpötila on pääosin ollut pakkasella noin -4 ja -13 asteen välissä, päivisin käyden hieman plusasteiden puolella. (Liite 1)

Kaupunki on selvittänyt vahinkoajankohdan ja -paikan olosuhteita. Kaupungille toimitetun sekä sen oman aineiston mukaan on ilmeistä, että katuosa ei tehdyistä kunnossapitotoimenpiteistä huolimatta ole ollut vahinkopaikalla lain edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa polanteiden tasaisuuden osalta. Kunnossapitolaki edellyttää talvikunnossapidon osalta muun muassa katujen pitämistä tasaisina.

Huomioiden katuosan kunnossapitoluokka, vuorokauden aika (valoisan aikaan) ja toisaalta tieliikennelain kuljettajalle asettamat velvollisuudet kaupunki katsoo, että vahingoista asianosaiselle aiheutuneet kustannukset voidaan korvata osittain. Kaupunki korvaa asianosaiselle aiheutuneista vahingoista puolet, 136,27 euroa.

 

Sovelletut säännökset:

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 3 § 1 ja 4 momentti.

Tieliikennelaki (729/2018) 3 § ja 5 §.

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 28.2.2022 § 39).

Päätös

Korvausvaatimus hyväksytään osittain. Kaupunki korvaa asianosaiselle aiheutuneista vahingoista puolet, 136,27 euroa.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen