§ 82 Ilotulitteiden käyttö venetsialaisten yhteydessä 2022

Lataa  Kuuntele 

TRE:5481/09.05.00/2022

Päätöspäivämäärä

18.8.2022

Päätöksen tekijä

Z/Pelastusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Vs. pelastuspäällikkö Pekka Mutikainen, puh. 040 569 8981, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pelastusjohtajan 3. varahenkilö Martti Honkala, p. 040 776 3948, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain (390/2005) 91.3 §:n mukaan ilotulitteiden käytöstä tulee etukäteen ilmoittaa pelastusviranomaiselle. Lain 92 §:n mukaan pelastusviranomainen voi antaa ilotulitteiden käyttöä koskevia paikallisista olosuhteista johtuvia, pelastustoimen aluetta tai sen osaa koskevia yleisiä määräyksiä. Näissä määräyksissä pelastusviranomainen voi sallia tiettyinä aikoina tai tietyissä paikoissa ilotulitteiden käytön ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta. Samoin pelastusviranomainen voi kieltää ilotulitteiden käytön pelastustoimen alueella sellaisissa paikoissa, joissa käytön voidaan katsoa aiheuttavan erityistä vaaraa.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen alueella on ollut käytäntönä sallia ilotulitteiden käyttö ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta elokuun viimeisenä lauantaina ns. venetsialaisten juhlinnan yhteydessä. Vapautus on koskenut haja-asutusalueita vesistöjen välittömässä läheisyydessä. Tapahtuma-aikaan mahdollisen maaston tavanomaista suuremman syttymisherkkyyden huomioimiseksi vapautus ei ole ollut voimassa metsäpalovaroituksen aikana. Yksityiseen käyttöön tarkoitettujen ilotulitteiden käyttäminen on lisäksi kokonaan kielletty erillisellä päätöksellä Tampereen ydinkeskustassa.

Muilla kuin päätöksessä mainituilla alueilla Ilotulitteiden käytöstä tulee etukäteen ilmoittaa pelastusviranomaiselle. Pelastusviranomainen voi tehdä ilmoituksen perusteella asiasta päätöksen, jossa voidaan asettaa käytölle tarpeellisia ehtoja tai kieltää ilotulitteiden käyttö, jos siitä aiheutuu erityistä vaaraa. Ilmoitus pelastusviranomaiselle on tehtävä vähintään viisi vuorokautta ennen aiottua käyttöä.

Pelastusjohtajan päätösvalta perustuu Tampereen kaupungin hallintosäännön liitteeseen 4, Pirkanmaan pelastustoimen johtosääntö.

 

Päätös

Tällä päätöksellä annetaan lupa yksityiseen ilotulitteiden käyttämiseen Pirkanmaan pelastuslaitoksen toimialueella (Pirkanmaan maakunta) ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta ns. venetsialaisten juhlinnan yhteydessä 27.8.2022 klo 18:00 – 24.00 seuraavin tarkennuksin:

  • päätös on voimassa vain taajama-alueiden ulkopuolella vesistöjen välittömässä läheisyydessä;
  • päätös ei ole voimassa metsäpalovaroituksen aikana.

Ilotulitteita käytettäessä on noudatettava ampumapaikan olosuhteisiin nähden riittävää varovaisuutta ja huolellisuutta siten, ettei niiden käytöstä aiheudu henkilö- ja omaisuusvahinkojen vaaraa. Lisäksi on huomioitava, että ampumisella ei aiheuteta kohtuutonta häiriötä ympäristölle.

 

Allekirjoitus

Pelastusjohtajan 3. varahenkilö Martti Honkala