§ 415 Asiantuntijapalvelun hankinta Pikassos Oy:ltä

Lataa  Kuuntele 

TRE:4914/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

22.6.2022

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen, puh. 041 731 3230, elina.i.pekkarinen@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtajan 2.varahenkilö, asunto- ja kehittämispäällikkö Auli Heinävä, puh. 040 800 7391, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin asunto- ja maapolitiikan linjausten mukaisesti laaditaan kumppanuusmalli, jonka osana laaditaan asumisen turvaamisen malli. Asumisen turvaamisen mallin avulla pyritään varmistamaan yksittäisten vuokra-asuntojen saatavuus henkilöille, joilla on asumiseen liittyviä haasteita. Tavoitteena on myös riittävän asumisen tuen varmistaminen sekä toimijoiden vastuiden jaoista sopiminen. Yhteiskehittämisen osapuolina ovat muun muassa Tampereen kaupungin aikuissosiaalipalvelut, Pirkanmaan hyvinvointialuevalmistelu, yleishyödylliset asuntoja Tampereella omistavat tahot mukaan lukien kaupunkikonserniin kuuluvat asuntoyhteisöt sekä kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka palveluryhmä. Mallin luominen palvelee Tampereen pormestariohjelmaa, jonka mukaisesti tavoitteena on valtuustokauden aikana poistaa pitkäaikaisasunnottomuus ja puolittaa lyhytaikainen asunnottomuus. Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelusuunnitelman mukaisesti yhteistyömallit tulee luoda ja vakiinnuttaa sekä tehdä kehittämisyhteistyötä asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi ja sujuvan sote-siirtymän varmistamiseksi. Palvelusuunnitelman mukaan kohtuuhintaisen asumisen kumppanuusmalli mukaan lukien asumisen turvaamisen malli tulee luoda ja vakiinnuttaa.

Mallin luomisen tueksi tarvitaan asiantuntijaresurssia, joka toteuttaa yhdessä muiden kanssa asiantuntijapalveluna yhteiskehittämisen menetelmällä asumisen turvaamisen mallin, jolla voidaan ehkäistä asumisen ongelmia ja luodaan konkreettinen polku, jonka kautta häätöjä ja asunnottomuutta saataisiin ehkäistyä ja yhä useampi asunnoton henkilö saisi asunnon. Toteutus sisältää tarvittavat verkostomaiset kehittämisprosessit ja fasilitoinnit, palaverit, työkokouksiin osallistumiset ja valmistelut sekä mahdolliset työpajojen järjestämiset. Pikassos Oy (y-tunnus 1749706-8) on tarjonnut asiantuntijaresurssia 12 000 € + ALV hinnalla.

Pikassos Oy on sosiaalialan osaamiskeskus, joka on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, jonka omistavat Hämeenlinnan, Tampereen ja Porin kaupungit. Pikassos Oy:n palvelukseen on vastikään siirtynyt Tampereen kaupungin aikuisten sosiaalipalveluiden henkilö, jonka vastuulla Tampereen kaupungin aikuisten sosiaalipalveluiden palvelupäällikkönä oli muun muassa asunnottomuuden ehkäisy. Kyseisellä Pikassoksen asiantuntijalla on tuore tuntuma esimerkiksi Asunnottomuuden puolittamisen yhteistyöryhmän työhön, vuokra-asuntoyhteisöjen yhteistyöstä, asumisneuvonnan järjestämisestä sekä yhteistyöstä kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka palveluryhmän asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot yksikön kanssa. Nämä luovat vahvan pohjan toimia yhteiskehittämistoimeksiannossa konsulttina. Henkilön fasilitointi- ja tilaisuuksien vetämisosaaminen on korkea. Toimeksianto tulee saada käynnistettyä nopeasti, yhdyspinnat ja yhteistyörakenteet tulee muodostaa ennen 1.1.2023, jolloin Pirkanmaan hyvinvointialue alkaa vastata Tampereen kaupunginkin alueen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. 

Elinvoima ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasääntö on vahvistettu johtaja Rantasen päätöksellä 3.9.2021 134 §. Hallintosäännön 37 § 4 kohdan mukaista palvelualueen johtajalle määrättyä päätösvaltaa on delegoitu kiinteistöjohtajalle. Toimintasäännön 18 §:n mukaan 15 000 euron tai sen arvoisen hankinnan osalta tulee tehdä viranhaltijapäätös.

Päätös

Hankitaan asiantuntijapalvelua Pikassos Oy:ltä (y-tunnus 1749706-8) toteuttaa asiantuntijapalveluna yhteiskehittämisen menetelmällä asumisen turvaamisen mallin, jolla voidaan ehkäistä asumisen ongelmia ja luoda konkreettinen polku, jonka kautta häätöjä ja asunnottomuutta saataisiin ehkäistyä ja yhä useampi asunnoton henkilö saisi asunnon.

Toteutus sisältää tarvittavat verkostomaiset kehittämisprosessit ja fasilitoinnit, palaverit, työkokouksiin osallistumiset ja valmistelut sekä mahdolliset työpajojen järjestämiset. Toimeksianto päättyy 31.12.2022 mennessä.

Hankinnasta aiheutuvat kustannukset 12 000 € + ALV maksetaan kustannuspaikalta 135004.

Tämä päätös sitoo kaupunkia vasta kun hankintapäätös on lainvoimainen ja kaupunki on toimittanut päätöksen pohjalta tilauksen.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtajan 2.varahenkilö Auli Heinävä