§ 30 Poikkeamishakemus X (Jussinkylä), asuinrakennuksen laajentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:4109/10.03.01/2022

Päätöspäivämäärä

18.8.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi    

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL § 53:n mukaisesta rakennuskiellosta.

Asuinhuoneistoa laajennetaan rakennuksen ullakkotiloihin.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Asunnon B4 laajentaminen ullakolle. Taloyhtiön lupa hankkeeseen on myönnetty hallituksen kokouksen toimesta. Huoneiston lisärakentaminen tarkoitus suorittaa nykyisten seinien ja katon rajaamassa tilassa.

Juhannuskylän alueen uuden asemakaavan suunnittelun lähtökohtana on ollut mm. täydennysrakentaminen, jota hakemuksella ollaan omalta osalta toteuttamassa.  Asuintilojen laajentaminen tapahtuisi nykyisten seinä- ja kattorakenteiden sisäpuolella - kuten on taloyhtiön huoneistoissa jo valtaosassa toteutettu - eikä se aiheuta täten muutosta kaupunkiympäristöön. 

Toinen uuden asemakaavan suunnitteluperuste on suojelu. Vinttitilan rakentaminen asuinkäyttöön parantaa rakennuksen paloturvallisuutta luomalla ylimääräisen palokatkon vanhan rakennuksen (1915) muuten osittain avoimeen vinttitilaan, ja täten omalta osaltaan ajaa myöskin tätä tavoitetta.

Huoneistoon on joka tapauksessa tarkoitus rakentaa nykyiseen asuinkerrokseen pesutilat (puuttuvat huoneiston alkuperäisestä varustuksesta, koska vanha taloyhtiö) mahdollisimman nopealla aikataululla, jolloin olisi järkevää - niin teknillisessä kuin taloudellisessakin mielessä - toteuttaa myös vintin lisärakentaminen samalla kertaa. Molemmat remontit käytännössä estävät huoneistoissa asumisen remontin aikana, joten ei ole mielekästä erottaa niitä kahteen erilliseen rakennuskertaan. Muutoinkin lisärakentamisen lykkääminen aiheuttaisi poikkeamisluvan hakijalle kohtalaisen suuria taloudellisia kustannuksia mm. vuokratulojen menetyksen muodossa.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu hakijan toimesta. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Tontti on asetettu rakennuskieltoon 23.2.2023 asti asemakaavan laatimista varten. Siitä poiketen ullakkolaajennus halutaan toteuttaa ennen rakennuskiellon päättymistä.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Tontti rajautuu koillisessa Tuomiokirkonkatuun, kaakossa Sukkavartaankatuun, lounaassa asuntotontteihin sekä luoteessa Lapintiehen. 

Suunnitelman mukaan vuonna 1911 valmistuneessa asuinrakennuksessa olevaa asuinhuoneistoa laajennetaan ullakkotiloihin. Ainoa julkisivumuutos, joka laajennuksesta aiheutuu, on sisäpihan puolelle, pois katunäkymästä, tuleva uusi kattoikkuna. Rakennukseen on jo 1990-luvulla lisätty kattoikkunoita, joten rakennuksen alkuperäinen ilme on siltä osin jo muuttunut. Asemakaavassa tontti on osoitettu asuin-, toimisto- ja liikerakennusten korttelialueeksi. Rakennusoikeus on 2 110 k-m2. Laajentamisen (33 k-m2) jälkeen tontille jää rakennusoikeutta jäljelle 620 k-m2.

Tontille ollaan laatimassa kaavamuutosta, joka on vireilletulovaiheessa. Kaavamuutoksen tavoitteena on sovittaa yhteen alueen täydennysrakentamista ja kulttuuriympäristöarvojen suojelua koskevat tavoitteet. Suunnitelman mukainen ullakkolaajentaminen on tulevan asemakaavan tavoitteiden mukainen.

Asemakaavayksikkö toteaa, että koska ullakkolaajentaminen tapahtuu kokonaisuudessaan nykyisen rakennuksen rungon sisällä ja julkisivumuutokset ovat vähäisiä, poikkeaminen rakennuskiellosta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu koillisessa Tuomiokirkonkatuun, kaakossa Sukkavartaankatuun, lounaassa asuntotontteihin sekä luoteessa Lapintiehen. Lähialueelle on aiemmin haettu seitsemän poikkeamislupaa, joista viisi on hyväksytty, yksi on hylätty ja yksi on vielä vireillä.

Asemakaava: Asemakaavassa tontti on osoitettu asuin-, toimisto- ja liikerakennusten korttelialueeksi. Rakennusoikeus on 2 110 k-m2. 

Pirkanmaan maakuntamuseon lausunto

Suunnitelmat: Ullakolla sijaitseva kylmä tila muutetaan lämpimäksi kerrosalaan laskettavaksi tilaksi. Sisäpihan puolelle tehdään uusi kattoikkuna. 

Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. Poikkeamishakemus on salassa pidettävä Tietosuojalain 29 §:n perusteella (henkilötunnus).

 

Päätös

Myönnetään tontille 837-110-152-23 lupa saada poiketa rakennuskiellosta asuinhuoneiston laajentamiseksi ullakolle hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti X (Jussinkylä) kaupunginosassa, osoitteessa Sukkavartaankatu 11.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Lausunnot

Hakemuksesta on saatu lausunto Pirkanmaan maakuntamuseolta, joka on todennut, että se on tutustunut hankkeeseen ja toteaa, että se on rakennuksen kulttuurihistoriallisten arvojen osalta mahdollinen.

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen